"Dzika żurawina" pomoże na migrenę i reumatyzm. Źródło witaminy C i żelaza

Znaleźć go można "na dziko" - rośnie w lasach, na polach czy łąkach ale z powodzeniem można też uprawiać go w ogródku. Dereń jadalny to owoc często porównywany do żurawiny. Nie tylko ze względu na jego wygląd, ale także właściwości zdrowotne. Napar z jego owoców to doskonałe wsparcie leczenia problemów dróg moczowych, ale także przeziębień, reumatyzmu i... migreny.

Dereń jadalny - właściwości rośliny

Dereń jadalny występuje w postaci krzewu lub niewielkich drzew, a za najcenniejszą część rośliny uznaje się owoce. 

Niewielkie, czerwone kulki wyglądem przypominające żurawinę, to skarbnica witaminy C, flawonoidów, pektyn oraz cennych pierwiastków, które odgrywają kluczową rolę w organizmie człowieka. 

W owocach znajdziemy także żelazo, potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, miedź i mangan, ale również beta-karoten, flawonoidy i kwasy organiczne. Tak bogaty skład derenia sprawia, że od wielu lat stosowany jest w fitoterapii do wspomagania leczenia wielu problemów zdrowotnych. 

Reklama

Dereń jadalny na problemy z drogami moczowymi

Dereń działa przede wszystkim moczopędnie oraz przeciwzapalnie. Dzięki temu jest dobrym uzupełnieniem w leczeniu infekcji dróg moczowych. Przyspiesza usuwanie wody z organizmu i zwiększa częstotliwość wydalania moczu wraz z bakteriami. Regularne spożywanie derenia zapobiega chorobom nerek i poprawia ich funkcjonowanie.

Dereń jadalny na anemię

Zawarte w owocach żelazo pomaga w walce z anemią. Owoce derenia mogą nie tylko łagodzić dokuczliwe objawy anemii, ale są również polecane kobietom, które zmagają się z obfitymi miesiączkami.

Owoce derenia na problemy z żołądkiem

Dzięki składnikom zawartym w owocach derenia, które działają przeciwzapalnie, warto wykorzystać roślinę do walki z problemami gastrycznymi. Regularne spożywanie derenia łagodzi podrażnienia śluzówki żołądka. Stosowany jest także w przypadku biegunek, bowiem ma on właściwości zapierające. 

Wykazano także, że owoce derenia poprawiają metabolizm i przyspieszają przemianę materii. Warto włączyć go do diety, jeśli zmagamy się z nadprogramowymi kilogramami. 

Dereń na reumatyzm i migrenę

Mało kto wie, że okłady wykonane z odwaru z owoców derenia, mają działanie przeciwbólowe. Sprawdzają się w przypadku bólów reumatycznych ale także migren. Wystarczy okład przyłożyć w obolałe miejsce i pozostawić na kilkanaście minut. 

Jak spożywać owoce derenia jadalnego?

Z owoców derenia można przyrządzić napar. Niewielką ilość suszonych owoców należy zalać gorącą wodą i pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie przygotowany napar należy należy przecedzić. Tak przygotowany napój  można pić nawet 2-3 razy dziennie. 

Z owoców derenia można przygotować także nalewkę, która idealnie sprawdzi się w sezonie infekcji.  Z derenia przygotować można także soki czy konfitury.

CZYTAJ TAKŻE: 

Dereniówka - szlachetny trunek na odporność, przeziębienie i problemy żołądkowe

Chronią przed wrzodami i działają przeciwbólowo. Na to także pomogą goździki

Piękna dekoracja posiłku czy zdrowy dodatek? Te kwiaty zdecydowanie warto zjadać

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: owoce | rośliny lecznicze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL