To najzdrowszy owoc. Wpływa na serce i odporność, zapobiega cukrzycy

Aronia od lat wykorzystywana jest do walki z przeziębieniem i grypą, ze względu na bogactwo witamin i minerałów, które wspomagają układ odpornościowy. Jednak owoce te mają ogromny wpływ na pracę mięśnia sercowego, a także cały układ naczyniowy w organizmie człowieka. Co sprawia, że te małe owoce tak korzystnie wpływają na zdrowie? Jak najlepiej spożywać aronię? Odpowiadamy.

Aronia to bomba witamin i minerałów

Aronia to krzew z rodziny różowatych, który sięga 4 metrów wysokości. Nie ma wysokich wymagań co do uprawy i z powodzeniem sadzona jest w przydomowych ogrodach czy na ogródkach działkowych. Najcenniejsze w aronii są jej owoce - małe, czarne kulki, przypominające borówki. Ich bogaty skład sprawia, że powinna by regularnie spożywana, ze względu na zawartość tak cennych składników, jak:

Reklama
  • witamina C,
  • witaminy z grupy B,
  • potas,
  • fosfor,
  • wapń,
  • magnez,
  • jod,
  • garbniki,
  • pektyny.

Aronia owocuje na przełomie sierpnia i września, a najlepszym czasem na zbieranie owoców jest okres, w którym liście krzewu zaczynają się przebarwiać na żółto i pomarańczowo, a owoce zmieniają kolor z granatowego na niemalże czarny.

Aronia chroni serce przez zawałem

Badania dowodzą, że regularne spożywanie aronii przez kilka tygodni, obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz zmniejsza wchłanianie glukozy do krwioobiegu. Zapobiega również odkładaniu się cholesterolu, co korzystnie wpływa na naczynia krwionośne, chroniąc je przed miażdżycą.

Aronia na chorobę Alzheimera i Parkinsona

Owoce aronii korzystnie wpływają na układ nerwowy, tworzenie nowych komórek nerwowych oraz na przekazywanie impulsów nerwowych. Chroni komórki układu przed procesami demielinizacyjnymi, tym samym zapobiegając rozwojowi takich chorób, jak alzheimer czy Parkinson.  Usprawnia również przepływy w naczyniach mózgowych i uelastycznia je, co chroni przed występowaniem udaru niedokrwiennego mózgu.

Aronia na młodość i zgrabną sylwetkę

Owoce aronii przyspieszają przemianę materii i usprawniają metabolizm w całym organizmie. Poprawia trawienie, wspomaga pracę jelit i łagodzi stany zapalne żołądka. Tym samym pozwala zachować prawidłową masę ciała i zapobiega otyłości. Przede wszystkim regularne spożywanie aronii zmniejsza znacząco ilość tłuszczu trzewnego, obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi.

Witaminy i antyoksydanty zawarte w owocach, wpływają również na stan skóry, włosów i paznokci, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry oraz chronią ją przez nadmierną utratą wody.

Aronia na przeziębienie

Herbata czy sok z aronii to podstawa w walce z przeziębieniem naturalnymi sposobami. Dzięki zawartości witaminy C, mobilizuje układ odpornościowy do pracy, tym samym buduje odporność i chroni przed wpływem wirusów na organizm. Wykazuje również działanie przeciwzapalne, dlatego warto ją spożywać nawet wtedy, kiedy już pojawi się grypa czy inna infekcja wirusowa.

Sok z aronii czy suszone owoce?

Z właściwości zdrowotnych aronii można korzystać, spożywając ją zarówno w postaci soku lub zajadając suszone owoce. Ważne jest, by aronia znalazła swoje stałe miejsce w codziennej diecie, ponieważ tylko regularne jej spożywanie może przynieść zamierzony efekt. Suszone owoce dostępne są przez cały rok, również w zimie, jednak sok z aronii również jest dostępny bez względu na porę roku.

Aronię można a wykorzystać również jako baza do herbaty, czy dodatek do ciast i deserów. Występuje również w postaci sproszkowanej, zatem może być dosypywana do jogurtu czy postaci. Co ważne, aronia w każdej z tych postaci zachowuje swoje bogactwo witamin i minerałów.

CZYTAJ TAKŻE: 

Zioła, które ukoją nerwy i poprawią sen

Królowa jesieni, która wzmocni odporność organizmu

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL