Obniży ciśnienie i cholesterol, wspomoże pracę mózgu. Pij, dodawaj do owsianki i sałatek
Gdy tylko się pojawią, zrób zapasy na zimę. Orzechy włoskie jak żadne inne (uważane są bowiem za najzdrowsze) wpływają korzystnie na pracę m.in. układu krążenia czy układu nerwowego. Pod postacią oleju też zadziałają fantastycznie. Olej z orzechów włoskich polecany jest przy problemach z ciśnieniem czy na zbicie cholesterolu. Jak i dlaczego jeszcze warto go stosować? Odpowiadamy.
Na okres od września (końcówka miesiąca) do końca października przypada termin zbioru orzechów włoskich. Można się spotkać ze stwierdzeniem, że to najzdrowsze orzechy na świecie. Są np. jednym z najbogatszych dietetycznych źródeł przeciwutleniaczy. Mają dwa razy więcej antyoksydantów od orzechów laskowych, ziemnych czy pekan. Poza tym są szczególnie bogate w kwas alfa-linolenowy. Charakteryzują się najkorzystniejszym spośród orzechów stosunkiem kwasów omega-3 do omega-6, są dobrym źródłem białka (stanowią cenne uzupełnienie diety zwłaszcza dla wegetarian i wegan), dostarczają błonnika. Obfitują też w witaminy i minerały. Jedząc orzechy włoskie, dostarczasz organizmowi m.in. witaminy E, witamin z grupy B, żelaza, magnezu, wapnia, fosforu czy cynku.
Orzechy włoskie mogą znacząco obniżyć poziom cholesterolu całkowitego. Wzmacniają naczynia krwionośne, pomagają obniżać ciśnienie krwi, a także wspomagają pracę mózgu. Badania wykazały, że spożywanie orzechów wzmacnia zdolności poznawcze, a także poprawia nastrój. To też produkt, który wspomaga odporność, pomaga chronić przed stanami zapalnymi, grzybami i bakteriami.
Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health stwierdzili, że osoby, które żyją dłużej, regularnie sięgają po orzechy włoskie. Wykazano, że mniejsze jest u nich m.in. ryzyko zachorowania na nowotwory.
Orzechy włoskie wykorzystuje się m.in. do produkcji oleju. Olej z orzechów włoskich jest pozyskiwany zazwyczaj w wyniku tłoczenia na zimno miąższu orzechów. Ma delikatny, orzechowy smak i słodki aromat z nutą karmelu. Jest zdrowy, ale niestety trzeba za niego zapłacić więcej niż za oleje, które są powszechnie stosowane.
Olej orzechowy jest dodawany do sałatek, sosów i dressingów, dań z warzyw, twarogu, pieczywa, deserów, koktajli czy owsianek. Nadaje im wspaniałego, orzechowego posmaku. Polecany jest do dań kuchni chińskiej, francuskiej i włoskiej. Do smażenia jest używany rzadziej (niektórzy wykorzystują go np., żeby przyrumienić warzywa lub mięso), bowiem przy silnym smażeniu, w wysokich temperaturach, traci swój cenny aromat i ma skłonność do gorzknienia.
Olej z orzechów włoskich można spożywać również bezpośrednio z łyżeczki.
Jakie korzyści może przynieść stosowanie oleju orzechowego?
Olej z orzechów włoskich:
- łagodzi stany zapalne - głównie za sprawą kwasów tłuszczowych omega-3;
- usprawnia funkcjonowanie naczyń krwionośnych;
- obniża ciśnienie krwi;
- obniża poziom cukru we krwi;
- zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi - prowadzi do obniżenia poziomu trójglicerydów oraz cholesterolu całkowitego i frakcji LDL;
- zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia;
- działa antybakteryjnie, antyseptycznie, przeciwgrzybiczo;
- pomaga lepiej radzić sobie ze stresem;
- poprawia pamięć i koncentrację;
- jest dobry dla skóry i włosów - wspiera procesy regeneracyjne komórek skóry, intensywnie zmiękcza i regeneruje, redukuje przedwczesne oznaki starzenia, wspomaga odbudowę włosów i wpływa na wzrost nowych (można go wykorzystać do zabiegu olejowania).
Olej z orzechów włoskich polecany jest m.in. osobom z nadciśnieniem, a także szukającym sposobu na obniżenie poziomu cholesterolu. Dlatego że jego regularne spożywanie pozwala obniżyć też poziom cukru we krwi, mogą go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Olej z orzechów włoskich sprawdzi się w czasie wzmożonej pracy umysłowej, gdyż jego składniki pobudzają mózg do działania. Pomoże również na stres. Będzie także dobrym wyborem dla osób, które chcą zadbać o kondycję skóry oraz włosów.
Jak wspomnieliśmy wyżej, olej z orzechów włoskich można spożywać prosto z łyżeczki. Już jedna łyżka pokrywa 50 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na kwasy omega-3 i 10 proc. zapotrzebowania na witaminę E. Dorosłym zaleca się stosowanie ok. 1 do 2 łyżek dziennie.
Olej z orzechów włoskich jest bogaty w składniki odżywcze, w tym kwasy omega-3, których często brakuje w diecie, ale, podobnie jak w przypadku innych olejów spożywczych, należy go stosować z umiarem. Ze względu na wysoką kaloryczność (jedna łyżka to ok. 80 kcal) lepiej kontrolować jego ilość w diecie.
Nie wszyscy mogą też po niego sięgać. Głównym przeciwwskazaniem jest alergia na orzechy. U osób uczulonych spożycie oleju mogłoby spowodować ciężką reakcję alergiczną.
CZYTAJ TAKŻE:
Pij łyżkę dziennie lub nakładaj na skórę. Chroni przed zawałem, koi nerwy, odmładza
Eksperci wskazali najzdrowszy olej spożywczy. Deklasuje konkurencję
Wspierają mózg, serce i jelita. Jedz garść dziennie, a poprawią wzrok i pamięć