Na zaparcia są lepsze od śliwek. Sercowcy i pracujący w stresie powinni się zajadać
Na południu Europy, w Grecji, Włoszech czy Chorwacji, rosną jak u nas jabłka. Pod koniec lata można zrywać świeże, dojrzałe owoce i raczyć się ich słodkim, miękkim miąższem. Ale warto jeść je cały rok pod postacią suszona, bo jak się okazuje, w takie figi są jeszcze zdrowsze. Regularne jedzenie fig przynosi szereg korzyści dla zdrowia, takich jak m.in. zmniejszenie stresu, obniżenie ciśnienia tętniczego oraz poprawa pracy układu pokarmowego. Jak jeść figi i jakie mają właściwości dla zdrowia?
Figa to popularne drzewo owocowe rosnące m.in. na południu Europy. Ma niewielkie owoce o gruszkowatym kształcie, które wraz z dojrzewaniem zmieniają kolor z zielonkawego na fioletowy. Dojrzała figa w smaku jest słodka i soczysta.
Figi można jeść na surowo, sama w sobie stanowią zdrową przekąskę. Owoce te nadadzą się też jako dodatek do wielu dań i deserów, dobrze komponują się z sałatkami, mięsem (zwłaszcza drobiem) i serami np. z fetą i serami pleśniowymi. Figi świeże lub konfiturę z fig często dodaje się do deski serów i wędlin we włoskim stylu.
W Polsce zwłaszcza jesienią i zimą można kupić figi świeże, natomiast przez cały rok spotkamy je także w formie suszonej.
Zarówno figi świeże, jak i figi suszone są bardzo zdrowe. Obie formy owocu mają masę wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na organizm takich jak m.in. witamina B6, miedź, mangan, potas, kwas pantotenowy.
Suszone figi są jeszcze zdrowsze od świeżych. Ta skarbnica wartości odżywczych zawiera:
- błonnik;
- witamina A, B6, C, K;
- potas;
- wapń;
- żelazo;
- magnez;
- cynk;
- sód;
- fosfor;
- beta-karoten.
Świeża figa jest niskokaloryczna. Na 100 gramów fig spożywamy jedynie 74 kalorie.
W przeciwieństwie do fig świeżych figi suszone mają o wiele więcej kalorii. 100 gramów produktu to aż 249 kalorii. To ponad trzy razy więcej od owoców podanych na surowo. Będąc więc na diecie odchudzającej, warto postawić na świeże figi, jednak od czasu do czasu ze względu na właściwości zdrowotne, warto też sięgnąć po suszoną wersję produktu.
Figi, ze względu na dużą zawartość składników odżywczych, mają też dużo zastosowań zdrowotnych. Na południu Europy wykorzystuje się je w medycynie naturalnej. Pierwiastki zawarte w składzie suszonego owocu mogą być wsparciem dla układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego oraz nerwowego.
Błonnik wpłynie także na obniżenie poziomu cholesterolu w krwi, więc jedząc figi, uchronimy się przed miażdżycą, a tym samym zawałem serca czy udarem mózgu.
Dla układu sercowo-naczyniowego ważny jest też potas. Dzięki pierwiastkowi może swobodniej przepływać krew. Bierze również udział w szybszym wydalaniu sodu z organizmu. Oba te wpływy potasu pozwolą na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, dlatego jedzenie fig zalecane jest osobom chorującym na nadciśnienie.
Duża zawartość błonnika w fidze pozwoli na uregulowanie pracy jelit. Jedzenie owocu figi pobudzi ich pracę, więc nada się jako naturalny lek na zaparcia. Ten składnik odżywczy wpłynie także na jelito grube i uchroni przed jego chorobami, m.in. rakiem jelita grubego, wrzodami. Regularne jedzenie fig wpłynie również na łagodzenie objaw zespołu jelita drażliwego.
Na układ nerwowy pozytywnie zadziała zawarty w owocach figi magnez. Zredukuje poziom stresu, rozdrażnienia, a dodatkowo wspomoże myślenie, pamięć i koncentrację. Poprawi się też jakość snu.
I ot nie wszystko! Figi mają największą ilość wapnia wśród owoców. Jedzenie tych suszonych owoców może wzmocnić zęby, kości i zapobiegnie wystąpieniu osteoporozy.
Figi i świeże, i suszone mają średni indeks glikemiczny. Patrząc na to kryterium osoby zmagające się z cukrzycą, nie powinny jeść tych owoców pod żadną postacią. Warto jednak ponownie przyjrzeć się wartościom odżywczym figi.
W świeżych figach zawarte są takie substancje jak polifenole, antyoksydanty i flawonoidy. Odgrywają one istotną rolę w leczeniu cukrzycy typu 2. Dla diabetyków świetnie nadadzą się także liście figowca, które sprzedawane są w postaci herbaty.
Figa i jej ekstrakt zawarty w kremach może mieć zbawienne działanie dla osób cierpiących na alergie skórne. Stosowanie jej może być nawet skuteczniejsze od hydrokortyzonu. Kosmetyki z ekstraktem z fig wspierają leczenie stanów zapalnych skóry wywołanych alergią. Kuracja zmniejszy rozpad kolagenu, wygładzi i uelastyczni skórę.
Jedzenia fig powinny unikać osoby, które cierpią na migrenę. Figi posiadają w sobie tyraminę, która może powodować bóle głowy, a tym samym zaostrzać objawy migreny.
Owoce te nie będą także odpowiednie dla osób korzystających z diety odchudzającej. Szczególnie suszone figi mają bardzo dużo kalorii i węglowodanów, które mogą utrudniać zrzucanie wagi. Podczas odchudzania lepiej sięgnąć po figi świeże.
Osoby bez tych przeciwwskazań nie powinny przekraczać dziennej dawki spożycia fig, która wynosi od 6 do 10 owoców.
CZYTAJ TAKŻE:
Ustalono, kto nie powinien pić soków owocowych. Nasilają przykre objawy
Są zdrowe i przyspieszają odchudzanie. Te owoce to istna petarda na metabolizm
Na serce, anemię i piękną sylwetkę. To najzdrowsze śniadanie bez glutenu