Wysokokaloryczne, ale najzdrowsze. Odmładzają ciało i mózg, chronią przed rakiem
Wykorzystywane do dań, deserów, ciast a nawet jako dodatek do chleba. Chociaż są wysokokaloryczne i zawierają duże ilości tłuszczu, to najnowsze badania dowodzą, że osoby regularnie jedzące orzechy włoskie, żyją dłużej. Dlaczego warto je jeść? Jak wpływają na serce i czy naprawdę podnoszą poziom cholesterolu? Odpowiadamy.
Orzechy włoskie są owocami drzewa liściastego, niezwykle popularnego w Polsce. Można je spotkać w ogrodach czy na ogródkach działkowych, ale również polach czy przy drogach. Owoce ukryte są w zdrewniałej skorupie i mają owalny kształt o nieregularnych brzegach. Orzechy włoskie do spożycia nie wymagają żadnej obróbki i można je jeść bezpośrednio po wyjęciu z łupiny.
Orzechy są zdrowym źródłem tłuszczu i powinny gościć w diecie bardzo często. Pomimo ich wysokiej kaloryczności warto wiedzieć, że w orzechach włoskich znajdziemy takie składniki jak:
- błonnik,
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- mangan,
- fosfor,
- cynk,
- foliany,
- witaminę E.
Zawarta w orzechach włoskich l-arginina korzystnie wpływa na pracę serca oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Jest substancją wykorzystywaną w suplementach diety wspomagających funkcjonowanie mięśnia sercowego. To nie wszystko, bowiem badacze z Harvard T.H. Chan School of Public Health opublikowali w 2021 roku swoje odkrycie, w którym wskazują, że regularne spożywanie orzechów włoskich wydłuża życie.
Jako, że orzechy uznawane są za produkty wysokotłuszczowe, pokutuje mit, że ich spożywanie powinny ograniczać osoby z wysokim poziomem cholesterolu. Nic podobnego, ponieważ zawierają one kwas alfa-linolenowy, który zmniejsza ryzyko wystąpienia nagłej śmierci sercowej lub z powodu innych chorób układu krwionośnego. Kwas ALA jest odpowiedzialny również za regulowanie poziomu cholesterolu, dlatego orzechy powinny być regularnie spożywane przez osoby, u których cholesterol jest wysoki, a także przez osoby, które kontrolują swoją masę ciała.
Orzechy włoskie zostały najlepiej przebadane spośród wszystkich orzechów, jeśli chodzi o zawartość antyoksydantów. Zwalczają one wolne rodniki, chroniąc tym samym przed rozwojem raka, starzeniem skóry oraz wzmacniając układ odpornościowy. Zawartość antyoksydantów w orzechach włoskich jest nawet dwukrotnie wyższa, niż w innych rodzajach orzechów.
Orzechy włoskie zawierają duże ilości fosforu, a ten z kolei jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Usprawnia procesy myślowe, poprawia koncentrację. Kwas linolenowy, który znajduje się w orzechach, jest tłuszczem wielonienasyconym, z którego organizm produkuje kwasy omega-3. Są one niezwykle ważne dla układu krwionośnego, ale również wspomagają pracę mózgu, regulują gospodarkę hormonalną i wzmacniają układ odpornościowy.
Oprócz tego, kwasy omega-3 biorą udział w produkcji serotoniny, która z kolei odpowiada za poziom nastroju i ogólne samopoczucie psychiczne.
Regularne spożywanie orzechów włoskich chroni przed stanami zapalnymi, grzybami i bakteriami. W leczeniu grzybicy czy chorób pasożytniczych układu pokarmowego, zaleca się spożywanie odwaru z liści orzecha włoskiego lub nalewki z orzechów. Jedzenie orzechów łagodzi również dolegliwości ze strony jelit: warto je jeść, w niewielkich ilościach, w przypadku np. grypy żołądkowej.
Orzechy zawierają duże ilości witaminy E i koenzymu Q10, które zwalczają wolne rodniki, zapobiegają przesuszeniu skóry i pobudzają proces odnowy komórek skóry. Zawarta z kolei miedź wpływa na pigmentację włosa, dzięki czemu opóźniony zostaje proces siwienia.
CZYTAJ TAKŻE:
Jak zrobić i kiedy stosować nalewkę z jarzębiny?
Najzdrowszy owoc. Zapobiega cukrzycy, wzmacnia serce i układ odpornościowy