Napar z Indii na trawienie, odchudzanie i regulację cukru. Zalej nasiona kozieradki i pij jak herbatę
Szukasz aromatycznego naparu o potencjalnie szerokim działaniu prozdrowotnym - od wspierania trawienia, przez regulację poziomu cukru, po łagodzenie stanów zapalnych - który może zastąpić herbatę? Takie właściwości ma herbata z kozieradkii, od dawna odceniana w Azji, w Polsce coraz bardziej popularna. Zobacz, jak ją przygotować i jak działa na organizm.
Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum) to roślina strączkowa znana od wieków w kuchni i medycynie ludowej. Jej nasiona mają charakterystyczny aromat, który wielu osobom kojarzy się z syropem klonowym lub curry. Są żółtobrązowe, mają kształt małych, twardych grudek przypominających nieco kamyczki lub miniaturowe ziarenka soczewicy.
Nasiona kozieradki da się zjeść na surowo, ale nie jest to polecane, bo są dość twarde i gorzkie, a u wrażliwych osób mogą podrażniać żołądek. Zdecydowanie lepiej je uprażyć na patelni, zmielić i używać jako przyprawy, skiełkować i jeść w sałatkach albo namoczyć na noc, by zmiękły i były łatwiejsze do spożycia. W Indiach często moczy się je na noc, a rano wypija wodę - co jest naturalnym wsparciem metabolizmu i remedium regulującym poziom cukru we krwi. Namoczone ziarna kozieradki stają się miękkie i łatwiejsze do przegryzienia.
W tej formie stanowią przyprawę np. do sałatek, dipów, mięs, serów czy sosów. Z prażonych lub mielonych nasion kozieradki można przygotować aromatyczny napar - herbatkę z kozieradki o prozdrowotnym działaniu.
By przygotować napar z kozieradki wystarczy 1-2 łyżeczki nasion i 250 ml gorącej wody, opcjonalnie: plasterek cytryny, kawałek imbiru, łyżeczka miodu.
Przygotowanie jest bardzo proste. Nasiona kozieradki lekko podpraż na suchej patelni (kilkadziesiąt sekund, aż zaczną wydzielać orzechowy zapach). Zalej je szklanką wrzątku. Przykryj i parz przez około 10 minut. Odcedź napar i - jeśli chcesz - dodaj cytrynę, imbir lub miód dla złagodzenia goryczki. Napój ten najlepiej pić rano lub po posiłku, jest dobry na ciepło lub na zimno, także dla orzeźwienia.
Napar z nasion kozieradki od wieków wykorzystywany był w medycynie ludowej Azji, Bliskiego Wschodu i Europy. Współczesne badania również wskazują na szereg korzyści zdrowotnych:
1. Wspomaganie trawienia. Kozieradka może łagodzić niestrawność, wzdęcia i zgagę. Śluzy obecne w nasionach działają osłaniająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego.
2. Regulacja poziomu cukru we krwi. Badania sugerują, że kozieradka może poprawiać wrażliwość na insulinę i pomagać w obniżeniu poziomu glukozy we krwi. Dlatego bywa polecana osobom z insulinoopornością i cukrzycą typu 2 (oczywiście jako wsparcie, nie zamiast leczenia).
3. Wsparcie w utracie wagi. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, nasiona kozieradki mogą zwiększać uczucie sytości. Sam napar natomiast zmniejsza nagłe skoki insuliny i ochotę na słodycze lub podjadanie między posiłkami. Niektóre badania sugerują też, że regularne spożywanie kozieradki może wspierać
4. Poprawa poziomu cholesterolu i wsparcie dla układu krążenia. Związki obecne w kozieradce mogą wpływać korzystnie na profil lipidowy, Spożywanie nasion kozieradki może przyczynić się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów, jednocześnie podnosząc poziom "dobrego" cholesterolu HDL. To kluczowe w profilaktyce chorób serca i układu sercowo-naczyniowego, bo obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału czy udaru.
5. Właściwości przeciwzapalne. Kozieradka zawiera saponiny i flawonoidy, które działają przeciwutleniająco i mogą łagodzić stany zapalne.
6. Łagodzenie objawów menstruacyjnych. Kozieradka może pomóc w redukcji bólu menstruacyjnego oraz innych dolegliwości związanych z cyklem menstruacyjnym.
7. Wspieranie laktacji. Od dawna znana jest jako naturalny środek wspomagający produkcję mleka u karmiących mam (choć działanie jest indywidualne i zawsze warto skonsultować stosowanie z lekarzem lub doradcą laktacyjnym).
8. Wzmacnianie odporności. Dzięki zawartości witamin (m.in. z grupy B), minerałów (żelazo, magnez) i antyoksydantów, napar z kozieradki może wspierać naturalne mechanizmy obronne organizmu.
W małych ilościach, stosowana jak przyprawa, kozieradka jest całkowicie bezpieczna.
Warto wziąć jednakpod uwagę, że napar z kozieradki ma dość intensywny smak - nie każdemu odpowiada. Pity w dużych ilościach może natomiast podrażniać błony śluzowe, zwłaszcza u osób z wrzodami lub wrażliwym ukłądem pokarmowym. W tym przypadku jego spożywanie koniecznie należy skonsultować z lekarzem. Ponadto napar ten może wchodzić w interakcje z lekami obniżającymi poziom cukru we krwi i lekami przeciwzakrzepowymi.
Kobiety w ciąży powinny unikać dużych ilości kozieradki (może wpływać na skurcze macicy).
Źródła:
https://www.verywellhealth.com/benefits-of-fenugreek-88686?
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20020282/
CZYTAJ TAKŻE:
Tymi dodatkami "psujesz" zdrową owsiankę. Sprzyjają cukrzycy
Syci, odżywia i hamuje napady głodu. Jedz codziennie jeden, jeśli chcesz schudnąć
Najlepsze dodatki do kawy. Dzięki nim będzie pobudzać metabolizm i spalać tłuszcz