Włącz do diety i ciesz się zdrowiem. To najlepsze źródło witaminy D3

Witamina D3 nie bez przyczyny nazywana jest królową witamin. Odpowiada za mocne kości i zęby, chroni przed osteoporozą i krzywicą, a nawet zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy. Dzięki niej możemy cieszyć się większą odpornością i lepszym funkcjonowaniem systemu nerwowego. Niestety aż 60% Polaków cierpi na poważne niedobory witaminy D3, a 90% przyswaja ją w niewystarczających ilościach. Coraz więcej osób suplementuje witaminę D3, ale lekarze mówią wprost: najlepszym jej źródłem są naturalne produkty, czyli tłuste ryby oraz tran. Sprawdź, które ryby zawierają najwięcej witaminy D3.

Czym jest witamina D3 i w jaki sposób ją przyswajamy? 

Ludzki organizm potrafi samoistnie wytworzyć witaminę D - syntetyzuje ją z prekursorów w skórze i pod wpływem działania promieniowania UVB. Obrazując to prostym językiem - nieaktywna biologicznie prowitamina D3 w kontakcie skóry ze słońcem i na skutek energii cieplnej zostaje przekształcona w witaminę D3. Niestety synteza witaminy D3 w naszej szerokości geograficznej jest możliwa jedynie od maja do końca września, w pozostałych miesiącach ilość słońca jest po prostu niewystarczająca. Dlatego lekarze zalecają suplementowanie witaminy D3, a także wzbogacenie diety o produkty zawierające duże ilości witaminy D. Badania naukowców potwierdziły, że witaminy zawarte w żywności przyswajają się w o wiele większym stopniu niż te w tabletkach. Nie ma też wtedy ryzyka przedawkowania, co jest dość częste przy suplementacji.  

Reklama

W jakich produktach znajdziemy najwięcej witaminy D3?  

Witamina D3 rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego najwięcej znajdziemy jej w tłustych rybach. Oto zawartość witaminy D3 w poszczególnych w 100 g poszczególnych gatunków ryb

  • węgorz świeży -1200 jednostek; 
  • śledź w oleju - 808 jednostek; 
  • miecznik, gotowany - 566 jednostek; 
  • gotowany/pieczony łosoś - 540 jednostek; 
  • śledź marynowany - 480 jednostek; 
  • ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) - 200 jednostek; 
  • gotowana/pieczona makrela - 152 jednostek; 
  • dorsz świeży - 40 jednostek. 

Aby ryby nie straciły swoich cennych składników (nie tylko witaminy D, ale też kwasów omega-3 i omega-6), najlepiej je piec, dusić lub grillować. Są też wtedy o wiele zdrowsze. Trzeba też pamiętać, że nie jesteśmy w stanie dostarczyć wystarczającej ilości witaminy D3 z pożywienia, musielibyśmy się żywić samymi rybami. Dlatego warto jeszcze pić olej z wątroby dorsza, który w 1 łyżeczce zawiera 480 jednostek witaminy D.  

Czytaj także: To ich najczęściej jest za mało w organizmie. Witaminy, których zawartość we krwi warto oznaczyć

Jakie jest zapotrzebowanie organizmu na witaminę D3? 

Zapotrzebowanie organizmu na witaminę D3 jest uzależnione od wieku, płci i ogólnego stanu zdrowia.  

  • niemowlęta w wieku od 0-6 miesięcy - 400 jednostek; 
  • niemowlęta w wieku od 6-12 miesięcy - 600 jednostek; 
  • dzieci w wieku 1-10 lat - 1000 jednostek; 
  • młodzież w wieku 10-18 lat - 1000-2000 jednostek; 
  • dorośli i seniorzy - 2000 jednostek; 
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią - 1500-4000 jednostek; 
  • seniorzy po 75. roku życia - 2000-4000 jednostek. 

O dawce suplementowanej witaminy D3 zawsze powinien decydować lekarz. Dawka może być wyższa u dzieci urodzonych przedwcześnie, osób przewlekle chorych, z obniżoną odpornością czy zmagających się z nadwagą lub otyłością. Także stosowanie diety redukcyjnej lub przyjmowanie niektórych leków może być wskazaniem do przyjmowania większej dawki witaminy D3.  

Źródła: 

Jarosz M.: Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2018. 

Polskie zalecenia dotyczące profilaktyki niedoborów witaminy D - 2009, Postępy Nauk Medycznych. 

CZYTAJ TAKŻE: 

Witamina D wpływa na tarczycę. Tabletki bierz w dobrej kolejności

Najważniejsza witamina w sezonie. Te czynniki utrudniają jej wchłanianie

Jesień oznacza gwałtowne zmiany dla organizmu. To dlatego czujesz się teraz gorzej 

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL