Jadalne są nasiona, liście i kwiaty. Właściwości zdrowotne nasturcji ceniono przed wiekami

To nie tylko piękna, ozdobna roślina o intensywnie pomarańczowych i czerwonych kwiatach. Nasturcja to również roślina jadalna, i do tego bardzo zdrowa, którą warto włączyć do diety, zwłaszcza mając problemy trawienne. Co ważne – jadalne są nie tylko liście, ale też kwiaty i nasiona. Jakie ma właściwości i jak ją wykorzystać w kuchni? Jak zrobić z niej udawane kapary? Odpowiadamy.

Dlaczego warto jeść nasturcję?

Już w dawnych klasztornych ogrodach nasturcja była ceniona nie tylko za swoje piękne, jadalne kwiaty, lecz także za niezwykłe właściwości lecznicze - zakonnicy wykorzystywali ją jako naturalny środek na infekcje i do oczyszczania organizmu, a marynowane nasiona służyły jako tani zamiennik egzotycznych przypraw.

Nasturcja zawiera wiele cennych składników:

Reklama
  • witaminę C - wspiera odporność, przyspiesza gojenie ran,
  • witaminę A i E - działają przeciwstarzeniowo,
  • flawonoidy i związki siarkowe - mają właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne,
  • olejki eteryczne - pomagają w walce z pasożytami i bakteriami w przewodzie pokarmowym.

Jej delikatnie pikantny smak przypomina rzeżuchę lub rukolę, dzięki czemu doskonale sprawdza się w sałatkach, pastach i jako dekoracja potraw.

Właściwości zdrowotne nasturcji

Jak nasturcja wpływa na zdrowie?

Wspomaga trawienie
Liście i kwiaty nasturcji pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu ułatwiają trawienie ciężkostrawnych potraw.

Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo
Wyciągi z nasturcji wykorzystywane są w medycynie naturalnej do wspierania leczenia infekcji bakteryjnych dróg oddechowych i moczowych.

Pomaga w walce z pasożytami
Związki siarkowe obecne w roślinie tworzą środowisko niesprzyjające rozwojowi pasożytów jelitowych.

Wzmacnia odporność
Dzięki dużej ilości witaminy C i naturalnych antyoksydantów nasturcja wspiera układ immunologiczny.

Oczyszcza organizm
Działa lekko moczopędnie, wspomagając usuwanie toksyn z organizmu.

Co jest jadalne w nasturcji?

  1. Liście - młode są delikatniejsze, starsze mają bardziej wyrazisty, pikantny smak.
  2. Kwiaty - piękne i dekoracyjne, nadają się do sałatek, kanapek, a nawet deserów.
  3. Nasiona - niedojrzałe można marynować jak kapary, dojrzałe zmielić i używać jako naturalnej przyprawy.

Nasiona nasturcji - udawane kapary, które odrobaczają organizm 

Nasiona nasturcji są równie cenne jak jej liście i kwiaty, a przy tym niezwykle wszechstronne w zastosowaniu. Niedojrzałe, zielone nasiona można marynować w occie, uzyskując aromatyczny dodatek przypominający smakiem kapary, natomiast dojrzałe, wysuszone i zmielone świetnie sprawdzają się jako naturalna, lekko pikantna przyprawa do sosów i sałatek. 

Zawierają sporo związków siarkowych, które wspierają organizm w walce z bakteriami i pasożytami jelitowymi, a także pomagają w oczyszczaniu układu pokarmowego. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C i antyoksydantów wspomagają odporność, a przy tym nadają potrawom charakterystyczny, wyrazisty smak, który łączy w sobie nutę rzeżuchy i gorczycy.

Jak wykorzystać nasturcję w kuchni?

W kuchni można wykorzystać całą roślinę. Liście dodawaj do sałatek, twarożku lub past kanapkowych, świetnie komponują się z jajkami i serami typu feta lub mozzarella, zastępując szpinak lub liście bazylii. Liście nasturcji możesz też utrzeć z oliwą, orzechami i czosnkiem, tworząc pikantne pesto.

Kwiatami można udekorować dania, by wyglądały efektownie i były bogatsze w witaminy, pięknie wykończą nie tylko sałatki, ale też makarony, pasty czy dania z ryżu. Pasują do jaj i ryb.

Nasiona zamarynuj w occie lub soku z cytryny, z odrobiną przypraw - powstaną "fałszywe kapary", idealne do sałatek i sosów.

Kto nie powinien jeść nasturcji?

Nasturcja, choć zdrowa, nie jest wskazana dla osób z chorobami nerek i żołądka (np. wrzodami), ponieważ zawarte w niej związki mogą je podrażniać. Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować jej spożywanie z lekarzem.

CZYTAJ TAKŻE:

Jedz to warzywo codziennie przez siedem dni. Ciśnienie naturalnie spadnie

Zalej wrzątkiem i wypij. Uspokoisz gazy, wzdęcia i poczujesz się lżej

Siedem dobrych powodów, by jeść kapustę kiszoną. Korzyści i dla serca, i dla figury

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: jadalne kwiaty | najzdrowsze nasiona
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL