Jeden z najzdrowszych koktajli świata. Jego bazą owoc - balsam dla jelit i serca

Zawiera wiele prozdrowotnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Ma owalny kształt i miękki, słodki, soczysty miąższ. W Polsce mango - bo o nim mowa - staje się coraz bardziej popularne. I dobrze - bo jest bardzo zdrowe. Zobacz, jak jeść i obierać mango, oraz co dobrego można przyrządzić z tego owocu.

Mango - co to za owoc?

Owoc mango pochodzi z Azji Południowej, ale jest też uprawiany w wielu krajach tropikalnych, na przykład Indiach, Tajlandii, Meksyku i w Brazylii. W ostatnich latach stał się popularny także w Polsce. Jego zielona skórka rumieni się delikatnie na czerwono lub żółto. Gdy mango jest dojrzałe i miękkie - jest soczyste i słodkie. Ale z jego jedzeniem nie wolno czekać za długo - gdy jest stare, robi się włókniste. 

Dlaczego warto jeść mango?

Mango zawiera witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Zalicza się do nich, witamina: C, A, E, a także beta-karoten, potas, magnez, błonnik i kwas foliowy. Oprócz tego owoc ma mało kalorii i tłuszczu. Ze względu na to mango jest świetnym uzupełnieniem diety. 

Reklama

Mango jedzone regularnie wspiera odporność, poprawia wzrok, wzmacnia serce i pamięć. Jest wsparciem dla wątroby i mózgu. 

Owoc może być używany w kuchni na rozmaite sposoby. Idealnie nadaje się, na przykład do sałatek owocowych, smoothie, czy deserów. Mango wykorzystuje się też do potraw wytrawnych m.in. mięs i ryb. Do najpopularniejszego zastosowania owocu zalicza się mango lassi - jeden z najzdrowszych koktajli świata.

Czytaj również: 3 sposoby, jak obierać mango

Ile kalorii ma całe mango? Mango kcal

Całkowita kaloryczność mango zależy od wagi. Z reguły owoc ma mniej więcej 400 gram. Z kolei bez skórki i pestki, jest to 280 gram. Z kolei 100 gram mango to 69 kcal. Tym samym spożywając jedno mango, należy wliczyć do dziennego bilansu kalorycznego 193 kcal. Warto też wiedzieć, że indeks glikemiczny (IG) mango to 51.

Biorąc pod uwagę kaloryczność, można stwierdzić, że jedno mango dziennie to odpowiednia ilość. Dzięki temu można dostarczyć do organizmu prozdrowotne elementy, a jednocześnie nie martwić się, że nadwyżka kaloryczna spowoduje tycie. 

Czy można jeść mango codziennie? Kiedy nie jeść mango?

Mango  to istny balsam dla układu pokarmowego - ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jedna z nich jest to, że pomaga w trawieniu ze względu na obecność błonnika. Mango usuwa substancje odpadowe i reguluje wypróżnianie. Może też łagodzić intensywność niektórych zaburzeń żołądkowo-jelitowych, na przykład wrzodów i zaparć. Dlatego można jeść mango codziennie.

Pomimo wielu prozdrowotnych właściwości nie zawsze można spożywać mango. Mango nie jest wskazane dla osób, które cierpią na kamicę szczawianowo-wapniową. To dlatego, że w miąższu owocu znajdują się szczawiany. Mango może też wywoływać reakcje alergiczne u osób, które mają uczulenie na pyłki brzozy i bylicy. Objawem może być AOS, zespół alergii jamy ustnej.

Jak jeść mango? Przepis na mango lassi

Najpierw trzeba oczyścić mango, obmywając wodą. Potem obrać ze skórki. Kolejny krok to usunięcie pestki i pokrojenie owocu na kawałki. Mango można zjeść bezpośrednio lub dodać do innego dania, jogurtu, owsianki, sałatki owocowej, lub zrobić z nim słodko-ostry sos - mango-chili.

Do popularnych dań z mango zalicza się koktajl mango lassi. Ten orzeźwiający napój pochodzi z Indii i składa się na niego:

  • zimny jogurt naturalny,
  • szklanka zimnego mleka,
  • ½ szklanki miąższu dojrzałego mango,
  • szczypta kardamonu,
  • kilka kostek lodu.

Żeby zrobić mango lassi, wystarczy użyć miksera kielichowego lub blendera. Należy umieścić wszystkie wspomniane składniki w kielichu urządzenia i je połączyć, do momentu, kiedy powstanie jednolita masa. Mango lassi gotowe! To balsam dla układu pokarmowego, wzmocnienie odporności i pyszna przekąską. Dodatek kardamonu sprawia, że jest jeszcze zdrowsze. Mango lassi nie powinno się słodzić, ale kto lubi bardziej słodkie koktajle, niech doda nieco miodu. 

CZYTAJ TAKŻE:

Zapal w pomieszczeniu, a znikną ból, stres oraz... komary i mrówki

Rocznie 3 tys. Polek umiera z powodu raka jajnika. Objawy udają inne choroby

Wystarczy 20 sekund, by ocenić ryzyko udaru mózgu. Zrób test jednej nogi

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL