Tak objawia się alergia na histaminy. Nietolerancja bywa długo niezdiagnozowana

Nietolerancję histaminy zdradzi m.in.: biegunka, swędzenie skóry, 
wzmożone pragnienie czy katar
Nietolerancję histaminy zdradzi m.in.: biegunka, swędzenie skóry, wzmożone pragnienie czy katar123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Nietolerancja histaminy - objawy
  2. Dieta antyhistaminowa - co to?
  3. Kto powinien spróbować diety antyhistaminowej?
  4. Zasady diety antyhistaminowej
  5. Jakie produkty trzeba wyeliminować na czas diety antyhistaminowej?
  6. Co można jeść na diecie antyhistaminowej?

Nietolerancja histaminy - objawy

  • trudności w połykaniu, 
  • suchość w ustach, 
  • wzmożone pragnienie,
  • swędzenie skóry i pokrzywkę, 
  • uporczywy kaszel, 
  • tachykardię, 
  • duszność, 
  • zaburzenia widzenia 
  • nagłe wahania ciśnienia tętniczego. 

Dieta antyhistaminowa - co to?

Kto powinien spróbować diety antyhistaminowej?

Zobacz również:

    Zasady diety antyhistaminowej

    Deska serów, wędliny i wino nie dla ciebie, jeśli masz objawy świadczące o nietolerancji histamin
    Deska serów, wędliny i wino nie dla ciebie, jeśli masz objawy świadczące o nietolerancji histamin 123RF/PICSEL

    Zobacz również:

    Jakie produkty trzeba wyeliminować na czas diety antyhistaminowej?

    • pieczywo i inne produkty zawierające drożdże;
    • sery dojrzewające;
    • kakao, czekoladę i produkty je zawierające (torty, lody, desery, ciastka, batony);
    • orzechy (szczególnie włoskie i nerkowca)
    • szynki surowe i dojrzewające przetwory mięsne, np. wędliny, kiełbasy, salami;
    • kiszonki;
    • mrożone przez długi czas, puszkowane lub wędzone ryby, jak sardynki, tuńczyk, makrela, śledzie;
    • ocet;
    • alkohol, szczególnie czerwone wino, piwo;
    • niektóre warzywa, np. pomidory (w tym ketchup), szpinak, soczewica, fasola, groszek, bakłażan, awokado, pieczarki, prawdziwki;
    • niektóre owoce, np. gruszki, kiwi, banany, pomarańcze, ananasy, maliny, truskawki, grejpfruty, cytrusy, papaję, czerwone śliwki.

    Zobacz również:

      Co można jeść na diecie antyhistaminowej?

      • ziemniaki, ryż, kukurydzę;
      • amarantus, quinoa, orkisz, owies i płatki owsiane;
      • twaróg, maślankę, śmietanę, serek wiejski, mleko, jogurty, mozzarellę;
      • świeże lub mrożone mięsa (wszystkie oprócz wieprzowiny)
      • świeże lub mrożone białe ryby, takie jak dorsz, sandacz, sola, piotrosz, czarniak, wątłusz, morszczuk;
      • jabłka, jagody, wiśnie, porzeczki, nektarynki, morele, brzoskwinie, mango, melon, liczi, rabarbar;
      • cukinię, marchew, kalafiora, kapustę, buraki, cebulę, dynię, rzodkiewki, ogórka, czosnek, pora, kukurydzę, szparagi, paprykę, sałatę;
      • szynkę z indyka.
      Świeże nieprzetworzone produkty zwykle mają mało histamin
      Świeże nieprzetworzone produkty zwykle mają mało histamin123RF/PICSEL
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.