Należą do najzdrowszych warzyw. Dlaczego warto jeść buraki?
W polskiej kuchni burak występuje pod kilkoma postaciami. Tarty, gotowany, pieczony, smażony, marynowany, kiszony, wyciskany... Nieważne, na którą wersję buraka się zdecydujesz, i tak będzie to dobry wybór. Burak ma wiele cennych właściwości. Poprawia m.in. funkcjonowanie układu krążenia. Oto dlaczego warto, by gościł na naszych stołach jak najczęściej.
Burak jest bardzo popularnym i powszechnie uprawianym warzywem. W sklepach i na straganach jest dostępny przez cały rok i warto z jego dostępności korzystać. Dlaczego? Jakimi wartościami odżywczymi i właściwościami zdrowotnymi się szczyci?
Burak zawiera witaminy: C, B1, PP oraz makro- i mikroelementy. Szczególnie bogaty jest w wapń, magnez, sód i potas. Jest także skarbnicą antocyjanów, które słyną z właściwości przeciwnowotworowych. Wraz z marchwią jest warzywem często zalecanym w trakcie leczenia nowotworów. W połączeniu ze wspomnianą marchewką reguluje także gospodarkę hormonalną podczas menopauzy. Samodzielnie doskonale zadba o prawidłowy przebieg menstruacji.
Burak jest zaliczany do produktów chroniących wątrobę. Jest pomocny także w walce z zaparciami. Wzmacnia serce, poprawia krążenie, oczyszcza krew.
Dla kobiet planujących ciążę lub kobiet w ciąży jest naturalnym źródłem kwasu foliowego, który wspiera prawidłowy rozwój płodu.
Po porodzie okłady z rozbitych liści buraka przyniosą ulgę w bólach piersi związanych z karmieniem.
Burak jest nie tylko zdrowy, ale i słodki. Duża zawartość węglowodanów powoduje szybki i długotrwały wzrost poziomu cukru we krwi. Zamiast sięgać po coś słodkiego, lepiej sięgnąć po buraka. Burak przyjdzie nam z pomocą, gdy mamy chrapkę na odrobinę słodyczy, ale i pomoże ukoić skołatane nerwy. To zasługa m.in. tryptofanu, który znajdziemy również w czekoladzie.
Z czego jeszcze słynie burak? Między innymi ze swoich właściwości odkwaszających. Sok, jak i zakwas będą doskonałym remedium na zgagę, odkwaszą i oczyszczą organizm.
Zakwas z buraka jest też dobrym lekiem na kaca. Wystarczy dwa świeże, obrane buraki zalać przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej, dodać pół łyżki soli, 3-4 ząbki czosnku, listki laurowe, nasiona ziela angielskiego do smaku i odstawić do fermentacji na tydzień lub dłużej. Proste? Proste! Można również eksperymentować z korzennymi dodatkami i przyprawami: chrzanem, imbirem, koprem czy kolendrą.
Buraka polecamy również w przypadkach anemii, obniżonej odporności, infekcji, podwyższonego ciśnienia oraz przy schorzeniach układu pokarmowego.
Przede wszystkim po buraka warto sięgać często. Najlepsze będą bulwy jędrne i o sprężystej skórce. Najbardziej cenione odmiany buraków to te, które po przekrojeniu mają jednolite zabarwienie i mało widoczne pierścienie.
Elżbieta Sawerska
CZYTAJ TAKŻE:
Uważaj na produkty bogate w puryny. Wzmagają objawy dny i kamicy