Piękna dekoracja posiłku czy zdrowy dodatek? Te kwiaty zdecydowanie warto zjadać!

Kwiaty jadalne nadają posiłkom wyjątkową estetykę. Dlatego najczęściej pojawiają się w daniach podawanych w restauracjach. Jak się okazuje nie są tylko pięknym dodatkiem - zawierają cenne dla zdrowia substancje. Sprawdzamy, które z kwiatów jadalnych warto włączyć do codziennej diety.

Jakie kwiaty są jadalne?

Wiele gatunków roślin można zjadać w całości. Kwiaty od wieków nie tylko zachwycały nas swoim pięknem, ale także stanowiły istotny składnik kulinarnych doznań. Choć często traktowane są jedynie jako ozdoba na talerzu, wielu nie zdaje sobie sprawy, że wiele z nich można także zjeść. Od starożytnych czasów ludzie eksperymentowali z kwiatami, wykorzystując je w kuchni ze względu na ich walory smakowe i zdrowotne.

Dziś, w erze eksperymentów kulinarnych, jadalne kwiaty znów zdobywają popularność, inspirując kucharzy i entuzjastów kulinariów do eksperymentowania z nowymi smakami i teksturami. Przedstawiamy kwiaty jadalne, które mogą być zarówno ozdobą na stole, jak i zdrowym dodatkiem do potraw.

Reklama

Kwiaty wiciokrzewu doskonałe do herbaty

Wiciokrzew to pachnący kwiat znany ze swojego wyraźnego aromatu, słodkiego smaku i tradycyjnych zastosowań leczniczych. Można go jeść prosto z rośliny lub przygotować w postaci zaparzonego syropu. Te jadalne kwiaty są ważnym składnikiem w tradycyjnej medycynie azjatyckiej. Służą do leczenia stanów zapalnych - stosuje się je zarówno doustnie, jak i miejscowo.

Choć kwiaty wiciokrzewu są w całości jadalne, to owoce niektórych odmian mogą być toksyczne. Dlatego zbieraj wyłącznie kwiaty. Możesz z nich zaparzyć pyszną japońską herbatę. Wystarczy kwiaty umyć, zaparzyć wodą o temperaturze 80 stopni i przykryć na chwilę. Po kilku minutach możesz delektować się słodką i aromatyczną herbatą o działaniu przeciwzapalnym.

Ogórecznik lekarski

Ogórecznik lekarski to zioło wytwarzające małe, niebieskie kwiaty w kształcie gwiazdy. Stosowany zarówno w medycynie tradycyjnej, jak i praktykach kulinarnych, stanowi piękny dodatek do sałatek i koktajli. Można go też gotować w zupach i sosach. Smak ogórecznika łączy w sobie świeżość ogórka i słodycz miodu.

Jadalne kwiaty tej rośliny używane były jako naturalny środek na kaszel i ból gardła. Nauka nie potwierdza tych właściwości badaniami, dlatego ogórecznik lekarski możemy potraktować jako dodatek do leczenia konwencjonalnego.

Kwiaty róży poprawiają trawienie

Płatki wszystkich gatunków róż są jadalne, ale niemal każdy ma nieco inny smak. Można je jeść na surowo, dodawać do różnych sałatek owocowych lub zielonych, lub suszyć i dodawać do granoli, lub mieszanek ziół. Świeże płatki róż można również rozgnieść i dodać do płynu w celu przygotowania napojów, dżemów i galaretek na bazie róży.

Kwiaty róży posiadają wiele potencjalnych właściwości zdrowotnych, choć warto zaznaczyć, że większość badań skupia się na olejku różanym. W medycynie naturalnej róże stosuje się jako środek przeciwzapalny. Zawarte w płatkach kwasy organiczne, mogą wspierać zdrowie układu pokarmowego i poprawiać trawienie. Ekstrakty z tych kwiatów mają szerokie zastosowanie w kosmetyce - bardzo dobrze nawilżają skórę. Ze względu na swój wyjątkowy zapach, róża może pomóc ci się zrelaksować po ciężkim dniu.

Bratki są pełne witamin i minerałów

Zazwyczaj bratki mają łagodny, świeży i lekko kwiatowy smak - chociaż istnieją pewne różnice w jego intensywności w zależności od rodzaju. Ponieważ bratki mogą mieć wiele odmian kolorystycznych, stanowią doskonały dodatek dekoracyjny do deserów, takich jak ciasta, ciasta i ciasteczka.

Jakie właściwości zdrowotne mają kwiaty bratka? Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A oraz flawonoidów, które mają właściwości antyoksydacyjne. Dodatkowo zawierają minerały takie jak potas, magnez, wapń i żelazo. Wykazują działanie przeciwzapalne dzięki wysokiej zawartości flawonoidów.

Chrupiące kwiaty cukinii

Cukinia i dynia to rośliny z tej samej rodziny, które produkują delikatne, jadalne kwiaty. Są one jasnożółte i mają długi, zaokrąglony kształt dzwonka. Można je jeść na surowo w sałatkach, inną pyszną opcją jest nadziewanie kwiatów serami ziołowymi i smażenie lub pieczenie, aż delikatne płatki staną się chrupiące.

Nie musisz rezygnować ze zbiorów cukinii, aby spróbować jej kwiatów. Wystarczy wybierać kwiaty męskie, które nie wydają owoców. Mają one długą, cienką łodygę i zwykle rosną wokół zewnętrznych krawędzi rośliny. Kwiaty żeńskie rosną bliżej środka rośliny i mają mały, cebulowy owoc u podstawy kwiatu, w miejscu styku z łodygą.

Kwiaty cukinii i dyni są niskokaloryczne, więc świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej. Z drugiej strony mają wysoką zawartość witamin, więc warto po nie sięgać. Witamina A i C to silne przeciwutleniacze, natomiast pierwiastki, takie jak potas czy magnez, wspierają zdrowie układu krążenia. W kwiatach dyni i cukinii znajdziesz również dużo błonnika roślinnego, który wspiera procesy trawienne.

Bądź otwarty na kulinarne eksperymenty

Wiesz już, jakie kwiaty możemy jeść. Oczywiście nasza lista zawiera tylko kilka przykładów - jest jeszcze wiele roślin, które wytwarzają jadalne kwiaty. Czy są zdrowe? Tak, ponieważ zawierają przeciwutleniacze, witaminy i minerały, których organizm potrzebuje. Dlatego możemy je umieścić w tej samej kategorii, co inne produkty roślinne. Jeśli chodzi o specjalne właściwości zdrowotne, to nie są one do końca zbadane. W tym przypadku możemy zaufać tylko doświadczeniu zielarzy.

Stosowanie kwiatów jadalnych w leczeniu zawsze powinno być traktowane jako środek pomocniczy. Tak, jak w przypadku ziół, należy podejść do tematu ostrożnie i skonsultować się z lekarzem.

CZYTAJ TAKŻE: 

Chroni wątrobę, oczyszcza jelita i odkaża skórę. Herbatę z kwiatów lilaka pij teraz

Te zioła mają silne działanie przeciwstarzeniowe. Pij nawet trzy razy dziennie

Obniża cholesterol, wzmacnia kości, jest dobra dla jelit. Dodawaj do zup

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL