Tańsze niż specyfiki z apteki. Poznaj trzy najzdrowsze oleje do picia
Oleje do picia mogą pomóc w prewencji wielu powszechnych chorób układu krążenia czy nawet nowotworów. Za ich właściwości lecznicze odpowiadają przede wszystkim kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6, które wykazują właściwości przeciwzapalne czy obniżające cholesterol. Oleje roślinne nie powinny jednak być tylko dodatkiem do diety, a zastępować tłuszcze nasycone występujące m.in. w tłustym mięsie, maśle czy nabiale. Jakie oleje są najzdrowsze do picia?
Olej do picia najlepiej wybierać spośród olejów roślinnych o dobrym stosunku kwasów omega-3 do omega-6. Kwasy wielonienasycone omega-3 mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, np. chronią organizm przed chorobami układu krążenia czy chorobami metabolicznymi, poprawiają pamięć i koncentrację, wyciszają stany zapalne, a także poprawiają wygląd skóry i paznokci.
Z kolei kwas omega-6 obniża m.in. cholesterol, ale ma także działanie prozapalne, kiedy dostarczany jest w dużej ilości. Neutralizuje go właśnie kwas omega-3. To dlatego odpowiedni stosunek tych dwóch substancji w organizmie jest tak ważny. Dietetycy za najlepszy stosunek kwasów omega-3 do omega-6 uważają 1:4 lub 1:5.
Najzdrowszy olej do picia powinien nie tylko charakteryzować się dobrym składem, ale także jakością. Przy wyborze produktu należy zwrócić uwagę, aby był to olej:
- nierafinowany i niefiltrowany,
- tłoczony na zimno,
- przechowywany w szklanej i ciemnej butelce, najlepiej w lodówce,
- świeży - termin przydatności do spożycia powinien być jak najdłuższy.
Dzięki temu masz pewność, że wybrany olej do picia będzie zawierał największą ilość składników bioaktywnych i cennych kwasów tłuszczowych. Po otwarciu olej powinien być zużyty w ciągu 3 do 6 miesięcy. Jaki olej do picia wybrać? Poniżej znajdziesz krótką charakterystykę najpopularniejszych olejów.
Olej lniany jest jednym z najlepiej przebadanych olejów z potwierdzonymi medycznie właściwościami zdrowotnymi. Swoją popularność zyskał głównie dzięki diecie dr Budwing, która propagowała picie oleju lnianego. Dużą zaletą jest łatwa dostępność w Polsce, a tym samym niska cena (ok. 22 zł za 500 ml) oleju lnianego. Właściwości lecznicze tego produktu docenią dorośli, rodzice i osoby starsze.
Olej lniany i zawarte w nim kwasy tłuszczowe oraz witaminy wpływają m.in. na:
- poprawę profilu lipidowego - obniżają stężenie cholesterolu LDL i zwiększają stężenie cholesterolu HDL (dobrego) we krwi;
- prewencję miażdżycy;
- neutralizację stresu oksydacyjnego dzięki zawartości witaminy E, tym samym olej lniany chroni przed stanami zapalnymi i nowotworami, wpływa na jakość wzroku i prawidłowy rozwój płodu;
- poprawę wyglądu skóry i włosów;
- skuteczniejsze leczenie zaprać;
- szybsze gojenie się ran.
Jak pić olej lniany? Już jedna łyżka oleju lnianego dziennie może przynieść efekty. Równie dobrze można dodać olej lniany do sałatek, koktajli czy grzanek. Ważne jest jednak, aby nie tyle wprowadzić go do diety, a zastąpić nim tłuszcze nasycone o negatywnym wpływie na organizm znajdujące się m.in. w tłustym mięsie, maśle czy wysokotłuszczowym nabiale.
Czy picie oleju lnianego ma skutki uboczne? Warto pamiętać, że jest to produkt wysokokaloryczny, także przy źle zbilansowanej diecie może przyczynić się do zwiększenia masy ciała. U osób wrażliwych mogą wystąpić mdłości i biegunki, choć zdarzają się rzadko. Kto nie powinien pić oleju lnianego? Przeciwwskazania obejmują przede wszystkim osoby uczulone na nasiona lnu, a także osoby ze wskazaniami do diety niskotłuszczowej np. z chorobami trzustki czy wątroby.
Olej z czarnuszki pozyskiwany jest z czarnuszki siewnej - rośliny o dość ostrym smaku. Niestety nie jest uprawiana w Polsce, dlatego pozyskiwany z niej olej jest importowany, co wpływa na wyższą cenę - 33 zł za 100 ml. Czy opłaca się kupić olej z czarnuszki? Właściwości tego produktu wynikają przede wszystkim z obecności wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ale także zawartych olejków eterycznych. Na co pomaga olej z czarnuszki?
- Pomaga zwalczyć bakterie Helicobacter pylori przyczyniającej się m.in. do powstania wrzodów żołądka.
- Chroni przed miażdżycą i zawałem, obniżając poziom cholesterolu i trójglicerydów.
- Reguluje poziom cukru we krwi i wspiera regenerację trzustki.
- Pomaga w leczeniu anemii, zwiększając poziom hemoglobiny i liczbę erytrocytów.
- Wykazuje działanie antyhistaminowe i pomaga zmniejszyć objawy alergii.
- Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwnowotworowe.
Wiele zalet ma picie oleju z czarnuszki. Efekty może przynieść codzienne przyjmowanie 1-2 łyżeczek oleju z posiłkiem. Czy jednak olej z czarnuszki do picia jest dla każdego? Uważać na niego powinny osoby przyjmujące leki na nadciśnienie tętnicze, przeciwzakrzepowe czy na cukrzycę, ponieważ może wchodzić w reakcje z niektórymi ich składnikami. Warto picie oleju z czarnuszki skonsultować z lekarzem.
Olej konopny do picia zyskał na popularności stosunkowo niedawno. Pozyskiwany jest z nasion konopi siewnej włóknistej uprawianej również w Polsce. Ile kosztuje olej konopny? Cena za butelkę oleju o pojemności 250 ml wynosi ok. 23 zł.
Olej konopny ma jeden z lepszych stosunków kwasu omega-3 do omega-6, który wynosi 1:3. Ponadto zawiera liczne witaminy w tym A, E, K i z grupy B. Czy warto stosować olej konopny? Właściwości lecznicze są bardzo cenne. Olej konopny m.in.:
- działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie;
- poprawia wygląd skóry i paznokci, łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry;
- obniża poziom złego cholesterolu LDL;
- zwiększa odporności;
- łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego PMS.
Olej konopny tłoczony na zimno ma właściwości wspierające pracę organizmu, jednak przy jego przedawkowaniu może spowodować biegunkę czy skurcze żołądka. Najlepiej przyjmować 1 łyżeczkę oleju dziennie. Powinny na niego uważać osoby z problemami w krzepnięciu krwi czy z chorobą wieńcową.
Źródła:
Kaniewski R., Pniewska I., Kubacki A. i in., Konopie siewne - wartościowa roślina użytkowa i lecznicza, "Post Fitoter", 2017, 18, 139-144.
Marciniak-Łukasiak K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych Omega-3, "ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość", 2011, 6 (79), 24-35.
Zdrojewicz Z., Popowicz E., Winiarski J., Wpływ składników zawartych w tłuszczach jadalnych na organizm człowieka, "Medycyna Rodzinna" 2016, nr 4, s. 195-200.
CZYTAJ TAKŻE:
Zbija cholesterol i spłyca zmarszczki. Ten olej zastąpi ci masło i oliwę
Zapomniany olej wraca do łask. Zbija cholesterol, zapobiega zaparciom, jest dobry dla skóry
Obniży ciśnienie i cholesterol, wspomoże pracę mózgu. Pij, dodawaj do owsianki i sałatek