Zastąpi makaron i dostarczy cennych składników. Dynię spaghetti squash jedz właśnie teraz

Rozpoczęcie sezonu jesiennego niezmiennie wiąże się ze zmianą diety. W lecie mamy szeroki dostęp do świeżych warzyw i owoców, zjadamy lżejsze posiłki, pijemy więcej chłodniejszych napojów. Jesień to czas, gdy przychodzi ochłodzenie, a my stawiamy na cieplejsze i bardziej sycące posiłki, korzystając z sezonowych warzyw i owoców. Jednym z nich jest dynia, a na szczególną uwagę zasługuje jej makaronowa odmiana. Dlaczego warto włączyć dynię do jadłospisu, jak przygotować jej makaronową odmianę i kto w szczególności powinien zwiększyć jej konsumpcję? Odpowiadamy.

Dynia makaronowa - co to za odmiana?

Dynia makaronowa nazywana jest także spaghetti squash, a to wszystko dlatego, że odmiana ta ma nietypowy, włóknisty miąższ, który w trakcie obróbki termicznej oddziela się w formie nitek przypominających makaron. 

Owoce tej odmiany są owalne i mierzą około 40 cm długości. Skóra dyni makaronowej zazwyczaj jest koloru zielonego lub żółtego. 

Dlaczego warto jeść dynię makaronową?

Dynia makaronowa to przede wszystkim doskonały, niskokaloryczny zamiennik klasycznego makaronu. Zawiera w sobie dużo błonnika pokarmowego, a zatem zapewnia uczucie sytości na dłużej i wspiera procesy trawienne w jelitach. 

Reklama

W dyni znajdziemy także antyoksydanty - witaminę C oraz beta-karoten. Wpływają one korzystnie na układ odpornościowy, chronią przed patogenami zewnętrznymi a także chronią przed wolnymi rodnikami. Antyoksydanty odgrywają kluczową rolę w ochronie organizmu przed rozwojem chorób przewlekłych, w tym chorób serca a także chorób nowotworowych. 

W dyni znajdziemy także cenne pierwiastki, które wspierają układ nerwowy, pracę układu sercowo-naczyniowego a także korzystnie wpływają na pracę mięśni i stan kości. Dynia makaronowa zawiera w sobie magnez, wapń, żelazo, ale także cynk, kwas foliowy czy witaminy z grupy B.

Co ważne - dynia to idealna pozycja w codziennym menu osób, które dążą do redukcji masy ciała (jest niskokaloryczna) oraz zmagają się z insulinoopornością czy chorują na cukrzycę (dynia ma niski indeks glikemiczny).  

Składniki odżywcze dyni

Włączając dynię do codziennego menu, warto zapoznać się z jej wartościami energetycznymi oraz witaminami. W 100 gramach dyni makaronowej znajdziemy: 

  • kalorie: ok. 31 kcal,
  • białko: 0,6 g,
  • tłuszcz: 0,3 g,
  • węglowodany: 7 g (w tym cukry: 2,8 g),
  • błonnik: 1,5-1,7 g.

Dynia spaghetti squash zawiera także witaminy:

  • witamina A (beta-karoten): 40 µg,
  • witamina C: 2,1 mg,
  • witamina B1 (tiamina): 0,02 mg,
  • witamina B2 (ryboflawina): 0,02 mg,
  • witamina B3 (niacyna): 0,5 mg,
  • witamina B6: 0,06 mg,
  • kwas foliowy (B9): 12 µg.

Ponadto w tej odmianie znajdziemy: potas wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk oraz sód.

Jak przygotować dynię makaronową?

Dynię makaronową można zarówno piec, jak i gotować. Bez względu na to, jak zdecydujemy się przygotować spaghetti squash, z jej miąższu otrzymamy nitki makaronowe. To właśnie miąższ stanowi bazę do wielu smacznych i pożywnych posiłków. 

Pieczenie dyni makaronowej 

Jeśli dynię chcemy upiec w piekarniku, najpierw należy przekroić ją na pół, wzdłuż i wyciągnąć z niej pestki (nie warto ich wyrzucać, są źródłem cennych witamin). Następnie dynię należy skropić oliwą, umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec ją w temperaturze 200 stopni Celsjusza, przez około 40 minut. Po wyjęciu dyni z piekarnika, widelcem wystarczy wydrążyć miąższ, który będzie miał formę nitek. 

Gotowanie dyni makaronowej 

Dynię można także ugotować, jednak będzie do tego potrzebny duży garnek. Dynię wkładamy do garnka z wodą (w całości, bez przekrawania) i gotujemy przez 40 minut. Dopiero po jej wyjęciu i ostudzeniu, rozcinamy warzywo wzdłuż i usuwamy pestki, a miąższ wyciągamy widelcem. 

Przepis na dynię makaronową

Miąższ dyni makaronowej może posłużyć przede wszystkim jako baza do klasycznych dań makaronowych. Nitki dyniowe można podać z sosem spaghetti, carbonara czy pesto.  

Nitki z dyni można także połączyć ze startymi ziemniakami oraz jajkiem i przygotować z niej pyszne placki ziemniaczano-dyniowe. 

Miąższ dyni makaronowej można także połączyć z podsmażonym kurczakiem z warzywami albo w formie wegetariańskiej - z ciecierzycą i pomidorkami koktajlowymi. 

CZYTAJ TAKŻE:

Czy cukrzycy i osoby na diecie mogą jeść dynię? Kto nie może jeść dyni?

Pięć warzyw, które najbardziej podnoszą cukier. Nie dla insulinoopornych

Uzupełniają magnez, normalizują ciśnienie, wspomagają zdrowy sen. Jedz codziennie w takiej ilości

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: dynia właściwości | dynia przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL