Zastąpi makaron i dostarczy cennych składników. Dynię spaghetti squash jedz właśnie teraz

Redakcja Interia ZDROWIE

Redakcja Interia ZDROWIE

Dynia makaronowa zawiera dużo błonnika i witamin, a dodatkowo ma niewiele kalorii
Dynia makaronowa zawiera dużo błonnika i witamin, a dodatkowo ma niewiele kalorii123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Dynia makaronowa - co to za odmiana?
  2. Dlaczego warto jeść dynię makaronową?
  3. Składniki odżywcze dyni
  4. Jak przygotować dynię makaronową?
  5. Przepis na dynię makaronową

Dynia makaronowa - co to za odmiana?

Dlaczego warto jeść dynię makaronową?

Zobacz również:

    Składniki odżywcze dyni

    • kalorie: ok. 31 kcal,
    • białko: 0,6 g,
    • tłuszcz: 0,3 g,
    • węglowodany: 7 g (w tym cukry: 2,8 g),
    • błonnik: 1,5-1,7 g.
    • witamina A (beta-karoten): 40 µg,
    • witamina C: 2,1 mg,
    • witamina B1 (tiamina): 0,02 mg,
    • witamina B2 (ryboflawina): 0,02 mg,
    • witamina B3 (niacyna): 0,5 mg,
    • witamina B6: 0,06 mg,
    • kwas foliowy (B9): 12 µg.

    Zobacz również:

    Jak przygotować dynię makaronową?

    Z dyni można przygotować spaghetti, placki albo wykorzystać miąższ do zupy czy sałatki
    Z dyni można przygotować spaghetti, placki albo wykorzystać miąższ do zupy czy sałatki123RF/PICSEL

    Przepis na dynię makaronową

    MOŻNA ZDROWIEJ Dr Oleszczuk: 80 proc. chorób wynika ze złej diety. Podaje receptę na długie życieKarolina DudekINTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.