Źródła witaminy D - gdzie ją znaleźć?

Samym pożywieniem trudno uzupełnić braki witaminy D3
Samym pożywieniem trudno uzupełnić braki witaminy D3123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Biofotosynteza witaminy D w skórze
  2. Suplementacja witaminy D
  3. Dostarczanie witaminy D z pożywieniem

Biofotosynteza witaminy D w skórze

Zobacz również:

    Zobacz również:

    Suplementacja witaminy D

    Dostarczanie witaminy D z pożywieniem

    • węgorz, 
    • łosoś dziki,
    • łosoś atlantycki,
    • śledź (marynowany, w oleju),
    • makrela,
    • tuńczyk,
    • sardynki,
    • tran,
    • żółtko jajka,
    • grzyby (kurki, pieczarki, pieprzniki jadalne),
    • mleko.
    Suplementując witaminę D, można ją łatwo przedawkować, nie należy więc przekraczać dobowej dawki 2000 IU
    Suplementując witaminę D, można ją łatwo przedawkować, nie należy więc przekraczać dobowej dawki 2000 IU123RF/PICSEL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.