Najzdrowsza ze zbóż. Dostarczy białka i magnezu, obniży cholesterol i glikemię

Cenne właściwości komosy ryżowej (jej inna nazwa to quinoa) są znane od tysięcy lat. Jak zdrowa jest to roślina rozumieli już starożytni Inkowie. W Europie komosa doceniana jest od niedawna, jednak warto uwzględnić ją w swojej diecie. Zawiera pełnowartościowe białko roślinne, wiele witamin, a to dopiero początek jej zalet. Wyjaśniamy, na co jest dobra komosa ryżowa, kto powinien po nią sięgać, a kto - jej unikać.

Co to jest komosa ryżowa?

Komosa ryżowa, inaczej quinoa, nazywana jest też ryżem peruwiańskim, prazbożem oraz matką wszystkich zbóż. Maleńkie, ziarenka komosy ryżowej przypominają z wyglądu ryż lub drobną kaszę. To jednoroczna roślina występująca na terenie Ameryki Południowej - komosa uwielbia wysokie temperatury i w naszym klimacie nie rośnie. 

Naukowcy twierdzą, że to jedna z najstarszych roślin na świecie. Dietetycy zachwycają się jej wszechstronnym zastosowaniem i bogactwem składników odżywczych oraz prozdrowotnym działaniem. Z tego powodu komosa ryżowa zaliczana jest do superfoods. 

Reklama

Komosa ryżowa ma mało kalorii. Mogą ją jeść osoby dbające o linię


W jednej szklance ugotowanych ziaren komosy ryżowej o pojemności 185 g znajduje się około 220 kcal. To niewiele, dlatego quinoa uznawana jest za superfoods odpowiedni dla osób dbających o linię. 

Indeks glikemiczny również jest zaskakująco niski. IG Wynosi zaledwie 35 w przypadku ziaren ugotowanych, dlatego po komosę sięgać powinni więc diabetycy, osoby z insulinoopornością czy otyłością. Regularnie spożywana komosa ryżowa pomaga dłużej utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, po posiłku zawierającym komosę ryżową długo jest się sytym i ma się mniejszą ochotę na słodycze. 

Quinoę docenią także osoby zmagające się z celiakią lub nieceliakalną nietolerancją glutenu, ponieważ komosa ryżowa go nie zawiera.

Komosa – wartości odżywcze. To skarbnica cennych minerałów

Na wyżej opisaną wartość kaloryczną składają się liczne składniki odżywcze. W 185 g szklance znajdziemy m.in.: 39 g węglowodanów złożonych (w tym aż 5 g błonnika),       

  • 8 g białka,   
  • 4 g tłuszczu,   
  • kwas foliowy,    
  • witamina E, 
  • liczne witaminy z grupy B,    
  • witamina B6.

Poza tym quinoa zawiera również wszelkie niezbędne dla organizmu aminokwasy i minerały, takie jak: magnez, fosfor, mangan, miedź, żelazo, potas, cynk, selen czy wapń.

Na co jest dobra komosa ryżowa? Ma wiele właściwości zdrowotnych

W nasionach quinoa znajdziemy saponiny, które wykazują właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Trzeba jednak pamiętać, że mogą także przyczyniać się do zmniejszenia krzepliwości krwi i utrudnić wchłanianie niektórych substancji. Ten problem w pewnym stopniu niweluje dokładne opłukanie komosy ryżowej przed gotowaniem. 

Na szczęście składniki odżywcze komosy ryżowej w znacznej większości wpływają bardzo korzystnie na organizm. Zawiera ona flawonoidy o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, a nawet przeciwnowotworowym. 

Pozostałe właściwości komosy ryżowej, dla których warto ją spożywać:

  • wspomaga trawienie,
  • wspomaga układ krwionośny
  • eliminuje wzdęcia i zaparcia
  • obniża poziom złego cholesterolu we krwi
  • przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia organizmu
  • przeciwdziała miażdżycy
  • dostarcza energii
  • wzmacnia odporność
  • rozgrzewa

Komosa ryżowa w diecie zastąpi ryż i ziemniaki. Z czym ją połączyć?

Z uwagi na wyżej opisane zalety komosa ryżowa w diecie może zastąpić inne popularne dodatki, np. ryż i ziemniaki. To dla nich ciekawa alternatywa i trzeba zaznaczyć, że w tradycyjnej chińskiej medycynie często wykorzystuje się ją przy komponowaniu zbilansowanych posiłków. 

Doceniane są tam m.in. rozgrzewające właściwości komosy ryżowej, które sprawiają, że warto sięgać po nią zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy nasz organizm narażony jest na wychłodzenie.  

Wyróżniamy kilka podstawowych rodzajów ziaren quinoa, a każdy z nich pasuje do nieco innych potraw. Komosa biała ma dość subtelny smak, a po ugotowaniu pęcznieje i jej barwa staje się praktycznie przezroczysta. Jako dodatek stanowi świetne uzupełnione warzyw w formie duszonej i pieczonej, a także zup i sosów. 

W przeciwieństwie do komosy białej odmiana czarna ani czerwona nie pęcznieje podczas gotowania, więc po podaniu jest dość twarda i chrupka. Ten składnik pasuje zwłaszcza do domowych sałatek, surówek i zup, może być też bazą słodkiego dania w stylu owsianki czy jaglanki.

Komosa ryżowa przeciwskazania. Nie każdemu służy

Quinoa nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest bezpieczna dla osób, które go nie tolerują. Niestety istnieją również przeciwwskazania, aby jeść komosę ryżową. I wcale nie chodzi tutaj jedynie o wcześniej wspomniane już, możliwe zagrożenia związane z obecnymi w jej składzie saponinami.

Częste spożywanie tego produktu w dużych ilościach może przyczyniać się do zaburzeń układu trawiennego, w tym również do uszkodzenia żołądka. Narażone są na nie szczególnie osoby zmagające się z kamicą nerkową, wrzodami lub zapaleniem żołądka.

Inne możliwe efekty uboczne jej spożywania to niekiedy występujące zaburzenia pracy układu nerwowego i oczywiście niebezpieczne alergie pokarmowe.

CZYTAJ TAKŻE:

Jak prawidłowo gotować komosę ryżową?

Spala tłuszcz, buduje mięśnie, obniża cholesterol. Polacy piją to na potęgę

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: komosa ryżowa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL