Co zamiast owsianki? Na odporność i rozgrzanie jesienią jedz dyniankę

Znudziła ci się owsianka? A może skończyły ci się pomysły na jej urozmaicenie? Mamy dobrą alternatywę. Hit kuchni podkarpackiej - kolorowa i smaczna dynianka. Doprawiona cynamonem lub imbirem będzie wspaniale rozgrzewać w chłodne poranki. Poznaj jej właściwości i sprawdź jak przygotować takie śniadanie.

Dynianka - co to za danie?

Przypomina gęstą zupę lub tradycyjną owsiankę, a przygotowuje się ją na bazie purée z dyni, często z dodatkiem mleka, przypraw takich jak cynamon i imbir oraz opcjonalnie płatków owsianych. Dynianka jest bogata w witaminy, minerały oraz błonnik, co czyni ją zdrowym wyborem na śniadanie lub lekką kolację. Jest to rozgrzewająca i sycąca potrawa, idealna na chłodniejsze dni, szczególnie ze względu na swoje właściwości wspomagające odporność. 

Jak przygotować dyniankę? Przepis i porady

Pierwszym krokiem do zrobienia dynianki jest przygotowanie purée z dyni. Trzeba obrać dynię i ugotować ją lub upiec. Druga opcja jest wygodniejsza i smaczniejsza. Po obróbce cieplnej dynię trzeba zblendować na gładką masę. Możesz przygotować większą porcję purée z dyni i przechowywać je w lodówce. Może tam pozostać przez 5 dni jeśli będzie zamknięta w szczelnym pojemniku.

Reklama

Składniki:

  • 1 szklanka purée z dyni (najlepiej pieczonej lub gotowanej),
  • 1 szklanka mleka (można użyć mleka roślinnego, np. migdałowego lub kokosowego),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (można użyć świeżego startego imbiru),
  • 1 łyżeczka miodu (lub inny słodzik do smaku),
  • 1/4 szklanki płatków owsianych lub jaglanych (opcjonalnie, jeśli chcesz bardziej treściwą wersję),
  • Garść orzechów, pestek dyni lub suszonych owoców do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Purée z dyni podgrzej w garnku na średnim ogniu.
  2. Dodaj mleko i mieszaj, aż składniki się połączą i całość zacznie się lekko gotować.
  3. Dodaj cynamon, imbir oraz miód i dokładnie wymieszaj. Jeśli używasz płatków owsianych lub jaglanych, dodaj je na tym etapie i gotuj przez kilka minut, aż zmiękną.
  4. Gotową dyniankę przelej do miseczki.
  5. Udekoruj orzechami, pestkami dyni lub suszonymi owocami według uznania.

Dyniankę można wzbogacić o inne dodatki, takie jak masło orzechowe, nasiona chia czy jogurt grecki. Jeśli nie masz czasu na gotowanie dyni, można użyć gotowego purée z dyni dostępnego w sklepach.

Wartości odżywcze dynianki

Już sama baza tego dania, czyli purée z dyni, dostarcza sporą porcję błonnika. Dynia jest też bogatym źródłem beta-karotenu - silnie działającego antyoksydantu. Do tego witaminy z grupy B, które wspierają prawidłowe działanie układu nerwowego. W dyniance znajdziesz również magnez, potas i żelazo. To pierwiastki biorące udział we wszystkich ważnych procesach chemicznych w organizmie człowieka. Do tego dynia jest niskokaloryczna, zatem to dobra opcja na śniadanie dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. 

Ale dynianka to nie tylko purée z dyni. Mleko dostarcza białka i wapnia. Do przygotowania dania możesz wykorzystać dowolne mleko - krowie lub kozie, ale też napoje roślinne. Płatki owsiane lub jaglane nie są obowiązkowym składnikiem, ale sprawdzą się, gdy zechcesz zagęścić konsystencję posiłku i na dłużej utrzymać uczucie sytości. 

 Na koniec przyprawy, które poza smakiem dodają dyniance zdrowotnych mocy. Imbir ma silne właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwbólowe, wspomaga trawienie, wzmacnia odporność oraz łagodzi objawy przeziębienia i mdłości. Natomiast cynamon działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, reguluje poziom cukru we krwi, wspomaga trawienie oraz poprawia krążenie, a także wzmacnia odporność.

Czy dynianka jest zdrowa?

Tak, i do tego może świetnie wspierać odporność jesienią. Dzieje się tak, ponieważ dynia jest bogata w beta-karoten, który przekształca się w organizmie w witaminę A, wspomagającą układ odpornościowy. Imbir ma właściwości antybakteryjne, a cynamon działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjne. Dodatkowo wspólnie mają działanie rozgrzewające, co jest szczególnie ważne w chłodne miesiące. Pomagają w poprawie krążenia i łagodzeniu objawów przeziębienia.

Dynia jest źródłem błonnika, który poprawia trawienie i wspomaga pracę jelit. Imbir dodatkowo pomaga w łagodzeniu problemów trawiennych. A do tego jest niskokaloryczna, więc będzie idealnym śniadaniem dla osób, które chcą utrzymać prawidłową masę ciała.

Dynianka - idealna opcja na jesienne i zimowe poranki

Może się wydawać, że przygotowanie purée z dyni i potem jeszcze zupy będzie zbyt czasochłonne o poranku. Pamiętaj jednak, że dynię możesz upiec lub ugotować wcześniej i przechowywać w lodówce. W ten sposób z jednej dyni możesz mieć śniadania lub lekkie kolacje na cały tydzień. Podobnie jak z owsianką - przepis bazowy możesz modyfikować zgodnie ze swoimi upodobaniami smakowymi. Dynianka to rozgrzewająca, bardzo zdrowa alternatywa dla tradycyjnej owsianki. Ma piękny kolor, syci, ale nie powoduje uczucia ciężkości w żołądku. Zdecydowanie warto spóbować.

CZYTAJ TAKŻE:

Śniadanie dla insulinoopornych. Co jeść, a czego unikać o poranku?

Przyprawy na odchudzanie. Jakie przyprawy podkręcają metabolizm?

Indeks glikemiczny kasz. Którą z nich można śmiało jeść przy cukrzycy i na diecie?

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: owsianka właściwości | dynia właściwości | imbir
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL