Najzdrowsza ze zbóż. Dostarczy białka i magnezu, obniży cholesterol i glikemię
Cenne właściwości komosy ryżowej (jej inna nazwa to quinoa) są znane od tysięcy lat. Jak zdrowa jest to roślina rozumieli już starożytni Inkowie. W Europie komosa doceniana jest od niedawna, jednak warto uwzględnić ją w swojej diecie. Zawiera pełnowartościowe białko roślinne, wiele witamin, a to dopiero początek jej zalet. Wyjaśniamy, na co jest dobra komosa ryżowa, kto powinien po nią sięgać, a kto - jej unikać.
Komosa ryżowa, inaczej quinoa, nazywana jest też ryżem peruwiańskim, prazbożem oraz matką wszystkich zbóż. Maleńkie, ziarenka komosy ryżowej przypominają z wyglądu ryż lub drobną kaszę. To jednoroczna roślina występująca na terenie Ameryki Południowej - komosa uwielbia wysokie temperatury i w naszym klimacie nie rośnie.
Naukowcy twierdzą, że to jedna z najstarszych roślin na świecie. Dietetycy zachwycają się jej wszechstronnym zastosowaniem i bogactwem składników odżywczych oraz prozdrowotnym działaniem. Z tego powodu komosa ryżowa zaliczana jest do superfoods.
W jednej szklance ugotowanych ziaren komosy ryżowej o pojemności 185 g znajduje się około 220 kcal. To niewiele, dlatego quinoa uznawana jest za superfoods odpowiedni dla osób dbających o linię.
Indeks glikemiczny również jest zaskakująco niski. IG Wynosi zaledwie 35 w przypadku ziaren ugotowanych, dlatego po komosę sięgać powinni więc diabetycy, osoby z insulinoopornością czy otyłością. Regularnie spożywana komosa ryżowa pomaga dłużej utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, po posiłku zawierającym komosę ryżową długo jest się sytym i ma się mniejszą ochotę na słodycze.
Quinoę docenią także osoby zmagające się z celiakią lub nieceliakalną nietolerancją glutenu, ponieważ komosa ryżowa go nie zawiera.
Na wyżej opisaną wartość kaloryczną składają się liczne składniki odżywcze. W 185 g szklance znajdziemy m.in.: 39 g węglowodanów złożonych (w tym aż 5 g błonnika),
- 8 g białka,
- 4 g tłuszczu,
- kwas foliowy,
- witamina E,
- liczne witaminy z grupy B,
- witamina B6.
Poza tym quinoa zawiera również wszelkie niezbędne dla organizmu aminokwasy i minerały, takie jak: magnez, fosfor, mangan, miedź, żelazo, potas, cynk, selen czy wapń.
W nasionach quinoa znajdziemy saponiny, które wykazują właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Trzeba jednak pamiętać, że mogą także przyczyniać się do zmniejszenia krzepliwości krwi i utrudnić wchłanianie niektórych substancji. Ten problem w pewnym stopniu niweluje dokładne opłukanie komosy ryżowej przed gotowaniem.
Na szczęście składniki odżywcze komosy ryżowej w znacznej większości wpływają bardzo korzystnie na organizm. Zawiera ona flawonoidy o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, a nawet przeciwnowotworowym.
Pozostałe właściwości komosy ryżowej, dla których warto ją spożywać:
- wspomaga trawienie,
- wspomaga układ krwionośny
- eliminuje wzdęcia i zaparcia
- obniża poziom złego cholesterolu we krwi
- przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia organizmu
- przeciwdziała miażdżycy
- dostarcza energii
- wzmacnia odporność
- rozgrzewa
Z uwagi na wyżej opisane zalety komosa ryżowa w diecie może zastąpić inne popularne dodatki, np. ryż i ziemniaki. To dla nich ciekawa alternatywa i trzeba zaznaczyć, że w tradycyjnej chińskiej medycynie często wykorzystuje się ją przy komponowaniu zbilansowanych posiłków.
Doceniane są tam m.in. rozgrzewające właściwości komosy ryżowej, które sprawiają, że warto sięgać po nią zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy nasz organizm narażony jest na wychłodzenie.
Wyróżniamy kilka podstawowych rodzajów ziaren quinoa, a każdy z nich pasuje do nieco innych potraw. Komosa biała ma dość subtelny smak, a po ugotowaniu pęcznieje i jej barwa staje się praktycznie przezroczysta. Jako dodatek stanowi świetne uzupełnione warzyw w formie duszonej i pieczonej, a także zup i sosów.
W przeciwieństwie do komosy białej odmiana czarna ani czerwona nie pęcznieje podczas gotowania, więc po podaniu jest dość twarda i chrupka. Ten składnik pasuje zwłaszcza do domowych sałatek, surówek i zup, może być też bazą słodkiego dania w stylu owsianki czy jaglanki.
Quinoa nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest bezpieczna dla osób, które go nie tolerują. Niestety istnieją również przeciwwskazania, aby jeść komosę ryżową. I wcale nie chodzi tutaj jedynie o wcześniej wspomniane już, możliwe zagrożenia związane z obecnymi w jej składzie saponinami.
Częste spożywanie tego produktu w dużych ilościach może przyczyniać się do zaburzeń układu trawiennego, w tym również do uszkodzenia żołądka. Narażone są na nie szczególnie osoby zmagające się z kamicą nerkową, wrzodami lub zapaleniem żołądka.
Inne możliwe efekty uboczne jej spożywania to niekiedy występujące zaburzenia pracy układu nerwowego i oczywiście niebezpieczne alergie pokarmowe.
CZYTAJ TAKŻE:
Jak prawidłowo gotować komosę ryżową?
Spala tłuszcz, buduje mięśnie, obniża cholesterol. Polacy piją to na potęgę