Na słodko i na słono. Wzmocni nie tylko smak potraw, ale i metabolizm

Zimą odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej warto wsypać do rozgrzewających napojów. Podbije smak kawy, czy ciepłego kakao
Zimą odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej warto wsypać do rozgrzewających napojów. Podbije smak kawy, czy ciepłego kakao123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Gałka muszkatołowa - co to za przyprawa
  2. Gałka muszkatołowa - zastosowanie
  3. Gałka muszkatołowa - co zawiera
  4. Gałka muszkatołowa - działanie zdrowotne
  5. Gałka muszkatołowa na ból, stany zapalne i cholesterol
  6. Gałka muszkatołowa - działanie halucynogenne i antydepresyjne

Gałka muszkatołowa - co to za przyprawa

Gałka muszkatołowa - zastosowanie

Zobacz również:

    Gałka muszkatołowa - co zawiera

    • naturalne antyoksydanty (witaminę A i C),
    • witaminy z grupy B, z naciskiem na kwas foliowy (B9), pirydoksynę (B6), niacynę (B3), ryboflawinę (B2) i tiaminę (B1). 
    • magnez, 
    • żelazo, 
    • potas, 
    • fosfor, 
    • wapń,
    • cynk, 
    • a także kwasy tłuszczowe i olejki eteryczne.

    Gałka muszkatołowa - działanie zdrowotne

    Zobacz również:

    Gałka muszkatołowa na ból, stany zapalne i cholesterol

    Gałka muszkatołowa jest bogatym źródłem dobrze rozpuszczalnego błonnika i witamin
    Gałka muszkatołowa jest bogatym źródłem dobrze rozpuszczalnego błonnika i witamin123RF/PICSEL

    Gałka muszkatołowa - działanie halucynogenne i antydepresyjne

    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.