Przegania kaszel, odświeża oddech i poprawia erekcję. Dodaj do kawy, herbaty lub ciasta
Kardamon to przyprawa korzenna ceniona za wyjątkowy aromat i właściwości zdrowotne. Wykorzystywany był od wieków w medycynie naturalnej. Dziś również jest polecany, jako jeden ze składników zdrowej diety. Sprawdź, jak spożywanie kardamonu wpłynie na twój organizm.
Kardamon to roślina, która na dziko rośnie w indyjskich lasach tropikalnych. Pozyskiwane z jego kwiatów nasiona wykorzystywane są jako przyprawa. W sklepach dostępny jest mielony kardamon, całe, wysuszone strączki lub wyłuskane ziarna. Kardamon uprawia się nie tylko w Indiach, plantacje tej rośliny można spotkać w całej Azji i Ameryce Środkowej.
Jaki kardamon jest najlepszy? Znawcy wskazują kardamon malabarski. Natomiast jako mniej wartościowe klasyfikują przyprawy pochodzące z Nepalu i Jawy. Skąd ten podział? Kardamon malabarski zawiera najwięcej olejków eterycznych, które nadają ziarnom ten wyjątkowy aromat.
O tym, że kardamon ma prozdrowotne właściwości, wiedzieli już starożytni chińscy lekarze. Bardzo często zalecali go w problemach trawiennych. Olejki eteryczne zawarte w ziarnach kardamonu łagodzą objawy infekcji górnych dróg oddechowych. Gorąca herbata z dodatkiem tej przyprawy zmniejsza kaszel i pomoże na zatkany nos. Zadziała jak aromatyczna inhalacja, a gorący napój rozgrzeje ciało.
Na co jeszcze pomaga kardamon?
W Indiach do dziś ziarna kardamonu używane są jak odświeżająca oddech guma do żucia. Skuteczność tej metody walki z nieświeżym oddechem to zasługa zawartych w kardamonie substancji antybakteryjnych: octanu terpinylu i cyneolu. Jeśli masz problem z nieświeżym oddechem sięgnij po naturalne pasty do zębów i płyny do płukania ust z dodatkiem kardamonu.
Kardamon to również naturalny środek na męskie dolegliwości. W Indiach od wieków uznawany jest za silny afrodyzjak, który pomaga rozwiązać problemy z potencją. W jaki sposób? Kardamon jest ostrą przyprawą, jego spożycie powoduje lepsze ukrwienie narządów płciowych - erekcja jest dłuższa i mocniejsza. Podobnie działają inne ostre przyprawy.
Warto sięgnąć po kardamon na odchudzanie - pobudza wydzielanie soków trawiennych przyspieszając tym samym metabolizm. Poza tym ma działanie rozkurczowe - likwiduje problemy trawienne takie jak zgaga czy wzdęcia.
Ziarna kardamonu pomagają w problemach z układem pokarmowym, ale trzeba pamiętać, że jest to ostra przyprawa. Dlatego nie powinna być spożywana przez osoby cierpiące na chorobę wrzodową i przy zapaleniu błony śluzowej żołądka. Unikać go powinny również kobiety w ciąży i matki karmiące. Naturalnie, nieprzyjemne konsekwencje będzie mieć też spożycie kardamonu przez osobę uczuloną na ten składnik.
CZYTAJ TAKŻE:
Wysokokaloryczne, ale najzdrowsze. Odmładzają ciało i mózg
Sok z granatu to bomba witamin. Obniża glikemię, łagodzi refluks i stres