Pij pół godziny przed pierwszym posiłkiem. Doskonale nawadnia, obniża ciśnienie i cholesterol

Seler naciowy uchodzi za jedno z najwartościowszych warzyw. Jest świetnym źródłem potasu i wapnia, a także naturalnym "odmładzaczem". Obniża ciśnienie i poziom "złego" cholesterolu, przyczynia się do sprawniejszego funkcjonowania mózgu, pomaga schudnąć. Jeśli nie lubisz go chrupać, rób z niego soki lub dodawaj do koktajli. Efekty mogą cię zaskoczyć.

Seler naciowy - co to jest?

W Polsce rządzi seler korzeniowy. Bez niego nie ma sałatki jarzynowej czy rosołu. Z każdym rokiem na popularności zyskuje jednak seler naciowy. Też nadaje się do sałatek, ale najczęściej chrupie się go na surowo lub dodaje do koktajli (częścią jadalną są mięsiste, soczyście zielone ogonki liściowe). Rosnąca popularność selera naciowego cieszy, bo jest on uważany za jedno z najwartościowszych warzyw. Zajadali się nim już starożytni Grecy i Rzymianie, ale w Europie, na szerszą skalę, zaczął być wykorzystywany w XVII wieku. Dziś jest łatwo dostępny i niedrogi, a to dopiero początek z całej listy plusów.

Reklama

Czego dostarczy seler naciowy?

Seler naciowy to prawdziwa skarbnica cennych substancji. Jest warzywem mającym bardzo dużą gęstość odżywczą, co oznacza, że mimo niewielu kalorii zawiera bardzo dużą ilość witamin i składników mineralnych. Seler naciowy jest dobrym źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy K i folianów. Zawiera duże ilości potasu i wapnia (o dużej dostępności), poza tym dostarczy też magnezu. Bogaty jest w antyoksydanty, zawiera m.in. duże ilości flawonoidów.

Jak już wspomnieliśmy, seler naciowy dostarcza niewielu kalorii. Niskokaloryczność jest związana z dużą zawartością wody, która sięga ponad 95 proc. 100 g produktu to zaledwie 14 kcal. Seler naciowy ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest idealnym warzywem także dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Stanowi też świetną przekąskę dla osób, które chcą schudnąć lub po prostu trzymać zdrową wagę.

Seler naciowy - właściwości

Seler naciowy jest doskonałym źródłem ważnych przeciwutleniaczy. Wykazują one potencjał przeciwnowotworowy (zawiera dwa silne związki przeciwnowotworowe - apigeninę i luteolinę), a także zmniejszają ryzyko chorób serca czy cukrzycy typu 2. Składniki obecne w selerze tłumią stany zapalne, przypisuje im się też właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

W selerze stwierdzono także obecność związków, które skutecznie obniżają ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów czy "złego" cholesterolu. Uważa się, że włączenie selera naciowego do diety zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Z badań wynika też, że seler naciowy może skutecznie obniżać poziom glukozy we krwi, a także mieć działanie neuroprotekcyjne. Zauważa się, że apigenina wspomaga proces uczenia się i zapamiętywania poprzez przyspieszanie tworzenia się nowych komórek nerwowych oraz wzmacnianie połączeń między nimi.

Seler naciowy to także błonnik pokarmowy, który pomaga w utrzymaniu zdrowia układu trawiennego, wymiata złogi zalegające w jelitach, poprawia ich perystaltykę i zapobiega zaparciom. Zawartość błonnika w posiłkach zapewnia też na dłuższy czas uczucie sytości. Seler naciowy powinny uwzględnić w jadłospisie osoby będące na diecie odchudzającej. Olejki eteryczne obecne w warzywie zwiększają produkcję żółci, a także usprawniają pracę nerek.

Seler naciowy jest też dobry dla skóry. Nie dość, że zawiera mnóstwo wody, to dostarcza m.in. witaminy C i witaminy E, które mają działanie przeciwstarzeniowe. Poza tym jest źródłem witaminy A, która jest kluczowa dla procesów regeneracji skóry. Obecność witamin i antyoksydantów nie jest również bez znaczenia dla funkcjonowania układu odpornościowego. Zeaksantyna i luteina korzystnie wpływają na zdrowie oczu.

Seler naciowy uznawany jest też za afrodyzjak. Jednym z ważniejszych w tym przypadku składników jest arginina, która rozszerza naczynia krwionośne, zwiększając tym samym przepływ krwi, m.in. do narządów płciowych. Seler naciowy wspomaga również produkcję plemników.

Sok z selera - dlaczego warto pić?

Seler naciowy to bogactwo witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy. Pijąc sok z selera naciowego, dostarczymy sobie wielu cennych składników, których organizm bardzo wyczekuje i których potrzebuje, by funkcjonować bez zarzutów. Sok z selera doskonale nawadnia, wykazuje działanie przeciwzapalne, obniżające ciśnienie i poziom cholesterolu, a także wzmacniające odporność. Osoby, które go piją, zauważają poprawę kondycji skóry oraz włosów. Twierdzą też, że ich głowa pracuje lepiej i dodatkowo mają mniejszy apetyt na słodycze. Picie soku z selera traktowane jest również jako sposób na spokojny sen. Warto jednak pamiętać, że nie jest on remedium na wszystko, co nam dolega. Potrzeba kolejnych badań, by potwierdzić jego działanie. 

Przepis na domowy sok z selera

Sokiem z selera naciowego zachwycają się m.in. gwiazdy Hollywood. Jak go zrobić? Polecamy połączenie z cytryną. Potrzebujesz kilku łodyg selera naciowego (4-5) i cytryny (wystarczy pół). Selera dokładnie umyj i pokrój na mniejsze części. Cytrynę również potraktuj wodą i zetrzyj skórkę. Przepuść przez sokowirówkę lub wyciskarkę (wraz ze startą skórką). Jeśli całość będzie za gęsta, możesz rozrzedzić ją wodą.

Zwolennicy soku z selera naciowego wskazują, że najlepiej spożywać ok. szklankę świeżo przygotowanego soku na czczo, na 30 minut przed pierwszym posiłkiem.

Pamiętaj, że seler naciowy jest też doskonałą bazą zielonych koktajli. Możesz go blendować np. z jabłkiem, młodym szpinakiem i pietruszką.

CZYTAJ TAKŻE: 

Ma 10 razy więcej witaminy C niż cytryna. Pij, by dodać sobie energii i zapewnić zdrowie

Zwalcza wolne rodniki, usprawnia trawienie, łagodzi stres. Pij tyle każdego dnia

Czy zielone soki są zdrowe? Komu mogą zaszkodzić?

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: seler naciowy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL