Uchronią przed udarem, pomogą uniknąć nowotworów. Najzdrowsze z cytrusów
Zimą konkurują z mandarynkami, przywodzą na myśl słońce. Są słodkie i soczyste, wypełnione witaminą C. Wspierają zdrowie serca, wspomagają prawidłowe trawienie, wzmacniają odporność. Dlaczego jeszcze warto jeść pomarańcze? Jakie dobroczynne składniki zawierają? Dla kogo, mimo wszystko, nie będą najlepszym wyborem?
Pomarańcze to słodkie i soczyste owoce należące do rodziny rutowatych (Rutaceae), tej samej, do której należą mandarynki, grejpfruty, cytryny czy limonki. Pochodzą z Chin, choć kojarzą się nam głównie ze słoneczną Hiszpanią. Warto wiedzieć, że istnieje wiele różnych gatunków roślin określanych mianem pomarańczy. Najpopularniejszy uprawny gatunek pomarańczy to pomarańcza chińska (to ją znamy ze sklepów; nazywana jest także pomarańczą słodką). Wyróżniamy też jednak pomarańczę bergamotę, pomarańczę gorzką czy pomarańczę olbrzymią. Znajdziemy różnice w ich wyglądzie, jak i smaku.
Pomarańcza to nie tylko smaczny owoc, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. Jest dobrym źródłem witaminy C - jedna pomarańcza średniej wielkości zawiera ok. 70-90 mg tej witaminy. To związek o właściwościach przeciwutleniających, jednak nie jedyny. Poza witaminą C znajdziemy w niej kwas foliowy, witaminę B1, B6, potas (jedna pomarańcza to ok. 400 mg potasu) czy wapń. Pomarańcza to też dużo błonnika pokarmowego - jedząc jeden owoc, dostarczamy sobie ok. 5 g błonnika.
100 g pomarańczy to ok. 47 kcal. W zależności od odmiany i stopnia dojrzałości owocu wartość indeksu glikemicznego pomarańczy mieści się w granicach 30-50. Intensywny jej kolor zazwyczaj świadczy o dojrzałości i wysokiej zawartości cukru.
Pomarańcze są źródłem przeciwutleniaczy. Silnym przeciwutleniaczem jest m.in. witamina C. Neutralizuje wolne rodniki, redukuje stany zapalne, wzmacnia odporność, stymulując produkcję białych krwinek, wspiera zdrowie skóry, zwiększa wchłanianie żelaza. W pomarańczach zidentyfikowano też obecność flawonoidów i karotenoidów. Regularne spożywanie pomarańczy, szczególnie w okresach zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C, pomoże wzmocnić odporność. Związki takie jak flawonoidy mogą wspomagać też prewencję nowotworów. Przypomnijmy, że wiele badań wykazało, że większe spożycie owoców cytrusowych może wiązać się z niższym ryzykiem zachorowania na raka.
Pomarańcze mogą też zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Ich regularne spożywanie może przyczyniać się do zmniejszenia poziomu "złego" cholesterolu, wspierając zdrowie serca (to m.in. za sprawą błonnika). Flawonoidy i potas są pomocne w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi.
Błonnik w pomarańczach wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, zapobiegając zaparciom i innym problemom trawiennym. Jako że są dobrym źródłem folianów, powinny po nie sięgać kobiety w ciąży. Będą dobrym wyborem też dla osób na diecie.
W pomarańczach znajdziemy również związki odpowiadające za działanie ochronne dla narządu wzroku i działanie redukujące zmęczenie.
Od klasycznych pomarańczy o wiele mniej popularne są czerwone pomarańcze, jednak po nie również warto sięgać, zarówno ze względu na ich smak, jak i właściwości. Ich miąższ jest o wiele słodszy i bardziej soczysty - to po pierwsze. Po drugie - mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, wzmacniają układ odpornościowy. Ich spożywanie pomoże obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie, a to przecież istotne czynniki ryzyka zawału, miażdżycy czy udaru.
Pomarańczy nie mogą jeść osoby z alergią na cytrusy. Ich spożywanie może prowadzić do zaostrzenia objawów refluksu żołądkowo-przełykowego. Mogą po nie sięgać osoby chorujące na cukrzycę, warto jednak, by były spożywane z dodatkiem białka i tłuszczu.
Zarówno owoce, jak i soki z nich zrobione mają sporo wartości odżywczych. Jednak można wskazać pewne różnice, które dla niektórych mogą okazać się znaczące. I tak np. w świeżej pomarańczy znajdziemy większą ilość witaminy C, a także folianów. Co więcej, w pomarańczy zawartość błonnika jest znacznie wyższa niż w soku z tego owocu (soki owocowe mniej sycą). Większa ilość tych składników przemawia na korzyść świeżego owocu, choć oczywiście sok wyciśnięty z pomarańczy też będzie zdrowym wyborem. Jeśli chodzi natomiast o zawartość cukru w obu produktach, to jest ona na zbliżonym poziomie.
CZYTAJ TAKŻE:
Wierzą, że przyciąga pieniądze, a jedzą dla serca, odporności i jelit. Bardzo nietypowy owoc
Mają więcej potasu niż pomidory i banany. Jedz z myślą o sercu
Cztery dziennie to świetny wybór dla jelit. Wpływają też na ciśnienie, przeciwdziałają osteoporozie