Sok z buraka to prawdziwy eliksir dla zdrowia. Pij codziennie jedną szklankę
Sok z buraków stanowi źródło wielu cennych witamin i minerałów. Picie go ma zbawienny wpływ na układ ciśnienia krwi, odporność oraz poziom cholesterolu i cukru. Ponadto sok z buraków jest łatwy w przygotowaniu. Jakie właściwości zdrowotne ma sok z buraków? Kto powinien go pić? W jakich ilościach go spożywać i jak go zrobić? Oto najważniejsze informacje.
Sok z buraków czerwonych, kiszonych lub ćwikłowych ma wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych. Warto go pić, gdyż obniża ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi.
Dodatkowo sok z buraków zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca i zawału serca.
W burakach czerwonych znajdują się również azotany, które w procesach metabolicznych przekształcają się w tlenek azotu, a ten poprawia ukrwienie mięśni i poprawia wydolność organizmu.
Sok z buraków ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne zawdzięcza zawartej w nim betaninie. Z tego względu polecany jest przy wszelkich infekcjach (bakteryjnych i wirusowych) i stanach zapalnych. Po sok z buraków warto sięgać też podczas odchudzania się. Napój nie tylko przyspiesza przemianę materii, ale także pozostawia uczucie sytości na dłużej.
Poza tym sok z buraków wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Dzięki temu napój sprawdzi się w diecie osób z chorobami metabolicznymi, w tym z cukrzycą typu 2. Sok z buraków powinny pić także osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Sok z buraków ma silne właściwości krwiotwórcze. Z tego względu najczęściej spożywany jest przez osoby zmagające się z niedokrwistością, czyli anemią. Buraki dostarczają żelazo, a ponadto potas, magnez, fosfor, wapń, miedź i rzadko spotykane składniki mineralne, takie jak rubid i cez. Są źródłem witamin z grupy A, B i C oraz kwasu foliowego. To niskokaloryczne warzywa (100 gramów zawiera 40 kcal), które stanowią źródło błonnika pokarmowego.
Sok z buraków nie jest wskazany w każdym przypadku. Napój ten zawiera dużo szczawianów, które nie są wskazane osobom z kamicą nerkową oraz tym, które mają skłonności do wytrącania kamieni nerkowych. Ponadto stanowią one zagrożenie również dla osób z dną moczanową. Większe ilości soku z buraków nie są również zalecane osobom z niskim ciśnieniem krwi.
Sok z buraków możemy kupić lub przygotować samodzielnie w domu. Najprostszym sposobem będzie skorzystanie z sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej. Jak zrobić domowy sok z buraków? Wystarczy obrać warzywo, pokroić na mniejsze części i umieścić w maszynce.
Sok z buraków warto połączyć z:
- marchewką,
- jabłkiem,
- grejpfrutami,
- pomarańczami,
- owocem granatu,
- cytryną lub limonką.
Sok z buraków można przygotować bez pomocy wyciskarki. Wystarczy blender - kielichowy lub ręczny. Wówczas można zmiksować buraki na mus, a następnie całość przecedzić przez sitko lub tetrową pieluchę.
Zobacz także:
Nie tylko kawa. Tak domowymi sposobami podniesiesz ciśnienie
Mrowienia i drętwienia to objawy nadmiaru. Tej witaminy przyjmujesz za dużo
Barszcz Sosnowskiego przypomina wyrośnięty koper. Stanowi duże zagrożenie dla zdrowia i życia