Reklama

Należą do najzdrowszych warzyw. Dlaczego warto jeść buraki?

W polskiej kuchni burak występuje pod kilkoma postaciami. Tarty, gotowany, pieczony, smażony, marynowany, kiszony, wyciskany... Nieważne, na którą wersję buraka się zdecydujesz, i tak będzie to dobry wybór. Burak ma wiele cennych właściwości. Poprawia m.in. funkcjonowanie układu krążenia. Oto dlaczego warto, by gościł na naszych stołach jak najczęściej.

Burak - właściwości

Burak jest bardzo popularnym i powszechnie uprawianym warzywem. W sklepach i na straganach jest dostępny przez cały rok i warto z jego dostępności korzystać. Dlaczego? Jakimi wartościami odżywczymi i właściwościami zdrowotnymi się szczyci?

Burak zawiera witaminy: C, B1, PP oraz makro- i mikroelementy. Szczególnie bogaty jest w wapń, magnez, sód i potas. Jest także skarbnicą antocyjanów, które słyną z właściwości przeciwnowotworowych. Wraz z marchwią jest warzywem często zalecanym w trakcie leczenia nowotworów. W połączeniu ze wspomnianą marchewką reguluje także gospodarkę hormonalną podczas menopauzy. Samodzielnie doskonale zadba o prawidłowy przebieg menstruacji.

Reklama

Burak jest zaliczany do produktów chroniących wątrobę. Jest pomocny także w walce z zaparciami. Wzmacnia serce, poprawia krążenie, oczyszcza krew.

Dla kobiet planujących ciążę lub kobiet w ciąży jest naturalnym źródłem kwasu foliowego, który wspiera prawidłowy rozwój płodu.

Po porodzie okłady z rozbitych liści buraka przyniosą ulgę w bólach piersi związanych z karmieniem.

Burak jest nie tylko zdrowy, ale i słodki. Duża zawartość węglowodanów powoduje szybki i długotrwały wzrost poziomu cukru we krwi. Zamiast sięgać po coś słodkiego, lepiej sięgnąć po buraka. Burak przyjdzie nam z pomocą, gdy mamy chrapkę na odrobinę słodyczy, ale i pomoże ukoić skołatane nerwy. To zasługa m.in. tryptofanu, który znajdziemy również w czekoladzie.

Sok i zakwas z buraka

Z czego jeszcze słynie burak? Między innymi ze swoich właściwości odkwaszających. Sok, jak i zakwas będą doskonałym remedium na zgagę, odkwaszą i oczyszczą organizm.

Zakwas z buraka jest też dobrym lekiem na kaca. Wystarczy dwa świeże, obrane buraki zalać przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej, dodać pół łyżki soli, 3-4 ząbki czosnku, listki laurowe, nasiona ziela angielskiego do smaku i odstawić do fermentacji na tydzień lub dłużej. Proste? Proste! Można również eksperymentować z korzennymi dodatkami i przyprawami: chrzanem, imbirem, koprem czy kolendrą.

Buraka polecamy również w przypadkach anemii, obniżonej odporności, infekcji, podwyższonego ciśnienia oraz przy schorzeniach układu pokarmowego.

Jaki burak jest najlepszy?

Przede wszystkim po buraka warto sięgać często. Najlepsze będą bulwy jędrne i o sprężystej skórce. Najbardziej cenione odmiany buraków to te, które po przekrojeniu mają jednolite zabarwienie i mało widoczne pierścienie.

Elżbieta Sawerska

CZYTAJ TAKŻE: 

Uważaj na produkty bogate w puryny. Wzmagają objawy dny i kamicy

Tak szybko przygotujesz buraki. Będą soczyste i aromatyczne

Domowy syrop z buraka. Na co pomaga i jak go zrobić? 

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: buraki | buraki właściwości

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL