Spis treści:
- Styl życia i dieta a ryzyko nowotworu jelita
- Wapń chroni przed nowotworem jelita grubego
- Kwasy z wątroby zwiększają ryzyko choroby
- Profilaktyka raka jelita grubego. Wapń to nie wszystko
- Pierwsze objawy raka jelita grubego. Co powinno niepokoić?
Styl życia i dieta a ryzyko nowotworu jelita
Najnowsze badania opublikowano w magazynie Nature Communications i wskazują one, że regularne spożywanie mleka może znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.
"Odkryto, że wapń ma podobny efekt ochronny zarówno w produktach mlecznych, jak i niemlecznych " - powiedziała dr Keren Papier, starsza epidemiolog żywieniowa na Uniwersytecie Oksfordzkim, która kierowała badaniami. Dodała również, że nie są znane efekty po przyjmowaniu wapnia w postaci suplementów diety.
Największe badania, jakie do tej pory przeprowadzono nad związkiem między dietą, a nowotworem jelita grubego, zostało przeprowadzone na ponad 540 tys. kobiet w Wielkiej Brytanii.
Badanie to, The Million Women Study, stało się największym badaniem nad zdrowiem kobiet, a jego początek miał miejsce w 1996 roku.
W ramach The Million Women Study badano kobiety pod kątem diety, stylu życia, danych demograficznych. Badania odbywały się średnio co trzy do pięciu lat, przez okres 16 lat.
W trakcie badań oceniano aż 97 czynników dietetycznych. Brano pod uwagę m.in. spożywanie czerwonego mięsa oraz nabiału.
Pod koniec badania około 12 tys. kobiet miało potwierdzoną diagnozę raka jelita grubego.
W nowym badaniu próbowano ujawnić związek przyczynowo-skutkowy przez połączenie danych z kwestionariusza z wariantami genetycznymi. Metodę nazwano Mendelian Randomization i skupiono się w niej na produktach mlecznych.
Wapń chroni przed nowotworem jelita grubego
W trakcie prowadzonych badań odkryto, że dzienne spożycie 300 mg wapnia zmniejsza ryzyko nowotworu jelita grubego aż o 17 proc.
To dawka, która znajduje się w jednej szklance mleka, w 50 g sera edamskiego czy w 100 g sardynek.
"Uważamy, że wapń może chronić przed rakiem jelita grubego, wiążąc się z kwasami żółciowymi i wolnymi kwasami tłuszczowymi w jelicie grubym, co pomaga zmniejszyć ich potencjał rakotwórczy" - powiedziała Papier.

Kwasy z wątroby zwiększają ryzyko choroby
Produkowane przez wątrobę kwasy żółciowe magazynowane są w pęcherzyku. Odpowiadają one za trawienie tłuszczów, jednak ich nadmiar może przyczyniać się do zwiększonego ryzyka powstania komórek nowotworowych.
Wapń zmniejsza dostępność kwasów wątrobowych w przewodzie pokarmowym, w którym bakterie przekształcają pierwotne kwasy żółciowe w wtórne, które wpływają na rozwój raka jelita grubego. Wiązanie ich przez wapń może zmniejszyć to ryzyko.
Zobacz również:
Profilaktyka raka jelita grubego. Wapń to nie wszystko
Wiele badań prowadzonych nad nowotworem jelita grubego wykazało, że aby zmniejszyć ryzyko choroby, należy uwzględnić wszystkie czynniki związane z tą chorobą.
"Chociaż wapń odgrywa rolę ochronną, skupienie się wyłącznie na zwiększeniu spożycia wapnia bez uwzględnienia innych czynników dietetycznych i stylu życia może nie wystarczyć, aby znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego u danej osoby" - powiedziała Veronika Fedirko, molekularna epidemiolog raka w University of Texas MD Anderson Cancer Center.
Aby uchronić się przed zmianami nowotworowymi, należy stosować zdrową i zbilansowaną dietę, ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa i alkoholu, a także zadbać o regularną aktywność fizyczną.
Najlepszą rzeczą, jaką można zrobić, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, jest rzucenie palenia, utrzymanie zdrowej masy ciała i uczestnictwo w badaniach przesiewowych, jeśli są dostępne
Pierwsze objawy raka jelita grubego. Co powinno niepokoić?
Rak jelita grubego może rozwijać się bezobjawowo przez wiele miesięcy, co utrudnia jego wczesne wykrycie.
W miarę postępu choroby mogą pojawiać się pewne objawy, na które należy zwrócić uwagę i niezwłocznie udać się do lekarza.
Pierwsze objawy raka jelita grubego to:
- zmiany w rytmie wypróżnień (biegunki naprzemienne z zaparciami),
- widoczna krew w stolcu,
- bóle brzucha,
- utrata masy ciała bez przyczyny,
- osłabienie,
- nudności,
- wymioty,
- uczucie "zablokowania" jelit, niedrożność przewodu pokarmowego.
Źródła:
- Nature Comunications https://www.nature.com/articles/s41467-024-55219-5
- https://www.health.com/calcium-milk-reduce-colorectal-cancer-risk-study-8775974
CZYTAJ TAKŻE:
Pod względem ilości wapnia biją na głowę mleko. Jedz regularnie dla zdrowia kości i serca
Najlepsze towarzystwo dla witaminy D. Szybciej się przyswoi i lepiej zadziała
Ważne witaminy w jednej tabletce. Kiedy i jak przyjmować witaminę B complex?











