Alternatywa dla tradycyjnego makaronu. Bez glutenu, ale z kaloriami
W Polsce mamy wielu fanów azjatyckiej kuchni. Produktem, który bardzo często pojawia się w daniach tej części świata, jest makaron ryżowy. Polubiliśmy go za to, że jest bardzo uniwersalny - sprawdza się w zupach, sałatkach czy w daniach typu stir-fry i może zastępować makaron, którego używamy na co dzień. Cenimy go także za łatwość oraz szybkość w przygotowaniu. Ale czy makaron ryżowy jest zdrowy? Jak jego spożywanie wpływa na organizm? Sprawdzamy.
Makaron ryżowy, jak i inne produkty ryżowe, zajmuje istotne miejsce w kuchni azjatyckiej, i to od ponad 2000 lat. Przygotowywany jest głównie z mąki ryżowej (mąki z białego lub brązowego ryżu) i wody. Niekiedy, żeby poprawić jego smak i konsystencję, dodaje się do niego tapiokę lub skrobię kukurydzianą. Z racji tego, że popularność kuchni azjatyckiej w Polsce stale rośnie, makaron ryżowy jest produktem, po który sięgamy coraz częściej. Na szczęście nie trzeba daleko szukać - jest on dostępny w wielu sklepach spożywczych i supermarketach.
Makaron ryżowy wyróżnia się niezwykle delikatnym smakiem, dlatego z powodzeniem można go łączyć z najróżniejszymi dodatkami. Kucharze wskazują, że wchłania smak sosu, z którym jest podawany. Najczęściej w sklepach spotyka się go pod dwiema postaciami: cienkich i długich nitek oraz grubszych, płaskich wstążek. Przyjmuje też inne formy, np. grubych, owalnych klusek czy cienkich płatów.
Makaron ryżowy to głównie źródło węglowodanów. Jeśli monitorujesz spożycie węglowodanów, zwracaj uwagę na wielkość porcji, gdy sięgasz po dania z jego dodatkiem.
Makaron ryżowy za to prawie nie dostarcza tłuszczu. Pamiętajmy jednak, że zawartość tłuszczu w daniach z makaronu ryżowego może się różnić w zależności od pozostałych składników, sosów i dodatków. Podawanie makaronu ryżowego z produktami bogatymi w tłuszcze zwiększy całkowitą ilość tłuszczu w posiłku.
Ten rodzaj makaronu nie zawiera dużych ilości błonnika, nie jest znaczącym źródłem białka, jednak można go połączyć z innymi źródłami białka, np. mięsem, rybami czy tofu, aby otrzymać wysokobiałkowy posiłek. To też produkt, który nie jest znaczącym źródłem witamin i minerałów.
Ryż i jego wyroby nie zawierają glutenu, dlatego makaron ryżowy to produkt, po który sięgają m.in. osoby cierpiące na celiakię. Przed spożyciem warto jednak jeszcze raz rzucić okiem na opakowanie, by upewnić się, że wybrany przez nas produkt na pewno nie jest zanieczyszczony glutenem. Produkty z mąki ryżowej, takie jak makaron ryżowy, mają smak i konsystencję bardzo podobną do produktów pszennych, więc można je łatwo zamienić, jeśli przestrzegasz diety bezglutenowej.
Makaron ryżowy jest bogaty w węglowodany, które są źródłem energii dla organizmu. Jest też nisko alergizujący, dlatego jest produktem odpowiednim dla alergików (do jego wyrobu raczej nie są używane substraty potencjalnie alergizujące takie jak soja czy jaja).
Czy makaron ryżowy ma dużo kalorii? Dwie garści wstążek z białego ryżu mogą dostarczyć nawet ok. 300 kcal. Produktem nieco mniej kalorycznym będzie makaron z brązowego ryżu.
Jeśli chodzi o wartości IG makaronu ryżowego, wiele zależy od procesu produkcji oraz od zawartości amylopektyny, która może zwiększać indeks glikemiczny. Niektóre makarony ryżowe mogą mieć wyższy IG, inne niższy. Wartości potrafią się wahać od ok. 30 do nawet ponad 100. Z badań wynika, że wysokie spożycie makaronu z białego ryżu, które ma miejsce przede wszystkim w populacji azjatyckiej, zwiększa ryzyko insulinooporności oraz cukrzycy typu 2.
Makaron ryżowy jest dość dobrym źródłem selenu. To składnik ważny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy i układu odpornościowego.
Dietetycy zwracają uwagę, że na całym świecie zanieczyszczenia metalami ciężkimi w produktach ryżowych stanowią problem. Nie wykazano jednak zwiększonego ryzyka związanego z przyjmowaniem metali ciężkich w produktach ryżowych wśród Polaków. Natomiast nadmierne spożycie tej żywności może mieć negatywny wpływ na zdrowie.
Makaron ryżowy może być dobrym dodatkiem do dobrze zbilansowanej diety i może stanowić świetną bezglutenową alternatywę dla tradycyjnego makaronu. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu, co również jest niewątpliwie na plus.
Makaron ryżowy jest dobrą alternatywą dla tradycyjnych makaronów. Ma łagodny smak i delikatną konsystencję, co sprawia, że nadaje się do wielu dań, dobrze łączy się z różnymi smakami, dodatkami, a profil składników odżywczych tylko nieznacznie różni się od makaronu, po jaki sięgamy na co dzień.
Makaron ryżowy sprawdzi się w zupach i sałatkach. Może być smażony i podawany z warzywami oraz mięsem. Zdrowszą opcją będzie makaron z brązowego ryżu, który jest źródłem wielu antyoksydantów. Będzie on miał też niższy indeks glikemiczny.
Suszony makaron ryżowy należy umieścić w wysokim naczyniu. Następnie zalewamy go wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Warto przed tym sprawdzić, ile dokładnie czasu potrzebuje wybrany przez nas rodzaj makaronu. Niektóre muszą bowiem spędzić w wodzie więcej czasu.
CZYTAJ TAKŻE:
W tej chorobie zwykły chleb może poważnie zaszkodzić. Fakty i mity o celiakii i glutenie
Kasza idealna na szybki obiad. To źródło białka i żelaza
Działa przeciwstarzeniowo i zapewnia witalność. Peruwiański żeń-szeń to wyjątkowa roślina