Maca mocy gwarantuje witalność, równowagę hormonalną i większe libido. Unikaj w jednym przypadku

Sproszkowany korzeń maca to nowy superfood - jej suplementacja ma gwarantować witalność, płodność, lepsze libido i spokojną głowę. Roślina wykazuje moc prozdrowotnych właściwości, które wesprą w wielu powszechnie występujących problemach. Zaburzenia płodności, menopauza, depresja czy stres to tylko część dolegliwości, na które może pomóc maca. Jakie właściwości ma korzeń maca i jak go dawkować w codziennej diecie? Wyjaśniamy.

Maca – wartości odżywcze

Maca to roślina z rodziny Brassicaceae, czyli kapustowatych. Jej korzeń wykorzystywany jest głównie w celach spożywczych i do suplementacji. Używa się go najczęściej w sproszkowanej postaci. Spotkamy go również w formie tabletek czy kapsułek.

Spożywanie macy dostarczy do organizmu wysokiej jakości białka. Na 100 g produktu to aż 13,8 g tego składnika. Jest bogata w węglowodany, które stanowią 50 procent jej składu. W sproszkowanym korzeniu nie zabrakło też zdrowego błonnika.

Maca dostarczy również witaminy i minerały. Uzupełni zapotrzebowanie organizmu na:

Reklama
  • witaminę C (285 mg/100g);
  • witaminę PP (5,7 mg/100g);
  • witaminę B6 (1,1 mg/100g);
  • witaminę B2 (0,4 mg/100g);
  • potas (2000 mg/100g);
  • fosfor (360,3 mg/100g);
  • wapń (250 mg/100g);
  • magnez (85,8 mg/100g);
  • żelazo (14,8 mg/100g);
  • miedź (6 mg/100g).

Ze względu na bogactwo minerałów maca jest zaliczana do superfoods, podobnie jak awokado, jagody goji czy nasiona chia. Warto ją włączyć do swojej diety i suplementować.

Maca - właściwości zdrowotne

Sproszkowana maca wykazuje właściwości poprawiające odporność organizmu. Przyjmowanie suplementu poprawi kondycję i ochronę przed działaniem patogenów. W czasie choroby zadziała przeciwzapalnie.

Maca ma też działąnie antyoksydacyjne. Zneutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Uchroni organizm przed wpływem i rozwojem stresu oksydacyjnego. Zmniejszy ryzyko uszkodzenia komórek i opóźni ich starzenie. Zapobiegnie rozwojowi raka jelita grubego, raka wątroby czy białaczki szpikowej.

Korzeń maca powinny przyjmować osoby z problemami kostnymi. Wpłynie na proliferację tkanek kostnych. Wzmocni kości i stawy zmniejszając ryzyko złamań. Badania wykazały, że może również zapobiec rozwojowi osteoporozy.

Mielony korzeń maca ma właściwości adaptogenne. Suplement będzie wsparciem dla organizmu w czasie nadmiernego stresu, który może prowadzić do wyczerpania fizycznego i psychicznego. Jego składniki poprawią koncentrację i pozytywnie wpłyną na procesy myślowe.

Czytaj także: Sok z tych owoców to silny antyoksydant. Obniży cholesterol, uchroni od alzheimera, wymiecie toksyny 

Spożywanie sproszkowanego korzenia maca działa antydepresyjnie, więc zalecane jest osobom cierpiącym na obniżenie nastroju, stany lękowe i depresję. Suplement może wesprzeć leczenie farmakologiczne choroby. Zadziała też uspokajająco, zmniejszy rozdrażnienie i uczucie przewlekłego zmęczenia.

Wpływ korzenia macy na gospodarkę hormonalną

Maca złagodzi objawy menopauzy. Suplementowanie jej w tym trudnym dla kobiet czasie zniweluje uderzenia gorąca. Zapobiegnie występowaniu migren. Poprawi witalność, redukując zmęczenie i osłabienie.

Suplement będzie też odpowiedni dla młodszych kobiet. Maca łagodzi bolesne miesiączki i objawy PMS. Pomoże uporać się z uciążliwymi skurczami oraz bólami. Wesprze regularne występowanie krwawień.

Mielony korzeń maca to także nieocenione właściwości zdrowotne dla mężczyzn. Suplement poprawia zaburzenia erekcji poprzez aktywowanie neuroprzekaźników, które odpowiadają za wzwód. Znacząco podniesie libido, a także zadziała jako afrodyzjak. Co więcej, powinni ją przyjmować mężczyźni, którzy mają problem z płodnością. Maca pozytywnie wpłynie na jakość plemników, ich ruchliwość oraz liczebność.

Maca – dawkowanie

Dawkowanie macy zależy od tego, w jakiej formie przyjmujemy korzeń. Jeśli suplementujemy sproszkowaną postać rośliny, to jej dawka nie powinna przekraczać 3g dziennie. Można ją wpleść w posiłek. Wymieszamy proszek z koktajlem, jogurtem z owocami czy nawet wodą.

Przyjmując macę w formie tabletek lub kapsułek mamy dawki określane w miligramach. Wówczas dzienne spożycie powinno wynosić między 240, a 800 mg.

Maca – kiedy przyjmować?

Korzeń maca najlepiej spożywać z posiłkami, nie zaleca się przyjmowania suplementu na pusty żołądek. Najlepiej robić to o poranku, gdyż składnik diety pobudzi organizm, niwelując zmęczenie i ospałość. Wsypująć do kawy, soku, jogurtu lub owsianki. Unikajmy przyjmowania go przed spaniem, bo działa pobudzająco.

Maca – przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do przyjmowania macy jest niedoczynność tarczycy. Osoby cierpiące na tę przypadłość powinny uważać na ten suplement, ze względu na to, że może on dodatkowo zaburzać pracę tarczycy. Będzie hamować wychwyt jodu, pomimo że sam go zawiera.

Korzenia maca nie należy przyjmować również w trakcie przyjmowania leków przeciwzakrzepowych. Będzie on dodatkowo zmniejszać krzepnięcie, a tym samym zwiększać ryzyko wystąpienia krwawień.

Przeciwwskazaniem do suplementowania macy jest ciąża. Nie przeprowadzano badań w zakresie wpływu suplementu na rozwój płodu, dlatego ciężarne powinny się go wystrzegać. Należy się wstrzymać również w czasie karmienia piersią.

CZYTAJ TAKŻE:

Najlepsze jedzenie dla nerwusów i zestresowanych. Podniesie serotoninę, zbije kortyzol

Niebieska herbata ukoi nerwy, złagodzi ból. Wieczorem pomoże zasnąć

Zbija cholesterol i ciśnienie, może chronić przed śmiertelną demencją. Wyniki badań

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL