Osiem popularnych produktów zakazanych w dnie moczanowej. Nasilają objawy
Dna moczanowa jest najczęstszym rodzajem zapalenia stawów. Powoduje silne bóle w okolicy dużego palca u stopy. Znacznie częściej chorują na nią mężczyźni niż kobiety. Objawy dny moczanowej można łagodzić, stosując odpowiednią dietę. Sprawdź czego powinny unikać osoby z dną moczanową.
Dna moczanowa rozwija się u osób, które mają wysoki poziom kwasu moczowego w wyniku rozkładu puryn, które znajdują się w komórkach ludzkich i wielu produktach spożywczych, w tym w czerwonym mięsie, podrobach i niektórych owocach morza.
Kiedy kwas moczowy gromadzi się naturalnie lub w wyniku diety bogatej w puryny, może tworzyć igiełkowate kryształy, które mogą osadzać się w stawach, często w dużym palcu stopy, powodując nagły, silny ból i obrzęk. Bolesne ataki dny moczanowej mogą trwać od 12. do 24. godzin — po tym czasie objawy zmniejszają się i powoli zanikają.
Dna moczanowa jest dolegliwością dziedziczną lub nabytą w wyniku nieprawidłowej diety. Czynniki ryzyka to: wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca, otyłość lub łuszczyca, niektóre leki, bycie mężczyzną lub kobietą po menopauzie, dieta bogata w puryny. Operacja, infekcja lub ciężka choroba mogą wywołać zaostrzenie objawów dny moczanowej.
Puryny to związki chemiczne naturalnie występujące w niektórych produktach spożywczych i napojach. Kiedy twoje ciało rozkłada te chemikalia, kwas moczowy jest produktem ubocznym. Dieta o niskiej zawartości puryn stosowana jest w celu zmniejszenia stężenia kwasu moczowego. Pacjentów z dną moczanową zachęca się również do wprowadzenia do codziennej diety pokarmów, które mogą obniżyć poziom kwasu moczowego w organizmie.
Chociaż jedzenie określonych produktów spożywczych nie wystarczy, aby ustąpiła dna moczanowa, badania sugerują, że niektóre pokarmy i napoje mogą pomóc w zmniejszeniu poziomu kwasu moczowego w organizmie.
- Mleko — niektóre wczesne badania sugerują, że picie odtłuszczonego mleka może pomóc zmniejszyć poziom kwasu moczowego. Picie mleka przyspiesza wydalanie kwasu moczowego z moczem, a także zmniejsza reakcję zapalną organizmu na kryształy kwasu w stawach.
- Wiśnie — naukowcy badają obecnie zalety wiśni i soku wiśniowego w leczeniu objawów dny moczanowej, a wczesne wyniki są obiecujące. Wiśnie mają znane właściwości przeciwzapalne i mogą również pomóc w zmniejszeniu poziomu kwasu moczowego w organizmie.
- Kawa. Codzienne picie kawy może obniżyć poziom kwasu moczowego na kilka sposobów. Spowalnia rozkład puryn do kwasu moczowego i przyspiesza tempo ich wydalania.
- Woda — ludzie, którzy piją od pięciu do ośmiu szklanek wody dziennie, rzadziej doświadczają objawów dny moczanowej. Należy wiedzieć, że nerki wykorzystują wodę do wydalania kwasu moczowego z moczem. Woda jest również dobra dla zdrowia nerek. Upośledzona czynność nerek jest jednym z czynników, które mogą przyczynić się do dny moczanowej.
- Owoce i warzywa — większość z nich ma niską zawartość puryn, ale nawet te, które są wyższe, nie wykazały wpływu na objawy dny moczanowej.
- Ryż, makaron, chleb i płatki zbożowe są przyjazne dla osób cierpiących z powodu dny moczanowej (z wyjątkiem owsa). Wybieraj produkty pełnoziarniste, aby kontrolować poziom cukru we krwi.
Produkty o wysokiej zawartości puryn zwiększają częstotliwość ataków dny moczanowej. Czego unikać, aby zminimalizować dolegliwości?
- Słodkie napoje i słodycze — zawierają cukier, który rozkłada się na kwas moczowy. Każdy produkt o wyższej zawartości cukru może wywołać objawy dny moczanowej.
- Alkohol — chociaż nie wszystkie napoje alkoholowe są bogate w puryny, alkohol uniemożliwia nerkom eliminację kwasu moczowego, wciągając go z powrotem do organizmu, gdzie nadal się gromadzi.
- Podroby — należą do nich wątróbka, flaki, móżdżek i nerki.
- Dziczyzna — specjały takie jak gęś, cielęcina i dziczyzna. Te produkty stanowią wyjaśnienie, dlaczego dna moczanowa była znana w średniowieczu jako "choroba bogaczy".
- Niektóre ryby i owoce morza, w tym śledź, ryby wędzone, przegrzebki, małże, dorsz, tuńczyk, pstrąg i plamiak.
- Czerwone mięso, w tym wołowina, jagnięcina, wieprzowina - zwłaszcza w formie wędlin i kiełbas.
- Indyk — to chude mięso, które jest jednak bogate w puryny. Szczególnie unikaj mięsa przetworzonego — parówek, wędlin i pasztetów.
- Drożdże i ekstrakt drożdżowy.
Naturalnie powoduje ona zmniejszenie kwasu moczowego. Osoby skłonne do hiperurykemii są w stanie kontrolować swój stan za pomocą diety. Zapobiegają nie tylko dolegliwościom bólowym, ale również powikłaniom, takim jak rozwój kamieni nerkowych. Osoby, u których już zdiagnozowano dnę moczanową lub kamienie nerkowe, mogą zapobiegać tworzeniu się nowych kryształów kwasu moczowego w stawach lub nerkach, lub przynajmniej spowolnić ten proces.
Unikanie pokarmów o wysokiej zawartości puryn, takich jak czerwone mięso i słodycze, może pomóc w zmniejszeniu masy ciała. Dna moczanowa jest silnie związana z nadmiernym przyrostem masy ciała i powiązanymi z nim zespołami metabolicznymi, takimi jak otyłość i cukrzyca typu II. Utrata masy ciała statystycznie zmniejsza ryzyko wystąpienia dny moczanowej i pomaga złagodzić objawy poprzez odciążenie stawów.
Terapia farmakologiczna jest niezbędna w leczeniu dny moczanowej. Leki są bardzo skuteczne i dieta ich nie zastąpi, ale będzie doskonale wspierać terapię — pomoże zmniejszyć ilość zażywanych leków.
CZYTAJ TAKŻE:
W jakich produktach znajdują się puryny?
O czym świadczy drętwienie rąk?
Zwyrodnienie stawów dopada coraz młodszych. Oto dlaczego