Pij dla zdrowia wątroby, serca i jelit. Nie ma kofeiny, za to pełno w niej witamin i minerałów

Coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnej kawy i coraz więcej osób wybiera tę bez kofeiny. Na popularności zyskuje kawa z cykorii czy kawa zbożowa. Jednym z nietypowych gatunków kaw jest kawa z mniszka lekarskiego. Można ją kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie, a regularne picie takiego napoju niesie szereg korzyści zdrowotnych, ponieważ zawiera on cenne witaminy i minerały. Dlaczego jeszcze warto pić kawę z mniszka lekarskiego?

Mniszek lekarski - niepozorny chwast o właściwościach zdrowotnych

Mniszek lekarski to popularny chwast, który zyskuje na popularności zarówno w kuchni jak i domowej apteczce. Mniszek lekarski porasta łąki, trawniki, pojawia się w ogrodach a dostęp do niego jest niezwykle łatwy. To roślina o żółtych kwiatach, często nazywana dmuchawcem i mylnie nazywana mleczem. Od dawna wiadomo, że zarówno kwiaty, jak i liście i korzenie są jadalne i wykorzystywane do sałatek, na kanapki, ale także do przygotowywania zdrowotnych naparów. 

Na popularności zyskuje także kawa przygotowana na bazie korzeni tej rośliny.

Kawa z mniszka lekarskiego bogata w witaminy i minerały

Kawa z mniszka lekarskiego zawiera wiele cennych składników odżywczych. To właśnie one sprawiają, że jest bardzo dobrą alternatywą dla tradycyjnej kawy z kofeiną. 

Reklama

Kawa z mniszka bogata jest w:

  • witaminę A - wspomaga zdrowie skóry, wzroku oraz działa jako silny przeciwutleniacz.
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6) - korzystnie wpływają na układ nerwowy, poprawiają metabolizm i wspomagają zdrowie skóry,
  • witaminę K - wspomaga krzepliwość krwi oraz zdrowie kości,
  • witaminę C - ma właściwości wzmacniające odporność i działa przeciwzapalnie,
  • żelazo - niezbędne do produkcji czerwonych krwinek i zapobiegania anemii.
  • potas - wspiera pracę serca oraz reguluje ciśnienie krwi,
  • magnez - działa relaksująco na mięśnie i układ nerwowy,

Dzięki tak bogatemu składowi witamin i minerałów kawa z mniszka lekarskiego to naturalny sposób na wspieranie organizmu w codziennej walce z infekcjami, stresem czy zmniejszającym się poziomem energii.

Korzyści zdrowotne kawy z mniszka lekarskiego

Kawa z mniszka lekarskiego nie tylko cieszy podniebienie, ale ma także liczne korzyści zdrowotne.

Regularne picie kawy z mniszka wspomaga trawienie. Mniszek lekarski wspiera pracę układu trawiennego, ma właściwości żółciopędne, a co za tym idzie - ułatwia procesy trawienia i funkcjonowanie wątroby. Picie kawy z mniszka może poprawić perystaltykę jelit i zmniejszyć dolegliwości związane z zaparciami.

Kawa z mniszka może odgrywać ważną rolę w procesie detoksykacji organizmu. Właściwości moczopędne mniszka lekarskiego pomagają usunąć toksyny wraz z moczem. Wspomaga także oczyszczanie nerek oraz wątroby z zalegających metabolitów. 

Kawa z mniszka polecana jest osobom, które często chorują. Roślina ta wzmacnia odporność, bowiem mniszek lekarski jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, które wspierają układ immunologiczny. Picie naparów z mniszka lekarskiego, jak i kawy, może pomóc w walce z infekcjami. Regularnie powinny sięgać po nią osoby, które zmagają się z nawracającymi chorobami wirusowymi. 

Mniszkowi lekarskiemu przypisuje się też działanie przeciwzapalne. Mniszek lekarski ma właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc w łagodzeniu dolegliwości związanych z zapaleniem stawów czy chorobami skórnymi.

Bezkofeinowa kawa z mniszka wspiera też zdrowie serca. Zawarte w mniszku flawonoidy, przyczyniają się do poprawy zdrowia serca, regulując poziom cholesterolu i obniżając ciśnienie krwi.

W kawie z mniszka lekarskiego znajdziemy także inulinę - naturalny prebiotyk, który odbudowuje florę bakteryjną jelit, usprawnia ich pracę i tym samym również wpływa na odporność organizmu. 

Jak zrobić kawę z mniszka lekarskiego?

Kawę z mniszka lekarskiego można przygotować samodzielnie w domu, jednak wymaga to trochę pracy. Podstawowym surowcem kawy jest korzeń mniszka lekarskiego, zatem potrzebna jest spora ilość rośliny, zebranej z miejsc odsuniętych od miejsc narażonych na zanieczyszczenia. 

Oto krok po kroku, jak przygotować ten zdrowotny napój:

  1. Zebranie i przygotowanie korzeni - korzenie mniszka lekarskiego najlepiej zbierać na wiosnę, kiedy roślina jest w pełni rozwinięta. Należy je dokładnie umyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Suszenie - korzenie muszą zostać wysuszone. Można je suszyć w naturalny sposób, rozkładając je na papierze albo zrobić to w suszarce do ziół. Suszenie trwa zazwyczaj kilka dni.
  3. Prażenie korzeni - kiedy korzenie są całkowicie wysuszone, i należy je lekko uprażyć na suchej patelni. Należy uważać, by nie spalić korzeni, ponieważ może to wpłynąć na smak napoju.
  4. Mielenie - korzenie należy następnie zmielić na drobny proszek. 

Tak przygotowane korzenie z mniszka są gotowe do zaparzenia. Można wzbogacić je o ulubione przyprawy, np. cynamon lub dodać do nich zioła. 

Aby przygotować kawę, wystarczyć zalać wrzątkiem jedną łyżeczkę zmielonych korzeni i parzyć przez około 10 minut. 

Gotowa kawa z mniszka lekarskiego

Kawę z mniszka można także zakupić w sklepach zielarskich, ze zdrową żywnością lub korzystając ze sklepów internetowych. W ofercie można znaleźć kawę smakową - orzechową albo waniliową. Wiele z gotowych mieszanek zawiera w sobie także adaptogeny, albo zioła wspomagające: karczoch, ostropest lukrecja czy łopian. 

Kto nie powinien pić kawy z mniszka lekarskiego?

Ostrożność w spożywaniu produktów z mniszka lekarskiego powinny zachować osoby  z chorobami dróg żółciowych i kamicą, pacjenci z wrzodami żołądka i dwunastnicy ale także pacjenci z chorobami nerek. 

Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem, zanim włączą do diety produkty z mniszka lekarskiego.

Bez obaw kawa może być spożywana przez osoby z problemami sercowo-naczyniowymi, ponieważ napój ten nie zawiera kofeiny.


CZYTAJ TAKŻE:

Pij tę kawę, gdy masz problemy z ciśnieniem lub chcesz schudnąć. Plusy też dla wątroby

Zielona herbata nie taka zdrowa? Liczy się to, kiedy ją pijesz

W Chinach i Korei piją zimą i latem. Zastępuje im kawę, ma wspierać jelita

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: mniszek zastosowanie | zdrowa kawa | kawa | kofeina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL