Kolejne właściwości czosnku odkryte. Oto nowy powód, dla którego warto go jeść
Zdrowotne właściwości czosnku znane są od lat, jednak wciąż odkrywane są jego nowe możliwości, jeśli chodzi o wpływ na zdrowie. Oprócz znanej dobrze wiedzy, że czosnek jest najlepszym naturalnym antybiotykiem, pojawiają się nowe doniesienia naukowców, które wskazują na jeszcze jeden istotny aspekt. Oto kolejny argument za tym, że warto jeść czosnek regularnie.
Najsłynniejsze właściwości czosnku przypisuje się działaniu allicyny - to dzięki niej działa on bakteriobójczo. Oprócz allicyny, zawarte w czosnku związki siarki wykazują działanie przeciwzapalne, dlatego polecany jest on osobom, które zmagają się z infekcjami.
Czosnek ułatwia odkrztuszanie w trakcie infekcji dróg oddechowych, udrażnia nos i zmniejsza uczucie duszności.
Wykazano także, że działa on korzystnie na ciśnienie tętnicze krwi, obniżając je.
Teraz pojawiły się nowe doniesienia o działaniu tego warzywa, potwierdzone badaniami naukowymi.
Naukowcy z Southeast University i Xizang Minzu University w Chinach przeprowadzili metaanalizę 22 wcześniej przeprowadzonych badań związanych z działaniem czosnku.
Analizując wyniki badań, badacze doszli do wniosku, że regularne spożywanie czosnku - bez względu na to, w jakiej formie był on przyjmowany - powoduje obniżenie poziomu glikemii we krwi.
Na podstawie tych samych badań ustalono, że nie tylko korzystnie działa on na cukier, ale również poziom "złego" cholesterolu, czyli LDL. Ponadto w badaniach uchwycono spadek poziomu cholesterolu całkowitego.
W badaniach uwzględniono spożycie czosnku surowego, dojrzałego ekstraktu czosnkowego a także czosnku w proszku, w formie tabletek.
Wnioski wyciągnięte przez naukowców z Chin pozwalają twierdzić, że czosnek w diecie zmniejsza ryzyko cukrzycy oraz chorób sercowo-naczyniowych.
Czosnek ma wiele zastosowań w kuchni, dlatego warto regularnie dodawać go do potraw. Zawiera w sobie duże ilości witaminy C, która korzystnie wpływa na układ odpornościowy i stan naczyń krwionośnych.
Zalecany jest także u osób z problemem nawracających zakażeń układu moczowego.
Spożycie czosnku zmniejsza również niedobory estrogenów u kobiet w czasie menopauzy, a tym samym wpływa korzystnie na kości, minimalizując utratę ich masy i zmniejszając ryzyko wystąpienia osteoporozy.
CZYTAJ TAKŻE:
Chłonie zły cholesterol jak gąbka. Włącz do diety, a poprawisz wyniki z krwi
Te produkty obniżają poziom cukru. Dodaj do herbaty lub zaparz
Dieta w insulinooporności - co jeść, a czego unikać? Lista produktów z niskim IG