Naturalny spalacz tłuszczu, remedium na obrzęki i stany zapalne. Ale unikaj z puszki
Jaki owoc jest dobry na odchudzanie? Ananas! I wcale nie dlatego, że jest niskokaloryczny czy zawiera mało cukru. Świeży ananas zawiera też bromelinę - składnik, który wspiera spalanie tłuszczu, przyspiesza metabolizm i pomaga na dolegliwości żołądkowe. Poznaj wartości odżywcze, kaloryczność i indeks glikemiczny ananasa. Podpowiadamy też, kto nie powinien po niego sięgać.
Na świecie rocznie zjada się ponad 14 milionów ton ananasów. W polskich sklepach najłatwiej o ananasa w puszcze, ale coraz częściej możemy też kupić świeżego. Ananas, zarówno świeży jak i z puszki to przede wszystkim doskonałe źródło manganu i witaminy C. Dwa plastry owocu (ok. 170 g) zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na oba te składniki odpowiednio w 80 i nawet 100 procentach.
Mangan bierze udział w procesach krzepnięcia krwi i jest składnikiem enzymów przeciwutleniających. Ma też wpływ na odporność organizmu i uczestniczy w budowie chrząstek i kości.
Zalety witaminy C są wszystkim dobrze znane. Kwas askorbinowy stymuluje układ odpornościowy, ale zgodnie z aktualnym stanem wiedzy ma działanie przeciwnowotworowe, zmniejsza ryzyko chorób układu nerwowego, obniża ciśnienie i redukuje nadmiar cholesterolu.
Składnikiem ananasa, któremu przypisuje się najwięcej właściwości leczniczych jest bromelaina. To enzym roślinny, który w laboratorium wykazuje się dobrym rozkładem białek. Bromelainie powszechnie przypisuje się wspomaganie odchudzania, działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe, a także leczenie biegunki w zatruciach pokarmowych. Najwięcej znajdziesz jej w świeżych owocach.
Chociaż wiele osób regularnie jedzących ananasy potwierdza takie działanie, na ten moment nie udało się udowodnić dobroczynnego wpływu bromelainy w badaniach naukowych na większej grupie ludzi.
Udało się natomiast udokumentować inne prozdrowotne właściwości spożywania ananasa. Witaminy z grupy B, a także C i A oraz mangan, dostarczane w kolejnych plastrach owocu korzystnie wpływają na układ krwionośny. Poprawa krążenia i rozszerzenie naczyń stymuluje popęd i poprawia potencję u mężczyzn.
Te same mikro i makroelementy zawarte w ananasie wpływają na płodność u kobiety. Witaminy, a także cynk i beta-karoten wspomagają procesy, które wpływają na libido u panów i pań.
Wartość indeksu glikemicznego dla ananasa waha się pomiędzy 59 a 66 IG. Indeks ananasa z puszki jest zwykle nieznacznie wyższy. Ani w jednej, ani w drugiej postaci ananas nie powinien być częstym posiłkiem osób z cukrzycą lub insulinoopornością. IG na poziomie 60 to górna połowa przedziału określanego jako średni. Wysoki indeks glikemiczny zaczyna się od 70.
Oprócz IG trzeba też zwracać uwagę na ładunek glikemiczny. Dla dwóch plastrów ananasa (ok. 170 g) wynosi on 12,5 - na skali to również odczyt średni (przedział średniego ładunku glikemicznego to 11-19 jednostek).
Świeży ananas ma tylko 41 kcal w 100 g. Dwa plastry to zaledwie 80 kalorii w prawie 200 g jedzenia. Dzięki tym właściwościom owoc będzie świetnym uzupełnieniem diety na odchudzanie. Dodatkowo ananas zawiera też sporo regulującego trawienie błonnika, niektórzy wskazują również na zbawienny wpływ bromelainy.
Na diecie należy jednak uważać na ananasa z puszki. Znajduje sie on zwykle w dosładzanym syropie, przez co jego kaloryczność wzrasta. 100 g. ananasa z puszki w syropie ma 64 kalorie.
Żeby dobrze wypocząć, organizm w nocy nie powinien być obciążony procesami trawienia. Właśnie dlatego najlepsza kolacja jest lekka i zjedzona kilka godzin przed snem.
Jeżeli już najdzie nas ochota na wieczorne podjadanie lepiej wybrać coś innego niż ananas. Jak każdy owoc ma on dużo cukrów — sacharozy, fruktozy i glukozy, których przetrawienie będzie wymagało od ciała sporo energii.
Nie udało się dowieść dobrego wpływu bromelainy, za to znaleziono dowody na to, że substancja obecna w ananasie wchodzi w reakcję z niektórymi lekami. Składniki, które mogą reagować z ananasem, znajdują się w części antybiotyków (szczególnie amoksycyliny), leków uspokajających i antykoagulantach.
W ramach ciekawostki można dodać, że ananas (i kiwi) nie najlepiej nadają się do deserów zalewanych galaretką. Enzymy zawarte w tych owocach rozkładają białka, czyli chociażby kolagen. W miejscach, gdzie sprężysta masa zetknie się z kawałkami owoców, galaretka nie stężeje.
Na ananasa powinny uważać osoby z alergią na lateks, a także marchewkę, selera czy pyłki traw. Te uczulenia bardzo często idą w parze z nietolerancją substancji obecnych w ananasie. Sok z ananasa może też podrażniać układ pokarmowy osób z chorobami tych okolic. Refluks, wrzody czy choroby dwunastnicy i nerek to wystarczający powód, żeby ananasa, świeżego, z puszki czy w soku, spożywać tylko okazjonalnie.
Jak pisaliśmy wcześniej, ananasa nie powinny jeść w nadmiarze osoby chore na cukrzycę lub insulinooporność. Obecna medycyna nie widzi natomiast przeciwwskazań do spożywania ananasa przez kobiety w ciąży.
CZYTAJ TAKŻE:
Ile kalorii mają pomidory i które są najzdrowsze? To idealny składnik diety redukcyjnej
Jeden z najzdrowszych koktajli świata. Jego bazą owoc - balsam dla jelit i serca
Najczęściej popełniane błędy w diecie na insulinooporność. Pięć posiłków dziennie to jeden z nich