Dodawaj do herbaty zamiast cytryny. Chroni wątrobę, wspiera serce i zwalcza bakterie
Jeśli każdego dnia nie towarzyszy nam kawa, to na pewno towarzyszy nam herbata. Do kubka z gorącą herbatą chętnie dodajemy plasterek cytryny (pisaliśmy o tym, że nie jest to najlepsze połączenie), niekiedy też odrobinę soku malinowego domowej roboty. Zdarza nam się też, zwykle do śniadania, wypić herbatę z mlekiem. I w przypadku większości osób to by było na tyle. Od czasu do czasu warto jednak - i dla smaku, i dla właściwości napoju - połączyć herbatę z czymś zupełnie innym. Co warto dodawać do czarnej herbaty, by uzyskać zdrowy i smaczny napój? Sprawdzamy.
Listę zdrowych dodatków do herbaty otwiera miód. Za jego sprawą herbata staje się oczywiście słodsza (niektórzy nie wyobrażają sobie herbaty bez łyżeczki cukru i dla nich właśnie zdecydowanie lepszym dodatkiem z kategorii słodkich będzie miód) i bardziej kaloryczna (jedna łyżeczka miodu dodawanego do herbaty to ok. 30 kcal), ale też zyskuje dodatkowe właściwości.
Pamiętajmy, że miód to naturalny antybiotyk. Zawiera cenne składniki bioaktywne bakterio- i grzybobójcze. Jest źródłem antyoksydantów, dzięki czemu przyczynia się do zwalczania wolnych rodników, a także do odbudowy tkanek. Wykazuje działanie przeciwzapalne i łagodzące, pozytywnie wpływa na błony śluzowe, pomaga w walce z kaszlem. Regularne spożywanie miodu przekłada się na lepszą pracę układu krążenia (obniża ciśnienie i przyczynia się do spadku poziomu cholesterolu we krwi). Wpływa też pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, wspomagając procesy trawienne i chroniąc wątrobę.
Dodatek miodu, jak zaobserwowano w badaniach, wpływa na antyoksydacyjne właściwości naparów czarnej herbaty.
"Dziesięcioprocentowy dodatek miodu (zarówno gryczanego i wielokwiatowego) istotnie wpływał na wzrost zawartości polifenoli, jak również powodował zwiększenie zdolności zmiatania wolnych rodników, podczas gdy pięcioprocentowy powodował spadek aktywności antyoksydacyjnej" - zauważono.
Dodatek miodu do czarnej herbaty jest szczególnie popularny w okresie jesienno-zimowym, który charakteryzuje się zwiększoną podatnością na infekcje i zachorowania. Ciepła herbata z dodatkiem miodu także uspokaja i koi nerwy, ułatwiając zasypianie. Bardzo ważne jest, by dodawać miód, gdy herbata przestygnie, bowiem im wyższa temperatura, tym mniej właściwości pozostaje w miodzie. Temperatura powyżej 40 stopni Celsjusza nie będzie dla niego dobra. Warto przy tym pamiętać, że sam miód też nie dla wszystkich jest wskazany.
Wartościowym dodatkiem do herbaty będzie również imbir, od wieków ceniony ze względu na swoje walory smakowe i liczne właściwości zdrowotne. Przypisuje mu się działanie przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Imbir, jak wykazały badania, znacznie obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając poziom cholesterolu HDL. Sugeruje się, że ma też właściwości przeciwcukrzycowe - pomaga unormować poziom cukru we krwi, a także złagodzić różne czynniki ryzyka chorób serca u osób chorych na cukrzycę typu 2. Działa przeciwbólowo i rozgrzewająco, sprawdza się w dolegliwościach gastrycznych.
Badania wskazują, że połączone imbir i herbata wzajemnie zwiększają swoje właściwości przeciwutleniające.
Herbata z imbirem to świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji naparu. Imbir wzbogaci smak czarnej herbaty (nada jej lekko ostrego smaku i zapachu), a co najważniejsze - wzmocni jej działanie. Rozgrzewająca herbata z imbirem pomoże zapobiec chorobie lub złagodzi jej objawy. W parze z imbirem może iść również miód.
Pigwa przegrywa starcie z cytryną, jeśli chodzi o popularność, ale by ulepszyć smak herbaty, jak i wzbogacić ją o dodatkowe właściwości, zdecydowanie warto ją do dodawać.
Pigwa jest źródłem substancji biologicznie czynnych. Jest bogatym źródłem związków polifenolowych, w tym polimerów procyjanidyn, kwasów hydroksycynamonowych oraz flawonoli. Związki te wykazują działanie antyoksydacyjne, kardioprotekcyjne i przeciwzapalne. Najwięcej ich w skórce, dlatego warto wykorzystywać cały owoc (choć np. w przypadku dżemu skórka może przeszkadzać). Wśród składników mineralnych na uwagę zasługuje duża zawartość potasu.
Składniki pigwy przyczyniają się m.in. do obniżania ciśnienie krwi, regulują poziom glukozy oraz zmniejszają ilość złego cholesterolu. Pigwa ma też właściwości przeciwbakteryjne i antyalergiczne.
Owoce pigwy pospolitej najczęściej wykorzystuje się do przygotowania soków do herbaty, jednak taki sok cechuje się zwykle dużą zawartością cukru. Mało kto wie, że pigwa może być wykorzystywana jak cytryna - wystarczy ukroić mały kawałek owocu i dodać do napoju (ma kwaśny miąższ, dlatego sprawdzi się idealnie jako zdrowe zastępstwo). Niektórzy plasterek pigwy posypują cukrem, odstawiają na 15 minut, aby puścił sok, a dopiero potem wrzucają do herbaty. Do napoju można dodać też np. suszone owoce pigwy.
W przypadku czarnej herbaty, tak jak i kawy, dobrze sprawdzą się przyprawy. Jakie przyprawy warto dodawać do herbaty? Na przykład goździki, cynamon, kurkumę czy kardamon. W połączeniu z herbatą tworzą silne napary o działaniu m.in. przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym.
Oto jak działają wymienione przez nas przyprawy:
- goździki - charakterystyczny zapach zawdzięczają eugenolowi oraz octanowi eugenylu. Eugenol działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwutleniająco i przeciwnowotworowo. Wykazuje także działanie miejscowo znieczulające oraz antyseptyczne. Goździki wpływają zbawiennie na procesy trawienia, mogą zapewnić lepszą pracę wątroby, a także pomóc zrównoważyć poziom cukru we krwi. Dodane do herbaty lub innych rozgrzewających naparów potrafią złagodzić ból gardła, kaszel i udrożnić zatkany nos przy przeziębieniu;
- cynamon - wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Wywiera korzystny wpływ na różne czynniki ryzyka kardiometabolicznego. Związki obecne w cynamonie mogą regulować stężenie glukozy i lipidów we krwi, a także zwiększać wrażliwość na insulinę. Cynamon wpływa też zbawiennie na procesy trawienia. Do herbaty można dodać szczyptę mielonego cynamonu lub zaparzyć razem z laską cynamonu;
- kurkuma - działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwnowotworowo i neuroprotekcyjnie. Wspomaga trawienie, pomaga w regeneracji wątroby, przyspiesza metabolizm, działa przeciwbólowo. Może być pomocna w walce z hipercholesterolemią;
- kardamon - nada herbacie niepowtarzalnego smaku i aromatu. Olejki eteryczne obecne w kardamonie wykazują działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Przyprawa wydaje się środkiem przeciwcukrzycowym i redukującym ciśnienie.
Herbata z przyprawami jest często spożywana w okresie jesienno-zimowym.
Suszona żurawina stanowi doskonały dodatek do czarnej herbaty. Na szklankę dodaje się ok. jedną łyżeczkę owoców. Dobrym wyborem będzie żurawina suszona bez cukru. Żurawinę do napoju można dodać także w postaci proszku lub soku - i w tym przypadku bez dodatku cukru. Niektórzy decydują się na świeżą żurawinę lub mrożoną wraz z gałązką rozmarynu i odrobiny cynamonu.
Co takiego ma w sobie żurawina, że warto po nią sięgać? Wpływa korzystnie na stan dróg moczowych i zmniejsza ryzyko infekcji układu moczowego. Spożywanie żurawiny - świeżych owoców, suszonych czy też przetworów - obniża pH moczu, co blokuje rozwój bakterii. Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe, ma zbawienny wpływ na zdrowie oczu, pomaga obniżyć ciśnienie i reguluje poziom cholesterolu. Polifenole z żurawiny przynoszą też korzyści dla układu pokarmowego.
Źródła:
Wpływ dodatku miodu na antyoksydacyjne właściwości naparów herbaty czarnej, Przemysław Dmowski, Aleksandra Wilczyńska, "Problemy Higieny i Epidemiologii" 2015, 96 (3).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4576968/.
CZYTAJ TAKŻE:
Pij pół godziny przed pierwszym posiłkiem. Doskonale nawadnia, obniża ciśnienie i cholesterol
Dodaj szczyptę do kawy. Pobudzi ciało i umysł, doda wigoru w sypialni
Trzy napoje, które zredukują zły cholesterol. Tętnice odpoczną, ryzyko spadnie