Uzupełniają magnez, normalizują ciśnienie, wspomagają zdrowy sen. Jedz codziennie w takiej ilości
Oferują imponujący zestaw składników odżywczych. Dostarczają m.in. magnezu (zawierają go więcej niż pestki słonecznika czy orzechy włoskie), cynku i potasu, znajdziemy w nich też spore ilości białka. W sezonie na dynię warto mówić też o właściwościach jej pestek. Jak jedzenie pestek dyni wpływa na zdrowie? Ile ich jeść? W jakiej wersji będą dla nas najlepsze? Odpowiadamy.
O pestkach dyni przypominamy sobie, gdy nastaje jesień, bo wiadomo - sezon na dynię w pełni. Ale warto sięgać po nie nie tylko o tej porze roku, a właściwie przez cały rok. Pestki dyni zawierają stosunkowo dużo białka i błonnika, są cennym źródłem zdrowych tłuszczów, antyoksydantów, a także wielu witamin i minerałów. Dostarczają magnezu (są jednym z najlepszych naturalnych jego źródeł; w 100g zawierają aż 540 mg magnezu), potasu i cynku.
Znajdziemy w nich także:
- żelazo,
- mangan,
- miedź,
- fosfor,
- witaminę A,
- witaminy z grupy B (w tym witaminę B2 i kwas foliowy),
- witaminę C,
- witaminę E,
- witaminę K.
Pestki dyni, choć wyglądają niepozornie, są niezwykle bogatym źródłem składników odżywczych. To jedne z najzdrowszych nasion, które dała nam natura. Warto jednak mieć na uwadze, że są produktem wysokokalorycznym. Wartość energetyczna pestek dyni wynosi ok. 570 kcal/100 g.
Pestki dyni są bogate w przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy i kwasy fenolowe. Zawierają również niewielkie ilości witaminy E i karotenoidów. To związki, które są organizmowi niezbędne - neutralizują wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki i w ten sposób przyczyniać się do procesów chorobowych, a także przyspieszać starzenie się organizmu. Przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko wystąpienia m.in. nowotworów, chorób układu krążenia, cukrzycy, chorób stawów czy problemów ze wzrokiem. Badacze zaobserwowali, że jedzenie pestek dyni wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem raka piersi u kobiet po menopauzie. Dietę bogatą w pestki dyni powiązano także ze zmniejszonym ryzykiem raka prostaty i jelita grubego.
Pestki dyni są jednym z najlepszych naturalnych źródeł magnezu. Niedobór magnezu to częste zaburzenie, dlatego warto zadbać o to, by jego źródeł nie zabrakło w diecie. Zdrowy poziom magnezu jest ważny dla utrzymania prawidłowego ciśnienia (warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia) i poziomu cukru (poprawia metabolizm glukozy oraz wpływa na poprawę parametrów wrażliwości komórek na insulinę), a także utrzymania zdrowych kości. Magnez, wraz z wapniem i fosforem, odpowiada za właściwą mineralizację kości, chroniąc je przed osteoporozą. Poza tym redukuje poziom znużenia i zmęczenia psychicznego oraz fizycznego i poprawia pamięć i koncentrację. Pestki dyni obniżają także poziom "złego" cholesterolu.
Pestki dyni zawierają także cynk, który ma kluczowe znaczenie dla wzrostu, rozwoju i utrzymania funkcji odpornościowych. Jego niedobór, podobnie jak magnezu, jest powszechny. To też składnik, który poprawia stan skóry oraz wzmacnia paznokcie i włosy, a także wpływa na kobiecą i męską płodność. Badania sugerują, że pozytywnie wpływa też na objawy łagodnego przerostu prostaty i nadreaktywnego pęcherza.
Nie można pominąć faktu, że pestki dyni są też doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, co sprawia, że korzystnie wpływają na układ trawienny. Na uwagę zasługuje też białko. To zdrowa, wartościowa przekąska, która na długo pozostawia uczucie sytości.
Pestki dyni pozytywnie wpływają także na sen. To bowiem naturalne źródło tryptofanu. Odpowiednia ilość tryptofanu w codziennej diecie zmniejsza też ryzyko wystąpienia zaburzeń nastroju.
Pestki dyni to źródło dobrych kalorii, ale osoby na diecie odchudzającej powinny zwrócić uwagę na ich kaloryczność w trakcie komponowania codziennych posiłków. Optymalna dzienna porcja pestek dyni to 30 g. Można to przeliczyć na łyżkę pestek dyni dodanych np. do owsianki na śniadanie i na małe porcje przegryzane przez resztę dnia.
U niektórych osób po spożyciu mogą pojawić się objawy świadczące o alergii - i to zarówno po zjedzeniu miąższu, jak i pestek czy oleju. Co ciekawe, medycynie znane są przypadki wystąpienia objawów alergii po spożyciu pestek z jednoczesnym brakiem objawów po zjedzeniu miąższu.
Ostrożnie do pestek z dyni powinny podchodzić osoby z niskim ciśnieniem krwi.
Pestki dyni, z łupinami lub bez, surowe, jak i uprażone, dostępne są w sklepach nie tylko ze zdrową żywnością. Same w sobie mają lekko orzechowy smak (prażone są intensywniejsze w smaku), ale dostaniemy je też np. w połączeniach z mleczną czekoladą, karmelem, solą i innymi przyprawami. Najlepiej jednak jeść je bez żadnych dodatków. Łupiny z pestek dyni są jadalne, ale u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym mogą wywoływać podrażnienia.
Do czego dodawać pestki dyni? Świetnie nadają się do sałatek, musli, jogurtów, dipów czy smoothie. Pestki dyni urozmaicą smak wypieków - ciast, ciasteczek, a także pieczywa. Można je wykorzystać do przygotowania zdrowych batonów, a nawet pysznego masła. Najprościej? Można je po prostu chrupać.
CZYTAJ TAKŻE:
Czy cukrzycy i osoby na diecie mogą jeść dynię? Kto nie może jeść dyni?
Co zamiast owsianki? Na odporność i rozgrzanie jesienią jedz dyniankę