Najlepsze towarzystwo dla witaminy D. Szybciej się przyswoi i lepiej podziała

Witamina D jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowaniu naszego organizmu, wspierając m.in. zdrowie kości, układ odpornościowy i prawidłową pracę mięśni. Aby jednak w pełni wykorzystać jej potencjał, konieczne jest zadbanie o odpowiednie warunki do jej wchłaniania. Jako witamina rozpuszczalna w tłuszczach najlepiej przyswaja się w towarzystwie tłuszczów. Dodatkowo istotną rolę odgrywają składniki mineralne, takie jak cynk i magnez, a także witamina K, które wspólnie wspierają procesy związane z metabolizmem witaminy D i jej działaniem w organizmie. Co zatem jeść, aby zwiększyć przyswajalność witaminy D? Odpowiadamy.

Witamina D a zdrowe tłuszcze

Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego najlepiej jest wchłaniana przez organizm, gdy jest spożywana wraz z pokarmem zawierającym tłuszcze. Dzięki takiemu połączeniu witamina D jest lepiej wchłaniana z przewodu pokarmowego i lepiej wykorzystywana przez organizm.

W tych produktach znajdziemy dobrej jakości tłuszcze:

Reklama
  • awokado,
  • orzechy i nasiona (np. migdały, orzechy włoskie, siemię lniane),
  • oliwa z oliwek,
  • olej lniany,
  • tłuste ryby (np. łosoś, makrela, sardynki).

Produkty bogate w witaminę D

Aby zwiększyć poziom witaminy D w organizmie, jedz również produkty naturalnie ją zawierające, takie jak:

  • tłuste ryby,
  • żółtka jaj,
  • siemię lniane,
  • nasiona chia.

Witamina D a witamina A

Witamina A jest kluczowa dla układu odpornościowego, w tym dla utrzymania barier ochronnych organizmu, które stanowią pierwszą linię obrony przed patogenami. Mowa tu głównie o błonach śluzowych i skórze. Niedobory witaminy A osłabiają naturalne bariery ochronne organizmu, co sprawia, że witamina D3 musi nadrobić te braki, przez co zużywa się o wiele szybciej.

Kiedy bariera ochronna organizmu jest osłabiona przez brak witaminy A, organizm staje się bardziej podatny na ataki patogenów. Układ odpornościowy zmuszony jest do intensywniejszej pracy, co prowadzi do:

  • zwiększonego zużycia witaminy D3, niezbędnej do aktywacji odpowiedzi immunologicznej,
  • spadku poziomów 25 (OH) D3 w surowicy, mimo suplementacji.

Współpraca witaminy A i D3

Witamina A i D3 działają synergicznie, ale tylko wtedy, gdy są w odpowiedniej równowadze. Ich współdziałanie:

  • reguluje aktywność receptorów witaminy D, zwiększając jej efektywność,
  • utrzymuje właściwą równowagę układu odpornościowego - ani zbyt silną, ani za słabą,
  • chroni organizm przed przeciążeniem, które mogłoby prowadzić do długotrwałych stanów zapalnych i niedoborów.

Dbając o witaminę A, pozwalamy witaminie D3 działać efektywnie.

Zarówno aktywna forma witaminy A (retinol), jak i jej prekursor (beta-karoten), mogą być dostarczane organizmowi poprzez odpowiednią dietę.

Źródła witaminy A:

retinol (produkty odzwierzęce)

  • wątróbka,
  • pasztet z wątróbką
  • jajka,
  • masło,
  • tłuste ryby, np. łosoś, śledź.

beta-karoten (produkty roślinne)

  • marchew,
  • dynia,
  • bataty,
  • szpinak,
  • jarmuż,
  • brokuły,
  • mango,
  • morele,
  • papaja.

Witamina D a magnez

Magnez to jeden z najważniejszych pierwiastków, również w kontekście aktywacji witaminy D w organizmie. Enzymy odpowiedzialne za przekształcanie witaminy D w jej biologicznie aktywną formę, czyli 1,25-dihydroksywitaminę D, wymagają obecności magnezu. W związku z tym dostępność magnezu może wpływać na efektywność konwersji witaminy D w formę, którą organizm może wykorzystać.

Z kolei witamina D wspomaga wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego, co jest istotne dla zdrowia kości i utrzymania homeostazy wapniowo-fosforanowej. Dlatego synergia między witaminą D a magnezem jest kluczowa dla zachowania zdrowia kości i ogólnego stanu zdrowia.

Badania sugerują, że odpowiednie spożycie magnezu może zwiększać poziomy witaminy D w organizmie. Warto jednak zaznaczyć, że zasada współdziałania magnezu i witaminy D dotyczy głównie sytuacji, gdy występuje niedobór jednego z tych składników. W przypadku osób, które spożywają zrównoważoną dietę i są wystarczająco zaopatrzone w oba składniki, wpływ na wchłanianie witaminy D może być mniej znaczący.

Najważniejsze źródła magnezu to nasiona, pestki, orzechy, produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych, a także niektóre warzywa i owoce. Woda mineralna może również dostarczać znaczną ilość magnezu (zawierają nawet 120 mg na litr).

Magnez znajdziesz w: 

  • nasionach dyni - to prawdziwa kopalnia magnezu (ok. 540 mg/100g);
  • nasionach słonecznika;
  • migdałach - są nie tylko smaczne, ale także zawierają duże ilości magnezu;
  • warzywach liściastych - np. szpinaku;
  • czekoladzie gorzkiej - zawiera magnez, ale zaleca się spożywanie jej z umiarem ze względu na kaloryczność i zawartość tłuszczu;
  • awokado;
  • orzechach - orzechy włoskie, orzechy nerkowca i orzechy brazylijskie również będą dobrym dostawcą magnezu;
  • fasoli - zarówno czarna, jak i biała fasola są bogatym źródłem magnezu;
  • otrębach pszennych - są bogatym źródłem błonnika i magnezu;
  • bananach - dostarczają zarówno magnezu, jak i potasu;
  • jagodach - jagodach goji, malinach;
  • ziemniakach - dostarczają magnezu, zwłaszcza jeśli są spożywane ze skórką;
  • tofu - jest bogatym źródłem magnezu dla wegetarian i wegan;
  • jajach. 

Jak w ciągu dnia zrealizować zapotrzebowanie organizmu na magnez? Oto przykład:

  • pestki dyni 20 g (2 łyżki),
  • migdały 15 g (1 łyżka),
  • ryż brązowy gotowany 60 g (4 łyżki),
  • kakao 16 proc. proszek 10 g (1 łyżka),
  • bułka pełnoziarnista 80 g (1 sztuka),
  • brokuł gotowany 100 g (0,2 sztuki),
  • woda mineralna z magnezem 250 ml (1 szklanka).

Witamina D a wapń i witamina K2

Witamina D współpracuje z wapniem i witaminą K2 w metabolizmie kości. W badaniach przeprowadzonych u pacjentów, którzy otrzymywali jednocześnie suplementację witaminą D i K, zaobserwowano wyższą gęstość mineralną kręgów lędźwiowych w porównaniu z grupą pacjentów otrzymujących tylko witaminę K lub witaminę D oddzielnie. Mechanizm, przez który obie substancje oddziałują na siebie, nie został jeszcze w pełni zrozumiany. Istnieją jednak badania sugerujące, że pozytywny wpływ witaminy K na układ kostny jest znacznie lepszy przy wyższym stężeniu witaminy D we krwi.

Gdzie znajdziemy wapń?

Produkty mleczne

  • mleko (krowie, kozie, owcze),
  • jogurt (naturalny, grecki),
  • ser (żółty, twaróg, feta, ricotta).

Produkty roślinne:

Warzywa zielonolistne:

  • jarmuż,
  • brokuły,
  • szpinak (choć zawiera szczawiany, które ograniczają wchłanianie wapnia).

Rośliny strączkowe:

  • soja i produkty sojowe (tofu wzbogacane w wapń),
  • fasola,
  • soczewica.

Orzechy i nasiona:

  • migdały,
  • sezam (np. w tahini),
  • nasiona chia.

CZYTAJ TAKŻE: 

Pierwiastek odporności odpowiada też za łaknienie i wygląd. Jak cynk wpływa na organizm?

Zalecana z magnezem, na skurcze i lepszy sen. Czy można codziennie brać witaminę B6?

Rano bierz nie tylko witaminę D. Już po kilku dniach odczujesz różnicę

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL