Te produkty jedz jak najczęściej. Zbiją ciśnienie bez tabletek
Na nadciśnienie tętnicze w Polsce choruje prawie 10 mln ludzi. Z roku na rok liczba pacjentów wzrasta, a choroba ta zwiększa ryzyko zawału mięśnia sercowego czy udaru mózgu. Oprócz leczenia farmakologicznego, pacjenci powinni zmienić swój tryb życia oraz stosować odpowiednią dietę. Niektóre produkty są szczególnie zalecane, bowiem udowodniono ich korzystny wpływ na wartości ciśnienia tętniczego. Jakie produkty należy włączyć do diety? Odpowiadamy.
Na całym świecie nieprawidłowe wartości ciśnienia tętniczego krwi notuje się u ponad 1,5 miliarda ludzi. Nadciśnienie diagnozuje się u coraz młodszych, a aby go uniknąć należy przestrzegać zdrowej diety, regularnie uprawiać sport a także dbać o prawidłowy wypoczynek i sen.
Jeśli dojdzie do rozwinięcia nadciśnienia tętniczego, pacjenci muszą stale przyjmować leki, by nie dopuścić do "skoków" ciśnienia. Stosowane w tej chorobie są inhibitory konwertazy angiotensyny jednak pacjenci nie powinni zapominać o wprowadzeniu prawidłowej diety. Co jeść w nadciśnieniu tętniczym? W badaniach wykazano, że poniższe produkty mogą obniżyć ciśnienie i powinny na stałe zagościć na talerzu nadciśnieniowców.
Zawarty w pestkach dyni magnez oraz potas mają kluczowe znaczenie dla pracy mięśnia sercowego. W przeprowadzonym badaniu udowodniono, że spożywanie 3 g pestek codziennie, przez sześć tygodni, znacznie obniża wartości ciśnienia tętniczego.
Marchewka zawiera związki, które wpływają rozkurczowo na ściany naczyń krwionośnych, powodując tym samym obniżenie ciśnienia, z jakim krew napiera na tętnice. Aby uzyskać taki efekt, marchew powinna być spożywana surowa, by zachowała kluczowe związki, takie jak kwas chlorogenowy, kawowy i kumarynowy.
Pomidory są doskonałym źródłem potasu i likopenu, które pełnią ważną rolę w pracy serca. Na podstawie badań wykazano, że spożycie trzech pomidorów dziennie nie tylko obniża ciśnienie tętnicze krwi, ale zapobiega również chorobom serca. Pomidorów nie powinny jeść osoby, które mają podniesiony poziom potasu.
Przeprowadzono badania wśród osób chorujących na nadciśnienie, którzy przez tydzień spożywali codziennie pół litra zupy szpinakowej. Po tym okresie badani dokonywali pomiaru ciśnienia tętniczego, którego wartości były znacznie mniejsze niż przed rozpoczęciem eksperymentu. Naukowcy wykazali, że zawarte w szpinaku związki - przeciwutleniacze, magnez i potas, poprawiają również elastyczność naczyń tętniczych.
To warzywo ma wiele cennych składników i minerałów, bowiem jego regularne spożywanie sprawia, że dostarczamy do organizmu witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę A i K a także magnez, żelazo, fosfor i cynk. Brokuł jest także źródłem flawonoidów, które wykazują działanie na naczynia krwionośne - wzmacniają je i uelastyczniają. Przeprowadzono badania, w których udowodniono, że osoby jedzące brokuł co najmniej trzy razy w tygodniu rzadziej chorowali na nadciśnienie tętnicze, a chorzy z postawioną diagnozą, odnotowywali niższe wartości ciśnienia.
CZYTAJ TAKŻE: