Dodawaj do wody lub ciepłego mleka. Usprawni trawienie i pomoże na nocne problemy
Sięgamy po nią, gdy przygotowujemy sos beszamelowy. Dodajemy ją do szpinaku, piernika czy grzanego wina. Efektem zastosowania gałki muszkatołowej jest wyjątkowy smak i intrygujący aromat. Ale gałka muszkatołowa to coś więcej. Jakie jeszcze właściwości się jej przypisuje? Jak wpływa na zdrowie? I dlaczego z gałką nie można przesadzać? Odpowiadamy.
Gałka muszkatołowa nie jest najczęściej stosowaną przez nas przyprawą (choć tak naprawdę jest uniwersalna i można ją dodawać zarówno do dań słonych, jak i słodkich), ale zdecydowanie zasługuje na uwagę ze względu na swoje właściwości. Otrzymywana jest z nasion muszkatołowca korzennego - drzewa, które pochodzi z terenów zwanych Wyspami Korzennymi, części Archipelagu Malajskiego. Obecnie muszkatołowce uprawia się na Karaibach, w Indiach oraz w kilku innych tropikalnych rejonach świata. Co ciekawe, drzewo to jest źródłem również innej przyprawy - z osnówki, która otacza nasiono, otrzymuje się kwiat muszkatołowy. Do Europy gałka muszkatołowa trafiła w XII wieku. Wiadomo, że używał jej m.in. Władysław Jagiełło. Dziś zachwala ją choćby Robert Makłowicz.
Gałka muszkatołowa to wyrazista przyprawa, niezwykle aromatyczna i niepowtarzalna w smaku. Cechuje się ostrym smakiem z wyczuwalną nutą cierpkości. Wystarczy dodać odrobinę, aby zupełnie odczarować danie. Należy uważać z ilością tej przyprawy, m.in. dlatego, że jest dość gorzka i może zepsuć smak przygotowywanej potrawy.
Gałka muszkatołowa zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, dostarcza również potasu, magnezu i wapnia, a także fosforu, żelaza i sodu. Z witamin na pierwszy plan wysuwają się witamina C i niacyna, czyli witamina B3 (znajdziemy w niej też jednak inne witaminy z grupy B). Standardowo spożywane porcje tej przyprawy dostarczają jednak śladowych ilości tych składników.
Nasiona muszkatołowca korzennego są też źródłem błonnika, kwasów tłuszczowych i olejków eterycznych.
Gałka muszkatołowa ma działanie przeciwutleniające. Przeciwutleniacze takie jak witamina C, flawonoidy, związki fenolowe czy terpenoidy usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników i pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym, który jest przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych takich jak nadciśnienie tętnicze i cukrzyca, a także może przyczyniać się do rozwoju nowotworów. Szeroka gama przeciwutleniaczy znajdujących się w przyprawie ma również silne właściwości przeciwzapalne.
Wykazano, że gałka muszkatołowa ma również działanie antybakteryjne. Może też ukoić ból. Stosowanie olejku z gałki muszkatołowej, zewnętrznie, na ciało, może pomóc zmniejszyć ból stawów. W przyprawie tej znajdziemy także składniki biorące udział w regulacji ciśnienia krwi. Obecny w niej błonnik ma z kolei korzystny wpływ na metabolizm węglowodanów i poziom cukru we krwi.
Gałka muszkatołowa może pomóc na problemy ze snem. Zaobserwowano, że ma ona pozytywny wpływ zarówno na problemy z zasypianiem, jak i na okres trwania głębokiego snu. Można ją dodać np. do szklanki ciepłego mleka. Co ciekawe, uważana jest też za skuteczny środek na potencję oraz zaburzenia seksualne. Nazywana jest nawet "przyprawą kochanków". Aromat gałki łagodzi stres i działa rozluźniająco.
Gałka wspomaga trawienie i rozprawia się ze wzdęciami. Stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, jest pomocna przy przejedzeniu, działa wiatropędnie. Po zbyt obfitym posiłku warto wypić szklankę ciepłej wody ze szczyptą tej przyprawy.
W małych ilościach gałka muszkatołowa jest bezpieczna (wykazuje też małe właściwości alergizujące). Spożywana w nadmiarze może być jednak groźna dla zdrowia. Może powodować m.in. przyspieszone bicie sera, wymioty, halucynacje czy drgawki padaczkowe. Odpowiada za to mirystycyna - związek o działaniu psychoaktywnym.
Ostrożność w stosowaniu gałki zaleca się zwłaszcza osobom borykającym się z chorobami układu nerwowego, kobietom w ciąży oraz alergikom.
Gałka muszkatołowa może być stosowana zarówno w daniach słonych, jak i słodkich. Możesz przyprawiać nią sosy, mięsa, zupy czy ryby. Jest podstawą sosu beszamelowego. Świetnie komponuje się ze szpinakiem, dynią, ziemniakami czy marchewką. Śmiało można ją dodać np. do jabłecznika czy piernika, a zimą zwłaszcza do grzanego wina.
CZYTAJ TAKŻE:
Upora się z bakteriami i grzybami, zwalczy bezsenność. Dodawaj do herbat i dań
Odciąży organizm i złagodzi dolegliwości żołądkowe. Najlżejsza dieta dla żołądka
Już 3 łyżki sezamu dziennie obniżą ciśnienie i cholesterol. Jedz przy problemach z tarczycą