Upora się z bakteriami i grzybami, zwalczy bezsenność. Dodawaj do herbat i dań
To wyjątkowa przyprawa. Już na pierwszy rzut oka wyróżnia się wyglądem - ziarna ukryte w łuskach ułożonych w kształcie gwiazdy zdobią desery, napoje i świąteczne stroiki. Ale anyż gwiaździsty, bo o nim mowa, zielarzom znany jest od wieków, ma bowiem wiele cennych właściwości, z których warto korzystać. Sprawdzamy, jak działa, i podpowiadamy, jak przygotować domową anyżówkę.
Anyż gwiaździsty czy też anyż gwiazdkowy (Illicium verum) to stwardniały owoc rośliny o tej samej nazwie pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej. Ukryte w łuskach nasionka można zmielić na cenny proszek i stosować jako przyprawę. W niektórych potrawach i preparatach ziołowych anyż może być również używany w całości.
Charakterystyczna przyprawa w kształcie gwiazdy jest bardzo pożądana ze względu na aktywne związki chemiczne, szczególnie te znajdujące się w olejku z anyżu. Lista prozdrowotnych właściwości anyżu jest długa i niektóre z nich mogą zaskoczyć.
Właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe
Udowodnione badaniami działanie antybakteryjne anyżu znane jest medycynie od wieków. Co więcej, substancje zawarte w anyżu radzą sobie z niektórymi szczepami bakterii odpornych na antybiotyki. Zioło to zawiera również związek zwany kwasem szikimowym, który jest bardzo ważnym składnikiem leków przeciw grypie. Co ciekawe, cena anyżu jest w dużej mierze determinowana światowym zapotrzebowaniem na leki przeciw grypie.
Anyż na infekcje górnych dróg oddechowych
Olejek anyżowy pomaga leczyć kaszel i neutralizuje lekkie stany zapalne. Dlatego przy pierwszych objawach przeziębienia warto sięgnąć po herbatę z dodatkiem anyżu lub odrobinę domowej anyżówki. Ułatwią odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w oskrzelach.
Cenne źródło żelaza
Łyżka stołowa nasion anyżu gwiaździstego to ok. 13 proc. zalecanego dziennego spożycia żelaza. Oczywiście nie uda ci się spożywać anyżu w tej formie, ale warto wiedzieć, że regularne jego stosowanie może pomóc zwiększyć produkcję czerwonych krwinek.
Anyż na infekcje grzybicze
Silne właściwości przeciwgrzybicze anyżu sprawiają, że jest on naturalnym remedium na infekcje wywoływane przez tak powszechne szczepy grzybów jak Candida, Aspergillus czy Cryptococcus. Regularne spożywanie anyżu wspiera układ odpornościowy w walce z zakażeniami grzybiczymi i podczas leczenia można go stosować wspomagająco.
Naturalny sposób, by przyspieszyć trawienie
Żucie nasion anyżu po posiłku to stosowana od wieków metoda, by uniknąć problemów trawiennych. Substancje zawarte w anyżu gwiaździstym działają rozkurczowo, dzięki temu łagodzą wzdęcia i skurcze jelit po obfitym posiłku. Olejek anyżowy neutralizuje bakterie chorobotwórcze, dzięki czemu pomaga utrzymać równowagę mikrobiologiczną w jelitach.
Anyż - skuteczny afrodyzjak
Badania nad wpływem substancji zawartych w anyżu na gospodarkę hormonalną dowiodły, że jego spożywanie może poprawić jakość życia seksualnego. Badani mężczyźni odczuwali zwiększenie energii i wzrost libido. Działanie anyżu na układ hormonalny kobiet jest nieco inne. Warto po niego sięgać, by naturalnie regulować cykl miesiączkowy i minimalizować nieprzyjemne dolegliwości towarzyszące menstruacji.
Anyż na bezsenność
Nasiona anyżu gwiaździstego zawierają magnez i przeciwutleniacze. Dzięki temu wspiera on uwalnianie neuroprzekaźników odpowiedzialnych za zdrowe wyciszenie i spokojny sen.
Anyż i jego wpływ na cerę
Tę przyprawę warto spożywać, by walczyć z oznakami starzenia się skóry. Wysoka zawartość antyoksydantów w anyżu może przyczynić się do wyrównania kolorytu i struktury skóry. Regularne spożywanie produktów neutralizujących wolne rodniki to dobre wsparcie dla kuracji przeciwzmarszczkowych stosowanych na skórę.
Smak anyżu należy do tych, które albo się kocha, albo unika ich za wszelką cenę. Wyrazisty aromat i lukrecjowy smak, jaki nadaje deserom i wytrawnym daniom, trzeba po prostu lubić.
Najczęściej anyż występuje w wersji sproszkowanej lub jako składnik mieszanki gotowych przypraw. Możemy kupić również całe gwiazdki, z których trzeba samodzielnie wydobyć ziarenka. Aby na długo zatrzymać właściwości i aromat anyżu, przechowuj go w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Anyżem możesz przyprawiać dania lub napoje. Herbata z dodatkiem anyżu uchroni przed przeziębieniem. Możesz również przygotować domową nalewkę - anyżowy syrop, który smakuje lukrecjowo, rozgrzewa i działa rozluźniająco.
Do przygotowania domowej anyżówki potrzebujesz:
- 20 g anyżu w gwiazdkach,
- 1 szklanki spirytusu,
- 1 szklanki czystej wódki,
- 3 łyżek miodu.
Przygotowanie:
Wyparz słoik i zalej w nim gwiazdki anyżu spirytusem. Odstaw naczynie w ciemne i niedostępne dla dzieci miejsce. Pozostaw je tam przez dwa tygodnie. Po tym czasie płyn zlej do butelki, natomiast gwiazdki zalej wódką i ponownie odstaw na dwa tygodnie. Powstały płyn zlej do butelki ze spirytusem i porządnie wymieszaj.
Do nalewki dodaj miód do smaku i ponownie wymieszaj, by dokładnie się rozpuścił. Następnie przefiltruj zawartość, by usunąć drobinki anyżu. Możesz użyć gazy lub filtrów do ekspresu przelewowego. Przechowuj w ciemnym miejscu, w szczelnie zakręconej butelce.
CZYTAJ TAKŻE:
Przygotuj układ pokarmowy do świąt. Najlepsze zioła i suplementy na detoks wątroby
Zdrowy kompot z suszu. Jakie dolegliwości leczy, a na co warto uważać?