Najważniejsza witamina w sezonie. Te czynniki utrudniają jej wchłanianie
Koniec lata to mniej słońca, a mniej słońca - to mniej witaminy D. Właśnie teraz powinniśmy pamiętać, by rozpocząć suplementację - inaczej spadnie nasza odporność i pogorszy się samopoczucie. Warto jednak wiedzieć, że suplementowanie witaminy D wymaga kilku reguł, a ich przestrzeganie przyniesie satysfakcjonujący efekt w postaci prawidłowego poziomu witaminy w organizmie. O czym należy pamiętać, łykając żółtą kapsułkę?
W okresie od września do kwietnia zalecana jest suplementacja witaminy D u wszystkich osób, bez względu na wiek czy płeć. W miesiącach, w których promienie słoneczne docierają w niewielkich ilościach, dodatkowa suplementacja jest konieczna.
Witamina D syntezowana jest w skórze pod wpływem działania promieni UVB, dlatego nazywana jest "witaminą słońca". Jeśli jest go za mało, trudno uzyskać zalecaną jej dzienną dawkę z samego pożywienia.
Witamina D odgrywa ważną rolę w procesach zachodzących w układzie immunologicznym, kostnym oraz nerwowym, dlatego jej niedobory wywołują wiele niechcianych objawów.
Zalecenia w suplementacji u noworodków i niemowląt, to 1000 IU/dzień. Dzieci w wieku 1-10 lat powinny przyjmować 2000 IU/dzień. Młodzież w wieku 11-18 lat może przyjmować 4000 IU/dzień tak, jak dorośli i seniorzy. U nich również dzienna zalecana dawka, to 4000 IU. Co ważne, witamina D należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Niektóre czynniki mogą zaburzać jej wchłanianie, a wówczas łatwo o niedobory. Co utrudnia wchłanianie witaminy D?
Osoby chorujące na otyłość częściej zmagają się z niedoborami witaminy D. Utrudniona zostaje synteza w skórze i zmniejsza się jej biodostępność ze względu na kumulację w tkance tłuszczowej. W licznych badaniach zauważono, że wraz ze spadkiem masy ciała u chorych na otyłość, zmniejszają się również niedobory witaminowe.
Jak wspomnieliśmy wyżej, witamina D potrzebuje tłuszczu, by się rozpuścić i prawidłowo wchłonąć z jelita cienkiego. Przyjmując witaminę należy pamiętać, by w posiłku znalazły się produkty bogate w tłuszcz. Niedoborami zagrożone są osoby przebywające na diecie niskotłuszczowej i wegańskiej.
Osoby z chorobami jelit są także narażone na niedobory witaminy D. Wchłania się ona w jelicie cienki, a jego nieprawidłowa praca może zmniejszyć przyswajalność witamin. Szczególnie narażone są osoby z nieswoistym zapaleniem jelita i celiakią.
Decydując się na suplementację witaminy D należy pamiętać, że inne leki mogą zaburzać jej wchłanianie. Szczególną uwagę na ten fakt powinny zwrócić osoby, które na stałe przyjmują kortykosteroidy. Nie należy także łączyć witaminy D z lekami zobojętniającymi kwas żołądkowy i fenobarbitalem. Osoby, które zażywają leki przeczyszczające również narażone są na gorsze wchłanianie witaminy D.
CZYTAJ TAKŻE:
Tak też objawia się niedobór witaminy D. Nieoczywiste symptomy
Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko chorób przewlekłych. Na liście m.in. cukrzyca, RZS, hashimoto
Zapasy witaminy D na wyczerpaniu. Tak organizm donosi o niedoborze