Nawłoć pospolita to hit domowej apteczki. Leczy infekcje, wspomaga nerki i wątrobę

Rośnie na poboczach, nieużytkach, łąkach i na skrajach lasów. Dla niektórych jest chwastem, dla innych przepięknym symbolem jesieni. Śpiewał o niej Czesław Niemen, choć w piosence przedstawił nam ją pod inną nazwą. Nawłoć pospolita kwitnie najpiękniej właśnie teraz. Warto zebrać jej kwiaty, by samodzielnie zrobić susz na napar, syrop lub nalewkę - remedium na stany zapalne, infekcje gardła, przeziębiania a także środek moczopędny. Poznaj właściwości nawłoci i przepisy na jej zastosowanie.

Nawłoć - co to jest i jak wygląda

Nawłoć pospolita nazywana jest także polską mimozą (to dlatego Czesław Niemen śpiewał, że "mimozami jesień się zaczyna"), złotnikiem, złotą rózgą, złotą dziewicą oraz głowienką czerwoną. Rośnie jak chwast - na łąkach, przy drogach czy też na skrajach lasów. 

Jej znakiem charakterystycznym są żółte, zebrane w grona kwiatostany, układające się w charakterystyczną wiechę. Nawłoć można zbierać od końca lipca do października. 

Nawłoć to roślina dekoracyjna, pięknie prezentuje się w wazonie, ale ma też szereg zastosowań leczniczych - jest wykorzystywana w medycynie alternatywnej jako środek przeciwgorączkowy, napotny, przeciwzapalny i usprawniających pracę układu moczowego.

Reklama

Co zawiera nawłoć? Właściwości lecznicze kwiatów nawłoci

Nawłoć pospolita znana jest ze swoich leczniczych właściwości. Zawiera wiele cennych składników aktywnych, takich jak flawonoidy i saponina, które mają działanie moczopędne, a ponadto garbniki, olejki eteryczne, karotenoidy, amid kwasu nikotynowego, sole, fermenty, diterpeny, kwasy: kawowy, oleanolowy czy chlorogenowy oraz kwas askorbinowy, czyli witaminę C.

Sporządzony z niej napar, nalewka czy syrop wspierają pracę wielu układów organizmu. Regulują pracę żołądka i jelit, przynoszą ulgę w schorzeniach nerek i pęcherza oraz są skuteczne w leczeniu zmian skórnych. 

Wśród licznych właściwości ziela nawłoci, warto wymienić zwłaszcza:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwobrzękowe,
  • moczopędne, 
  • antybakteryjne, antywirusowe, 
  • przeciwgrzybicze,
  • obniżające gorączkę
  • odtruwające, 
  • oczyszczające,
  • rozkurczowe,
  • napotne.

W jakich dolegliwościach zalecane jest stosowanie nawłoci?

Nawłoć pospolita jest naturalnym remedium na przeziębienie, infekcję i grypę - łagodzi stan zapalny organizmu, pomaga obniżyć gorączkę i towarzyszące chorobie objawy. Podziała łagodząco na górne drogi oddechowe w przypadku uporczywego i suchego kaszlu, ułatwi też odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w dolnych drogach oddechowych. 

Napary, nalewki i syropy z nawłoci są również przydatne w napadach astmy czy przy zapaleniu oskrzeli. Stosowane profilaktycznie w sezonie wzmożonych zachorowań, będą doskonałym naturalnym środkiem na wzmocnienie organizmu, wsparcie odporności i uniknięcie choroby.  

Nawłoć pospolitą docenią również osoby borykające się z problemami jelitowymi i trawienny. Zaleca się ją pić, gdyż poprawia prace wątroby (stymuluje wydzielanie żółci, co przyspiesza metabolizm), leczy niestrawność, biegunkę czy bóle żołądka.

Napar z nawłoci może być również stosowany zewnętrznie na skórę. Zadziała kojąco i regenerująco m.in. w przypadku alergicznych zmian na skórze, oraz wykwitach i wysypkach o podłożu bakteryjnym lub grzybiczym. Smarowanie skóry naparem z nawłoci złagodzi m.in. zapalenie mieszków włosowych i trądzik, wspomoże też gojenie otarć i ran. 

Miód nawłociowy jest to superfood

Warto wiedzieć, że nawłoć jest rośliną bardzo ekspansywną, tam gdzie na dużych przestrzeniach rośnie nawłoć, nie urosną już inne zioła. Dlatego przez Unię Europejską zakazane jest uprawianie nawłoci. Z tej, która rośnie na łąkach i poboczach korzystają pszczelarze - pozyskując jeden z najpóźniejszych miodów w roku - miód nawłociowy. 

Charakteryzuje go jasny kolor i kwaskowaty cytrynowy smak, gdyż zawiera ogromne ilości witaminy C i rutyny, dzięki czemu doskonale wzmacnia odporność i działa wspomagająco w leczeniu infekcji. 

Miód nawłociowy jest jednym z najmłodszych gatunków miodu, a jego właściwości wciąż nie są dokładnie zbadane. Niektórzy porównują go do najzdrowszego miodu świata, czyli australijskiego miodu manuka, który słynie ze swoich właściwości antybakteryjnych.

Jak zrobić domowy lek z nawłoci? Przepis na syrop, napar i nalewkę

Zanim jednak pasieki skończą pozyskiwać miód z tegorocznych nawłoci, możesz samodzielnie w domu zrobić z jej kwiatów syrop. Pośpiesz się - przed końcem września nawłoć przekwitnie! 

Jak przygotować z nawłoci syrop? To bardzo proste. Świeże kwiatostany nawłoci umieść w garnku i zalej wodą (tak, aby były nią pokryte). Gotuj je krótko (minutę), a następnie ostudź. Mieszankę przykryj i odstaw nawet na kilkanaście godzin. Po tym czasie miksturę przecedź, dodaj do niej pół szklanki cukru i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Całość zagotowuj ponownie. Uzyskany syrop możesz przelać do mniejszych buteleczek i przechowywać wiele miesięcy. Pij dwie łyżeczki rano i wieczorem, w razie gorączki, kaszlu, bólu gardła, osłabienia lub problemów z żołądkiem, nerkami czy pęcherzem. 

Z suszonych kwiatów nawłoci można przygotować napar. Jedną łyżkę ziela zalej szklanką wrzątku i parz pod przykryciem kilka-kilkanaście minut. Pij w chorobie, jako remedium na obrzęki lub przy zapaleniu pęcherza. 

Niektórzy z kwiatów i liści nawłoci przyrządzają także leczniczą nalewkę. Zebrane ziele trzeba pokroić i zalać wódką, przykryć i odstawić. Po dwóch tygodniach nalewkę należy przefiltrować i przelać do butelki. 

CZYTAJ TAKŻE:

Na te zioła uważaj. Mogą być szkodliwe!

Cudowna nalewka z bursztynu. Na serce nie ma nic lepszego 

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL