Słodki przebój z PRL-u. Tucząca, ale i zdrowa, zbije cholesterol i wesprze działanie mózgu
Z uwagi na wysoką kaloryczność chałwa uchodzi za słodki przysmak, który nie ma właściwości zdrowotnych. Tymczasem jest mniej kaloryczna od czekolady, a spożywana w umiarkowanych ilościach dostarczy do organizmu wiele wartościowych składników odżywczych. Co warto wiedzieć o tej smacznej przekąsce? Jakie właściwości ma chałwa i z czego jest wytwarzana? Wyjaśniamy.
Chałwa to wyrób cukierniczy wytwarzany z karmelu i miazgi nasion oleistych. Pochodzi z terenów Iranu, jednak jest popularny w wielu regionach świata - przede wszystkim na Bałkanach, w zachodniej Azji i w krajach śródziemnomorskich. W Polsce chałwa kojarzona jest niekiedy jako przysmak z czasów PRL-u. Dostępna była wówczas w smaku naturalnym, czyli sezamowym, i w smaku czekoladowym. Warto wiedzieć, że istnieją liczne odmiany chałwy, różniące się zarówno dodatkami, jak i nasionami użytymi do jej przygotowania. Czy chałwa jest kaloryczna? Czy ma jakieś właściwości zdrowotne?
Chałwa produkowana jest najczęściej z nasion słonecznika lub sezamu, przy czym w Polsce popularniejsza jest raczej ta druga odmiana. Może być jednak wytwarzana również z pistacji, orzeszków arachidowych czy migdałów. Warto wiedzieć, że chałwa może mieć kruchą lub półpłynną konsystencję, a także być wzbogacana różnymi dodatkami, np. bakaliami czy aromatami.
Powstaje przez uprażenie nasion oleistych, a następnie ich natychmiastowe schłodzenie do 50 stopni Celsjusza i zmielenie na miazgę. Właśnie do niej dodawana jest następnie masa karmelowa i inne dodatki. Gdy już wszystkie składniki zostaną dokładnie wymieszane, formowana jest chałwa.
Chałwa spożywana w umiarkowanych ilościach bardzo korzystnie wpływa na zdrowie organizmu. Nie należy przejmować się wysoką zawartością tłuszczu w tym przysmaku, ponieważ są to głównie dobre nienasycone kwasy tłuszczowe. Pomagają one obniżyć poziom złego cholesterolu i zapobiec rozwojowi miażdżycy.
Polecana jest zwłaszcza chałwa sezamowa, w której znajdziemy naturalny przeciwutleniacz - sezamol. Wykazuje on właściwości przeciwmiażdżycowe. Warto wybierać produkt o możliwie najwyższej zawartości sezamu lub innych nasion i unikać produktów, które zawierają w składzie syrop glukozowo-fruktozowy, emulgatory czy olej palmowy. Jeśli chcemy mieć pewność co do składu chałwy, możemy ją przygotować samodzielnie w domu.
Czytaj również: Nie pij tego jeśli masz cukrzycę lub się odchudzasz. Szybko podnoszą cukier
Chałwa jest przysmakiem o licznych właściwościach zdrowotnych, z czego nie każdy zdaje sobie sprawę. Znajdziemy w niej fosfor, potas, wapń, żelazo, sód, cynk, witaminę A, witaminy z grupy B i witaminę E. W sezamie znajdziemy zaś jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-9, które wspomagają prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Kwas oleinowy i linolowy zmniejszają zaś ryzyko wystąpienia schorzeń układu krwionośnego i obniżają stężenie trójglicerydów we krwi, odpowiedzialnych za wysoki poziom cholesterolu.
Zawarte w chałwie witaminy z grupy B wspierają poprawną pracę układu nerwowego, pomagają poprawić pamięć i koncentrację, a także wspierają w walce ze stresem czy bezsennością. Co więcej, w połączeniu z fosforem i przeciwutleniaczami mogą wykazywać też właściwości antynowotworowe. Duże ilości żelaza zapobiegają anemii. Witamina E z kolei pomaga zadbać o włosy, skórę i paznokcie.
Chałwa jest niezwykle smaczna, jednak również dlatego, iż zawiera bardzo dużo cukru. W jednym plastrze chałwy (ok. 30 g) znajdziemy ok. 18 g cukrów prostych. Odpowiada to mniej więcej trzem czubatym łyżeczkom cukru. W związku z tym osoby, które zmagają się np. z otyłością lub z cukrzycą, nie powinny jej spożywać, albo tylko w ograniczonej ilości.
Czytaj również: Zapomniana witamina B9. Objawy niedoboru to mrowienie skóry i osłabienie funkcji mózgu
Chałwa jest produktem wysokokalorycznym - w 100 g chałwy sezamowej znajdziemy nawet ok. 500 kcal. Z uwagi nie tylko na dużą ilość tłuszczu, ale i cukrów prostych, chałwę najlepiej jeść w umiarkowanych ilościach, wybierając zwłaszcza tę słodzoną miodem, a nie cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym.
Nie trzeba jednak unikać spożywania tego przysmaku, ponieważ chałwa jest pyszna, a spożywana z rozsądkiem korzystnie wpływa na zdrowie. Ma jednak średni indeks glikemiczny, więc nie powinna zbyt często pojawiać się w menu osób chorych na cukrzycę. Nie powinny też po nią sięgać osoby uczulone na sezam.
CZYTAJ TAKŻE:
Pij przed posiłkiem, by obniżyć cukier, cholesterol i pokonać zaparcia. Tylko trzy składniki
Obniża ciśnienie tętnicze i cholesterol. Stosuj, a bez leków poprawisz wyniki
Najlepsze na odporność i oczyszczenie organizmu. Te polskie owoce to kopalnia witaminy C