Czy orkisz jest zdrowszy od pszenicy? Wyróżnia go jeden rzadki składnik

Karolina Słodkiewicz

Karolina Słodkiewicz

Orkisz jest zdrowszą wersją pszenicy.
Orkisz jest zdrowszą wersją pszenicy.123RF/PICSEL 123RF/PICSEL
Orkisz jest zdrowszą wersją pszenicy
Orkisz jest zdrowszą wersją pszenicy123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Orkisz - składniki odżywcze
  2. Orkisz - właściwości zdrowotne
  3. Orkisz w diecie cukrzyków
  4. Orkisz, a gluten
  5. Kto nie powinien jeść orkiszu?

Orkisz - składniki odżywcze

  • witamina A;
  • witamina E;
  • witamina K;
  • witaminy z grupy B;
  • selen;
  • potas;
  • fosfor;
  • siarka;
  • miedź;
  • żelazo;

Zobacz również:

    Orkisz - właściwości zdrowotne

    Produkty orkiszowe korzystnie wpływają na stan jelit, poprawiając perystaltykę i rytm wypróżnień
    Produkty orkiszowe korzystnie wpływają na stan jelit, poprawiając perystaltykę i rytm wypróżnień123RF/PICSEL

    Orkisz w diecie cukrzyków

    Zobacz również:

    Orkisz, a gluten

    Kto nie powinien jeść orkiszu?

    "Na zdrowie": Kasza pyszna, ale tucząca. Jedz, by wspomóc jelita i wątrobęINTERIA.TVPOLSAT GO
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.