Działa przeciwstarzeniowo i zapewnia witalność. Peruwiański żeń-szeń to wyjątkowa roślina
Według peruwiańskich legend, korzeń maca dodawał Inkom siły do walk. Współcześnie napar z tej rośliny jest zalecany osobom o osłabionej kondycji fizycznej i psychicznej, dostarczając im solidnej dawki energii. Maca poprawia także odporność organizmu oraz posiada działanie antyoksydacyjne. Dzięki temu neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, zmniejszając ryzyko uszkodzenia komórek i opóźniając ich starzenie się. Jakie jeszcze właściwości ma maca i dlaczego warto po nią sięgać?
Maca, znana również jako peruwiański żeń-szeń to roślina z rodziny Brassicaceae. Tradycyjnie używana była przez peruwiańskie społeczności jako źródło energii i wytrzymałości, a obecnie cieszy się popularnością w wielu krajach jako suplement diety. Zwykle spotyka się ją w postaci proszku, tabletek lub kapsułek. Spożycie macy dostarcza organizmowi wysokiej jakości białka, zawierającego aż 13,8 g na 100 g produktu. Ponadto jest bogata w węglowodany, stanowiące 50 proc. jej składu. Dodatkowo, sproszkowany korzeń macy zawiera zdrowy błonnik.
Korzeń maca jest bogaty i zawiera praktycznie wszystkie niezbędne składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
W korzeniu macy znajdziemy:
- 50-60 proc. węglowodanów
- 10 proc. białka
- 3 proc. tłuszczu
Maca dostarczy również witaminy i minerały:
- witaminę C (285 mg/100g);
- witaminę PP (5,7 mg/100g);
- witaminę B6 (1,1 mg/100g);
- witaminę B2 (0,4 mg/100g);
- potas (2000 mg/100g);
- fosfor (360,3 mg/100g);
- wapń (250 mg/100g);
- magnez (85,8 mg/100g);
- żelazo (14,8 mg/100g);
- miedź (6 mg/100g).
Maca wykazuje działanie antyoksydacyjne, które pozwala na neutralizację szkodliwego działania wolnych rodników w organizmie. Dzięki temu zmniejsza ryzyko uszkodzenia komórek i opóźnia ich starzenie.
Badanie przeprowadzone na mieszkańcach Junín, którzy mieszkają na wysokości 4100 m n.p.m., wykazało, że tradycyjni konsumenci macy zachowują zdrowie przez długie lata, co potwierdzono za pomocą kwestionariusza zdrowia. W przeciwieństwie do nich, osoby nie spożywające macy wraz z wiekiem wykazywały spadek stanu zdrowia.
Badanie wykazało również, że poziomy interleukiny 6, która zwykle wzrasta u osób starszych i jest związana ze starzeniem się organizmu, były niższe u mieszkańców Junín spożywających macę.
Maca złagodzi objawy menopauzy. Suplementowanie jej w tym trudnym dla kobiet czasie zniweluje uderzenia gorąca. Zapobiegnie występowaniu migren. Poprawi witalność, redukując zmęczenie i osłabienie.
Suplement będzie też odpowiedni dla młodszych kobiet. Maca łagodzi bolesne miesiączki i objawy PMS. Pomoże uporać się z uciążliwymi skurczami oraz bólami. Wesprze regularne występowanie krwawień.
Mielony korzeń maca to także nieocenione właściwości zdrowotne dla mężczyzn. Suplement poprawia zaburzenia erekcji poprzez aktywowanie neuroprzekaźników, które odpowiadają za wzwód. Znacząco podniesie libido, a także zadziała jako afrodyzjak. Co więcej, powinni ją przyjmować mężczyźni, którzy mają problem z płodnością. Maca pozytywnie wpłynie na jakość plemników, ich ruchliwość oraz liczebność.
Legendy peruwiańskie opowiadają, że korzeń maca był źródłem niezwykłej siły dla wojowników Inków w czasie walk. Współczesne badania potwierdzają jego właściwości wspierające organizm: napar z tej rośliny polecany jest dla osób osłabionych fizycznie i psychicznie, które potrzebują energii. Maca jest znana z redukcji stresu i zwiększenia produkcji serotoniny, co przyczynia się do poprawy koncentracji i zapamiętywania. Dlatego herbatka z korzenia maca może być doskonałym dodatkiem do jesiennej diety.
Dawkowanie macy zależy od tego, w jakiej formie przyjmujemy korzeń. Jeśli suplementujemy sproszkowaną postać rośliny, to jej dawka nie powinna przekraczać 3g dziennie. Można ją wpleść w posiłek. Wymieszamy proszek z koktajlem, jogurtem z owocami czy nawet wodą.
Przyjmując macę w formie tabletek lub kapsułek mamy dawki określane w miligramach. Wówczas dzienne spożycie powinno wynosić między 240, a 800 mg.
Korzeń maca najlepiej spożywać z posiłkami, nie zaleca się przyjmowania suplementu na pusty żołądek. Najlepiej robić to o poranku, gdyż składnik diety pobudzi organizm, niwelując zmęczenie i ospałość. Wsypująć do kawy, soku, jogurtu lub owsianki. Unikajmy przyjmowania go przed spaniem, bo działa pobudzająco.
Przeciwwskazaniem do przyjmowania macy jest niedoczynność tarczycy. Osoby cierpiące na tę przypadłość powinny uważać na ten suplement, ze względu na to, że może on dodatkowo zaburzać pracę tarczycy. Będzie hamować wychwyt jodu, pomimo że sam go zawiera.
Korzenia maca nie należy przyjmować również w trakcie przyjmowania leków przeciwzakrzepowych. Będzie on dodatkowo zmniejszać krzepnięcie, a tym samym zwiększać ryzyko wystąpienia krwawień.
Przeciwwskazaniem do suplementowania macy jest ciąża. Nie przeprowadzano badań w zakresie wpływu suplementu na rozwój płodu, dlatego ciężarne powinny się go wystrzegać. Należy się wstrzymać również w czasie karmienia piersią.
Źródło:
https://rpmesp.ins.gob.pe/rpmesp/article/view/15/15
CZYTAJ TAKŻE:
Cudowny dar z natury. Olej z czarnuszki zabija bakterie, chroni przed nadciśnieniem i cukrzycą
Niedoceniane warzywo dostarcza aż 8 witamin. Wzmaga potencję, chroni nerki, łagodzi dnę moczanową