Obniży cholesterol, uchroni od alzheimera, wymiecie toksyny. Wystrzegaj się tylko w jednym przypadku
Sok z aronii ma specyficzny, cierpki smak, co może zniechęcać do jego spożywania. Jest on jednak bogaty w antyoksydanty, błonnik, witaminy i minerały. Pomogą one w obniżeniu cholesterolu, uchronią przez chorobami Alzheimera czy jaskrą, a to dopiero część zalet. Jakie dokładnie właściwości ma sok z aronii i ile go spożywać, aby działał?
Sok z aronii jest w smaku dosyć cierpki i nie każdemu może przypaść do gustu. Mimo tego warto się do niego przekonać, ze względu na dużą zawartość związków bioaktywnych, witamin i składników mineralnych. Pijąc ten sok, dostarczamy do organizmu:
- witamin z grupy B (B2, B3, B9);
- witaminy A;
- witaminy C;
- witaminy E;
- miedzi;
- wapnia;
- żelaza;
- manganu
- potasu;
- cynku;
- selenu;
- jodu.
Aronia to także jedno z najbogatszych źródeł polifenoli, które są antyoksydantami. Same owoce zawiera więcej składników wpływających pozytywnie na organizm. Mimo to warto zainteresować się sokiem z aronii.
Przede wszystkim sok z aronii ma właściwości przeciwutleniające. Spożywanie go uchroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników neutralizując je. Zapobiegnie rozwojowi nowotwór, chorób Parkinsona czy Alzheimera. Składniki także będą chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Opóźni procesy przedwczesnego starzenia się.
Sok z aronii wpływa na zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi. Obniżony zostaje poziom cholesterolu całkowitego, trójglicerydów, złego cholesterolu LDL, a podwyższy dobry cholesterol HDL. Dodatkowo obniży ciśnienie tętnicze krwi. Regularne spożywanie soku z aronii pozwoli na uchronienie organizmu od zawałów serca, udaru mózgu, miażdżycy.
Picie soku z aronii poprawi odporność. Zadziała też przeciwzapalnie podczas wszelkich infekcji. Wspomoże wzrok, a składniki takie jak m.in. antocyjany odmienią jakość widzenia. Spowolni rozwój chorób oczu jak zaćma, jaskra czy degeneracja plamki żółtej na siatkówce.
Sok z aronii to także właściwości wspierające układ pokarmowy. Poprawi zdrowie w czasie dolegliwości takich jak mdłości, wzdęcia i zaparcia. Złagodzi objawy zespołu jelita drażliwego i ułatwi trawienie pokarmów. Pozytywnie wpłynie na pracę jelit i ich perystaltykę.
Sok z aronii i sama aronia są bardzo polecane cukrzykom. Owoce hamują wchłanianie glukozy z jelita cienkiego. Również zmniejszają wpływ enzymów trawiennych: maltazy i sacharazy, które biorą udział w rozkładzie węglowodanów złożonych.
Spożywanie soku z aronii pozwoli też na zmniejszenie poziomu glukozy we krwi. Ureguluje poziom hemoglobiny glikowanej.
Soku z aronii można spożywać około 50 ml dziennie. Nie powinniśmy jednak go spożywać na raz, a lepiej podzielić tę dawkę w ciągu dnia. Regularne spożywanie napoju w takich ilościach pozytywnie wpłynie na ogólne funkcjonowanie organizmu. W dłuższym okresie uchroni od wielu chorób i zmniejszy ryzyko zachorowań.
Sok z aronii najlepiej pić codziennie, szczególnie w okresie zimowym. Wówczas pozytywnie poprawimy odporność organizmu i wzmocnimy go. Warto jednak stosować go przez cały rok w różnej formie. Można dodać go do wody, deserów czy słodkich dań.
Przeciwwskazaniem do spożycia soku z aronii może być zbyt niskie ciśnienie krwi. Owoce mają właściwości obniżające ciśnienie, więc mogłoby to skutkować zawrotami głowy czy omdleniami.
Poza tym nie ma większych przeciwwskazań do picia soku z aronii. Mogą go spożywać nawet kobiety w ciąży i dzieci po 9. miesiącu życia. Przy przyjmowaniu leków spożycie soku warto skonsultować z lekarzem.
CZYTAJ TAKŻE:
Jagody goji oczyszczają wątrobę i usuwają złogi z jelit. Są bombą witaminową
Właśnie jest na nie sezon. Są bogatym źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów
Poprawiają pracę jelit i obniżają cholesterol. Dodają je nie tylko do napojów