Zbija cholesterol i spłyca zmarszczki. Ten olej zastąpi ci masło i oliwę

Awokado to popularny owoc, znany też jako smaczliwka wdzięczna. Ma zwykle gruszkowaty kształt, grubą, zieloną skórkę i kremowo-zielonkawy miąższ otaczający niejadalne nasiono. Samo awokado ma mnóstwo właściwości zdrowotnych i znajduje dość szerokie zastosowanie w kuchni. Z tego charakterystycznego owocu pozyskiwany jest jednak również jadalny olej. Czy jego picie jest zdrowe, a jeśli tak, to na co pomaga? Podpowiadamy, jak stosować olej z awokado.

Na co jest dobry olej z awokado?

Olej z awokado nie jest produkowany z pestek tych owoców, lecz z tłustego, zielonkawego miąższu. W postaci nierafinowanej ma brunatno-zielony kolor, a także migdałowy posmak i aromat. 

Poddany procesowi rafinacji olej z awokado jest już jednak jaśniejszy, a jego migdałowy posmak i zapach są mniej wyczuwalne. Produkt jest pełen nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. Przede wszystkim wspiera poprawne działanie układu krążenia, ale nie tylko. Jakie są właściwości oleju z awokado?

Olej z miąższu awokado:

Reklama
  • pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie i wspiera prawidłową pracę serca;
  • wspiera przemiany metaboliczne i detoksykację organizmu;
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób oczu, dzięki zawartości luteiny;
  • wpływa korzystnie na wygląd skóry, m.in. dzięki zawartości biotyny.

W oleju z awokado znajdziemy m.in. witaminy A, E, C i witaminy z grupy B. 

Czytaj też: Redukuje cholesterol i spala tkankę tłuszczową. Wystarczy jeść jedno dziennie

Czy picie oleju z awokado jest zdrowe?

Olej z awokado nie tylko jest zdrowy, ale też rzadko wywołuje alergie - w przeciwieństwie np. do oleju kokosowego czy z orzechów. Właśnie dlatego znajduje dość szerokie zastosowanie w kuchni, będąc nawet zamiennikiem masła czy oliwy (posiada znacznie więcej drogocennych substancji i prozdrowotnych właściwości). Można dodawać go np. do sałatek czy dań z makaronu, a nawet na nim smażyć. W takim wypadku lepiej jednak zdecydować się na olej rafinowany.

Czytaj również: Co pić na wysoki cukier? Sześć herbat odpowiednich dla cukrzyków 

Kiedy najlepiej pić olej z awokado? Czy pora dnia ma znaczenie?

Kiedy najlepiej pić olej z awokado? Ile można pić dziennie oleju z awokado?

Picie tego produktu może korzystnie wpłynąć na zdrowie - w zasadzie na stan całego organizmu. Podobno najlepsze efekty przyniesie wypijanie 4 łyżek oleju dziennie, co pozwoli nawilżyć skórę i odżywić włosy. Inni polecają spożywać go profilaktycznie po posiłku i tylko 1 łyżeczkę dziennie. Jeśli wykorzystujemy go w codziennej pielęgnacji skóry, najlepiej nakładajmy go rano i wieczorem po wcześniejszym oczyszczeniu cery.

Jak stosować olej z awokado? Olej z awokado na twarz

Olej z awokado korzystnie wpływa na stan skóry. Najczęściej wykorzystywany jest, by spowolnić procesy starzenia, które zachodzą w organizmie w miarę upływu czasu. W produkcie tym znajdziemy bowiem witaminę E, nazywaną nawet "witaminą młodości", która pomaga zapobiegać powstawaniu zmarszczek. 

W oleju z awokado znajdziemy także skwalen, czyli węglowodór wielonienasycony zaliczany do lipidów. To składnik płaszcza lipidowego ludzkiej skóry.

Regularne stosowanie oleju z awokado wpłynie więc na jędrność skóry i pomoże spłycić już istniejące zmarszczki. Odpowiednio ją też nawilży. Ponadto produkt może przyspieszyć gojenie ran, a także zminimalizować rozstępy i blizny. Można zakupić gotowe produkty z olejem z awokado w składzie, ale też stosować go samodzielnie, np. jako dodatek do maseczki. Można go również rozsmarować na twarzy i zmyć po kwadransie ciepłą wodą.

Jak używać oleju z awokado? Olej z awokado na włosy

Jak stosować olej z awokado na włosy? Można go dodać do szamponu lub odżywki, zrobić z niego maseczkę lub nałożyć na włosy przed ich umyciem zwykłym szamponem. Co daje stosowanie oleju z awokado na włosy? Dzięki zawartości krzemu i biotyny wpływa on pozytywnie na ich kondycję, wzmacniając je i wspierając regenerację uszkodzeń. Pomaga też zapobiegać ich łamaniu i rozdwajaniu końcówek. Co ciekawe, olej z awokado stosowany jest też do zapobiegania ich nadmiernemu wypadaniu, a nawet do przyspieszania wzrostu włosów.

CZYTAJ TAKŻE: 

Olej z pestek awokado. Na stawy, serce i cholesterol 

To warzywo to synonim zdrowia. Jest witaminową bombą, ratuje oczy, serce i kości 

Nasiona regulują pracę tarczycy i jelit. Spowolnią procesy starzenia i obniżą cholesterol 

Zobacz też: 

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: awokado
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL