Ma pomagać na wrzody i odmładzać skórę. Czy witamina U naprawdę działa?
Producenci suplementów diety proponują szeroką gamę substancji, które reklamowane są jako remedium na niemal wszystkie problemy. Nic dziwnego, że dość duża część konsumentów podchodzi do tych obietnic z pewną rezerwą. W sklepach internetowych i stacjonarnych można zakupić preparaty zawierające witaminę U, która jak wynika z etykiet, nie tylko odmładza skórę, ale także pomaga przy wrzodach żołądka, odbudowuje błonę śluzową żołądka i redukuje skutki stresu oksydacyjnego. Czy rzeczywiście tak jest?
Nazwa "witamina" w przypadku opisywanej substancji może być myląca. Witamina U, a właściwie L-metylo-metionino-sulfonian nie jest bowiem prawdziwą witaminą, tylko pochodną aminokwasu metioniny. Ten organiczny związek siarki, wyposażony w grupę metylową występuje w roślinach - to jego naturalne źródło. L-metylo-metionino-sulfonian jest jednym z głównych składników cytoplazmy roślin zaliczanych do rodzin kapustnych, bobowatych, dyniowatych i zbóż.
Co ciekawe w pożywieniu witamina U występuje wyjątkowo rzadko. L-metylo-metionino-sulfonian po raz pierwszy został wyizolowany w latach 50. XX wieku przez Jaya Kordicha z liści kapusty. Badacz cierpiał z powodu guza pęcherza, a dolegliwości leczył m.in. sokiem z białej kapusty, który od wielu wieków cieszył się sławą ze względu na swoje właściwości prozdrowotne właśnie w tym zakresie. Tę naturalną metodę lekarz wykorzystywał chętnie również u swoich pacjentów w terapii wrzodów żołądka. Efekty kuracji były niezwykle zadowalające - u niektórych wrzody znikały już po tygodniu.
W latach 70-tych zaczęto produkować witaminę U pod postacią tabletek, ale z czasem nowe sposoby wyparły jej użycie. Mimo że organizm człowieka może prawidłowo pracować bez L-metylo-metionino-sulfonianu, jego obecność może wesprzeć codzienne funkcjonowanie.
Co ciekawe w pożywieniu witamina U, występuje wyjątkowo rzadko. Można znaleźć ją w wyżej wspomnianych roślinach: bobowatych, zbożach i dyniowatych, a przede wszystkim w kapustnych m.in. kapuście, jarmużu, brokułach i brukselkach. Warto zapamiętać, że smażenie niszczy związek, podobnie jak utlenianie, dlatego najlepiej spożywać świeże warzywa, ewentualnie w postaci soków.
Przeglądając bazy artykułów medycznych, można natknąć się na wzmiankę, o tym, że regularnie spożywany sok z surowej lub kiszonej kapusty może być sprzymierzeńcem w walce z dolegliwościami żołądka i stanami zapalnymi dwunastnicy. Z tego względu suplementację witaminy U sugeruje się pacjentom:
- ze skłonnością do wrzodów żołądka;
- •, u których często pojawiają się stany zapalne lub dochodzi do spadków odporności;
- przyjmującym leki wpływające na produkcję kwasu żołądkowego;
- cierpiących na refluks bądź nadwrażliwość żołądka;
- z problemami trawiennymi.
Sok z kapusty przydaje się również w leczeniu np. bólu stawów i mięśni, urazów (skręcenia, zwichnięcia), zapalenia piersi i zatok. Wystarczy sporządzić okład z potłuczonych liści kapusty i przyłożyć go do problematycznego miejsca, owinąć folią i okryć materiałem zapewniającym ciepło.
Witamina U polecana jest osobom chcącym zadbać o stan skóry. L-metylo-metionino-sulfonian łagodzi różnorodne stany zapalne. Znajduje się w składzie popularnych ostatnio kosmetyków koreańskich, które mają odmładzać skórę. Jednak do spektakularnych efektów warto odnosić się z ostrożnością, chociaż z niektórych badań wynika, że witamina U może nawet trzykrotnie przyspieszać regenerację skóry, co znajduje zastosowanie przy leczeniu trudno gojących się ran. Ponadto L-metylo-metionino-sulfonian chroni skórę przed negatywnym działaniem promieni UV i stymuluje porost włosów.
Niektórzy naukowcy kwestionują pozytywne działanie witaminy U i wskazują, że to inne substancje zawarte w świeżych warzywach wywierają korzystny wpływ na ludzkie zdrowie. Niemniej w ostatecznym rozrachunku zdrowa dieta bogata w warzywa z pewnością przyniesie dużo dobrego.
Trzeba przy tym pamiętać, że leczenie się naturalnymi sposobami może nie być wystarczające, a nawet może opóźniać proces diagnostyczny i ostatecznie szkodzić. W razie jakichkolwiek problemów zdrowotnych należy skonsultować się ze specjalistą.
Z dostępnych danych wynika, że niemożliwe jest przedawkowanie L-metylo-metionino-sulfonianu. Witamina U nie jest magazynowana w ludzkim organizmie i podobnie jak witamina C, jeśli występuje nadmiarze, zostaje wydalona razem z moczem.
Źródła:
Kruchinina TV, Makhova AA, Shikh EV, Drozdov VN. [S-methylmethionin (vitamin U): experimental studies and clinical perspective]. Vopr Pitan. 2018
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30592892/
The effect of S-methylmethionine (vitamin U) on the acid-forming function of the stomach in peptic ulcer]. Vrach Delo. 1971
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/5137861/
CZYTAJ TAKŻE:
Kwas foliowy osłania nerwy i chroni przed rakiem. Bóle głowy to objaw niedoboru