Prawdy i mity o witaminie A. Jak uzupełnić jej braki?
Dlaczego warto uzupełniać witaminę A w diecie? Czy korzystnie wpływa tylko na wzrok? Czy można ją przedawkować? I gdzie znajduje się najwięcej? Sprawdź, co należy wiedzieć o witaminie A.
Owszem, chroni głównie przed tzw. kurzą ślepotą, tj. złym widzeniem o zmierzchu, ale nie tylko. Goi też rany związane z zakażeniem błony śluzowej jamy ustnej, wzmacnia kruche paznokcie i nawilża suchą skórę.
Podawanie dużych dawek tej witaminy przez dłuższy czas może spowodować tzw. hiperwitaminozę. Objawia się ona m.in. zaburzeniami przewodu pokarmowego, jak wymioty, nudności, brak apetytu.
Może dojść do niebezpiecznego powiększenia wątroby i śledziony. Zdarzają się też przebarwienia skóry i wypadanie włosów.
Najczęściej mamy wtedy przesuszoną skórę, a nawet łuszczycę, suche włosy, łamliwe paznokcie.
Odczuwamy też znaczne pogorszenie wzroku o zmierzchu i brak apetytu. Typowe są też skłonności do biegunek.
Rzeczywiście w maśle obecne są duże ilości witaminy A (ok. 684 μg). Jednak to nie jedyne źródło tej witaminy.
Innymi, bogatymi w witaminę A produktami spożywczymi są m.in.: marchew, brokuły, szpinak, dynia, kapusta, a także wątróbka, ale nie smażona tylko gotowana w wodzie i podana z sałatą i sosem winegret.
źródło: Rewia
CZYTAJ TAKŻE:
Miesiąc brałam witaminy A+E. Oto, jak zmienił się mój wygląd