Cukrzycy powinni się zajadać. Zapomniane warzywo odchudza, wspomaga wzrok i mózg
To bardzo zdrowe i smaczne warzywo, jednak wciąż mało popularne. Niewiele osób wie, jak wiele zdrowotnych właściwości ma kalarepa i niesłusznie pomija ją w swojej diecie. Między innymi może zahamować procesy przedwczesnego starzenia, uspokoić nerwy czy wesprzeć odchudzanie. Dowiedz się, dlaczego jeszcze warto włączyć do diety kalarepę - kto powinien ją jeść, a kto musi z niej zrezygnować.
Kalarepa to bardzo zdrowe, a niepopularne warzywo. Ma wiele wartości odżywczych, gdyż zawiera niemalże wszystkie kluczowe dla zdrowia witaminy i pierwiastki mineralne, w tym żelazo i wapń, a także - chroniącą oczy luteinę.
Spożywając kalarepę, dostarczymy do organizmu:
- witaminy C;
- witaminy E;
- witaminy K;
- witamin z grupy B;
- żelaza;
- wapnia;
- magnezu;
- potasu;
- fosforu;
- cynku.
Dodatkowo kalarepa jest bogata w błonnik, beta-karoten, luteinę czy glukozynolany. Wymienione związki składają się na nieocenione działanie tego warzywa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Kalarepa ma właściwości wpływające na poprawę pracy jelit. Duża zawartość błonnika wspiera regularne wypróżnianie się i je usprawnia. Dzięki temu będzie dobra dla osób zmagających się z zaparciami.
Substancje zawarte w kalarepie nadają jej właściwości wspierających oczy. Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie narządu, a także jakość widzenia. Dodatkowo dzięki niej oczy są chronione przed szkodliwym promieniowaniem UVA oraz UVB, które prowadzą do powstawania wolnych rodników.
Spożywanie kalarepy wpłynie na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego. Zadziała też przeciwzapalnie. To za sprawą witaminy C, której warzywo w 100 g zawiera aż 62 mg. Dzięki niej kalarepa ma też właściwości antyoksydacyjne. Warzywo spowolni procesy starzenia, uchroni od stresu oksydacyjnego czy rozwoju chorób takich jak m.in. Alzheimer.
Czytaj także: Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy
Kalarepa to również właściwości bakteriobójcze oraz grzybobójcze. Z tego powodu warzywo polecane jest osobom cierpiącym na bakterię Helicobacter pylori. Zapobiegnie więc rozwojowi wrzodów żołądka oraz dwunastnicy.
Regularne jedzenie kalarepy pozytywnie zadziała na pracę układu nerwowego. Będzie wspierać redukowanie złego samopoczucia czy stanów depresyjnych. Poprawi sprawność procesów myślowych oraz zapamiętywania.
Kalarepa ma indeks glikemiczny wynoszący 20, jest więc on naprawdę niski. Z tego powodu kalarepa jest bezpieczna dla osób chorujących na cukrzycę. Dodatkowo warzywo reguluje wchłanianie cukrów z pokarmu. Dzięki temu zapobiegnie nagłym skokom glikemii po jedzeniu.
Kalarepa jest świetnym produktem podczas odchudzania. 100 g warzywa to jedynie 27 kcal. Jest to więc naprawdę niskokaloryczne pożywienie.
Kalarepa, mimo że jest niskokaloryczna, to potrafi nasycić. To ze względu na zawartość błonnika oraz dużej ilości wody. Z tego powodu sprawdzi się dla osób na diecie odchudzającej i redukcyjnej.
Kalarepę powinny spożywać kobiety w ciąży. Warzywo jest bogate w witaminę B9, czyli kwas foliowy. Składnik jest niesamowicie ważny w tym czasie, gdyż bierze udział w prawidłowym rozwoju płodu. Wpływa także na dojrzewanie krwinek czerwonych oraz na biosyntezę DNA.
Kalarepa, a także jej liście są zalecana dla osób cierpiących na anemię. Produkt bogaty jest w żelazo, który uzupełni braki i pomoże z niedokrwistością.
Kalarepy nie powinny jeść osoby mające problemy z wydolnością wątroby i niestrawność. Spożywanie warzywa może powodować nasilenie objawów niestawności a dodatkowo wywołać wzdęcia.
Kalarepę można jeść na surowo i jest to najzdrowsza forma tego warzywa. Sama smakuje bardzo dobrze i nie potrzebuje żadnych dodatków. Najsmaczniejsze będą młode okazy, które są słodkie i chrupiące, a ich skórki nie trzeba obierać. Surową można dodać do warzywnych koktajli czy warzywno-owocowego smoothie lub soku.
Jeśli kalarepa jest starsza, robi się twarda. Wówczas warto ją obrać i poddać obróbce termicznej, upiec lub ugotować. Kalarepę można dodawać do potraw - gulaszy, potrawek, zup. Sprawdzi się jako dodatek do surówek lub sałatek. Można też zrobić z niej kalarepowe frytki.
CZYTAJ TAKŻE:
Odchudza, obniża ciśnienie i odkwasza organizm. Oto dlaczego jeszcze warto jeść cukinię
Maliny dobre dla wątroby. Jeden dodatek wzmocni ich działanie
Sok z aronii obniży cholesterol, uchroni od alzheimera, wymiecie toksyny