Pij tę kawę, gdy masz problemy z ciśnieniem lub chcesz schudnąć. Plusy też dla wątroby
Jest taki napój, który jest pozbawiony kofeiny, a smakiem i zapachem przypomina kawę. Ba - nawet nazywa się go kawą, a w dodatku, podobnie jak w przypadku tradycyjnej kawy, jego spożywanie ma przynosić organizmowi wiele korzyści. Napojem tym jest kawa z cykorii. To dobra opcja dla osób, które muszą ograniczyć spożycie kofeiny, a także dla tych, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Jakie właściwości ma kawa z cykorii? Dlaczego warto ją pić? Komu szczególnie jest polecana? Odpowiadamy.
Kawa z cykorii zyskuje na popularności. Reklamowana jest jako zdrowa alternatywa klasycznej kawy. Nie zawiera kofeiny oraz innych alkaloidów, dlatego może być dobrym rozwiązaniem dla osób, które lubią aromat i smak kawy, ale powinny unikać kofeiny.
Kawa z cykorii powstaje w procesie obróbki jej korzenia. Jest on suszony, mielony i prażony, dzięki czemu zyskuje aromat, a po zalaniu wodą i smak, które są łudząco podobne do kawy ziarnistej. Są tacy, którzy twierdzą, że nazywanie otrzymywanego w ten sposób napoju kawą to pomyłka, jednak dla większości, z uwagi na liczne podobieństwa, na zawsze pozostanie on kawą. Jego smak opisywany jest jako nieco gorzkawy, ziemisty i jednocześnie lekko orzechowy.
Pochodzenie tego napoju nie jest do końca jasne. Przyjmuje się jednak, że pojawił się on w XIX wieku we Francji w okresie niedoboru kawy. Później, z podobnych powodów, kawa z cykorii stała się popularna także w Nowym Orleanie. Dziś kawę tę pije się w wielu rejonach świata i zwykle traktuje się ją jako substytut zwykłej kawy, po który sięga się głównie w celu zmniejszenia lub wyeliminowania spożycia kofeiny.
Kawa z cykorii jest wytwarzana z grubego, mięsistego korzenia cykorii. Jest on m.in. źródłem inuliny (to rodzaj błonnika występującego w roślinach, a zarazem naturalny prebiotyk, który reguluje florę jelitową). Znaleźć można w nim też flawonoidy, witaminy, w tym witaminę B6, czy składniki mineralne, jak magnez czy potas. Należy jednak zauważyć, że korzeń cykorii jest przetwarzany oraz spożywany w formie napoju i w ten sposób dostarcza mniej składników odżywczych niż w przypadku stosowania go w innej postaci.
Spożywając kawę z cykorii, nie tylko zmniejszymy spożycie kofeiny. Kawie z cykorii przypisuje się kilka istotnych korzyści zdrowotnych, które czynią ją wartościowym dodatkiem do diety.
Tradycyjna kawa jest zdrowa i potwierdziło to wiele badań. Regularna konsumpcja kawy została powiązana m.in. z mniejszym ryzykiem rozwoju nadciśnienia tętniczego, niewydolności serca czy migotania przedsionków. Wskazuje się, że może zmniejszać ryzyko alzheimera czy wpływać pozytywnie na wątrobę. Kawa z cykorii też ma jednak wiele ważnych dla zdrowia właściwości.
Jak już wspomnieliśmy, kawa z cykorii, która nie jest zmieszana ze zwykłymi ziarnami kawy (można ją stosować także w ten sposób), nie zawiera kofeiny i jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które chcą lub muszą zmniejszyć bądź wyeliminować spożycie kofeiny.
Wskazuje się, że kawa z cykorii może wpływać pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Stymuluje procesy trawienne, przyspiesza metabolizm, wspomaga spalanie tłuszczu. Między innymi dlatego jest polecana osobom dbającym o linię i osobom, które chcą schudnąć. Przypisuje się jej także właściwości ochronne w stosunku do wątroby oraz wspomagające układ immunologiczny. Ma właściwości prebiotyczne. Poza tym ma też delikatnie pobudzać.
Dzięki swojej sile antyoksydacyjnej kawa z cykorii przeciwdziała starzeniu się komórek. Ogranicza też stany zapalne w organizmie. Uważa się, że może także obniżać poziom cukru we krwi, jak i ciśnienie. Może również wspomagać utrzymywanie prawidłowego stanu gospodarki lipidowej. Po napój ten mogą bez obaw sięgać osoby zmagające się z nadciśnieniem.
Picie kawy z cykorii lub spożywanie rośliny w innej postaci pozytywnie wpływanie na stan skóry, włosów i paznokci.
Kawy z cykorii nie poleca się alergikom, ponieważ posiada właściwości alergizujące. W przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią dowody są ograniczone, dlatego o możliwość jej spożywania warto zapytać lekarza.
Kawę z cykorii przygotowuje się podobnie do tradycyjnej kawy. Obawiasz się, że ci nie posmakuje albo chcesz stopniowo ograniczać spożycie kofeiny, nie rezygnując od razu z ulubionej kawy? Kawę z cykorii możesz dodawać do kawy zbożowej albo zwykłej kawy.
Unikaj kupowania kawy ze zbędnymi dodatkami, np. z cukrem.
CZYTAJ TAKŻE:
Piją właśnie taką i długo żyją. Sekret greckiej "kawy długowieczności"
Zielona herbata nie taka zdrowa? Chodzi o to, kiedy ją pijesz
Kawa ogranicza wchłanianie ważnego pierwiastka. Pilnuj pory spożycia