Zdrowszy od zwykłego czosnku. Zbija ciśnienie i cholesterol, powstrzymuje raka
Już jest - w lasach i na straganach z warzywami. Niektórzy mogą pomylić go ze szczawiem. Czosnek niedźwiedzi to mniej znany kuzyn czosnku, a szkoda. Obniża ciśnienie, pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko zakrzepów. Czosnek niedźwiedzi może być dodawany do kanapek czy sałatek, można go także wykorzystać do zrobienia pesto. Jakie cenne składniki w sobie kryje? Sprawdzamy.
Czosnek niedźwiedzi to tylko jedno z określeń rośliny z rodziny amarylkowatych. Można spotkać się również z takimi nazwami jak dziki czosnek, krowi por, czy czosnek szerokolistny lub drzewny. Czosnek niedźwiedzi naturalnie występuje zarówno w Europie, jak i Azji.
"Dziki" krewny cebuli i czosnku jest dzielony na dwa podgatunki. To A. ursinum subsp. ursinum i A. ursinum subsp. ucrainicum. Charakterystyczna nazwa rośliny jest związana z domniemanym upodobaniem niedźwiedzi brunatnych do tego rodzaju czosnku. Zwierzęta spożywały go po wybudzeniu się z zimowej hibernacji.
Czosnek niedźwiedzi ma długoogonkowe liście o lancetowatym lub eliptycznym kształcie. Ich szerokość wynosi od 2 do 5 cm, a długość od 4 do 15 cm. Listki rośliny są błyszczące i mają gładką powierzchnię oraz jasnozielony kolor. Czosnek niedźwiedzi wydaje też białe kwiaty, które są zebrane w baldachogrona pojawiające się wczesną wiosną.
Czosnek niedźwiedzi można spożywać na kilka sposobów. Można jeść go na surowo i dodawać do sałatek lub kanapek. Liście rośliny są często gotowane i podawane wraz z mięsem, warzywami lub w zupie.
Pestki czosnku niedźwiedziego wykorzystuje się w pesto. Roślinę można też kisić w occie lub mleku. Czosnek niedźwiedzi jest wtedy używany np. w sałatkach czy mięsach.
Czytaj również: Owoce nie dostarczają cennej witaminy. Sięgaj po pieczarki, jajka i jogurty
Czosnek niedźwiedzi bogaty jest w witaminy i minerały. W 100 g znajduje się aż 120 mg witaminy C, co stanowi 133 proc. dziennego, zalecanego spożycia. Czosnek niedźwiedzi zawiera też witaminę B6 i kwas foliowy.
Czosnek niedźwiedzi ma niedużo kalorii. W 100 g znajduje się zaledwie 45 kcal. Na tę samą gramaturę przypada:
- 6,4 g białka
- 0,9 g tłuszczu,
- 14 g węglowodanów,
- 3,1 g błonnika.
W czosnku niedźwiedzim obecne są również takie minerały jak: magnez, fosfor, potas i żelazo. Roślina jest też źródłem związków siarkowych, w tym allicyny wykazującej działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Czytaj również: Najmniej kaloryczne warzywo. Uważaj jednak, bo unicestwia witaminę C
Właściwości prozdrowotne czosnku niedźwiedziego pochodzą od wysokiej zawartości związków siarkowych wykazujących silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Dotyczy to również fenoli i glikozydów steroidowych.
Wspomniane właściwości sprawiają, że czosnek niedźwiedzi wpływa pozytywnie na:
- ustabilizowanie ciśnienia krwi,
- uregulowanie cholesterolu,
- zmniejszenie krzepliwości krwi,
- hamowanie procesów rakotwórczych,
- poprawę stanu skóry.
Niektórzy mogą się zastanawiać, czy można zatruć się czosnkiem niedźwiedzim. W przypadku pomyłki i spożycia odmiany o podobnym pokroju - konwalii majowej, ziemowita jesiennego, ciemiężycy białej - może dojść do zatrucia.
Czosnek niedźwiedzi może powodować występowanie reakcji alergicznych u osób uczulonych. Objawiają się one bólem brzucha, wymiotami, biegunką, czy wzdęciem. Aby uniknąć niepożądanych symptomów, należy spożywać czosnek niedźwiedzi z umiarem, a przyjmowanie produktów leczniczych z tym składnikiem skonsultować uprzednio z lekarzem.
CZYTAJ TAKŻE:
Na zaparcia są lepsze od śliwek. Sercowcy i pracujący w stresie powinni się zajadać
Karczochy i ich zbawienny wpływ na zdrowie
Obniża ciśnienie, wzmacnia żyły i chroni przed rakiem. Wystarczy jedno kiwi dziennie