Pije ją 90 proc. Polaków. Obniża ciśnienie, cholesterol i redukuje stres
To najchętniej wybierana herbata w polskich domach, bo prawie 80 proc. Polaków pije ją codziennie, a co trzeci pije ją kilka razy dziennie. Niektórzy spożywają ją rano, zamiast kawy, dla innych jest doskonałym napojem do obiadu. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Czarna herbata nie tylko dostarcza kofeiny i pobudza, ale korzystnie wpływa także na układ krążenia, układ pokarmowy i nie tylko.
Zaparzone liście czarnej herbaty, oprócz charakterystycznego aromatu i ziemistego smaku, mają w sobie wiele cennych składników, które korzystnie wpływają na zdrowie.
W czarnej herbacie znajdziemy m.in.:
- polifenole - to naturalne antyoksydanty,
- kofeinę (teinę) - substancja ta działa pobudzająco,
- L-teaninę - wspiera koncentrację i obniża poziom stresu,
- Fluor, mangan, potas - to mikroelementy, które korzystnie wpływają na kości, zęby ale też równowagę wodno-elektrolitową w organizmie.
Powyższy skład sprawia, że napar z czarnej herbaty ma korzystny wpływ na zdrowie, dostarcza cennych pierwiastków, ale też skutecznie gasi pragnienie. Okazuje się, że codzienne picie herbaty może zmniejszyć ryzyko chorób serca, poprawić zdrowie jelit, a także usprawnić działanie układu nerwowego. Jak jeszcze wpływa na zdrowie regularne picie czarnej herbaty?
Regularne picie czarnej herbaty obniża poziom cholesterolu LDL i wspiera elastyczność naczyń krwionośnych.
Badacze z Johns Hopkins Hospital w Baltimore przez 11 lat prowadzili obserwacje 6 tys. pacjentów - zarówno kobiet jak i mężczyzn - gromadząc na ich temat informacje związane ze zdrowiem serca i układu krążenia. U ochotników oceniano także stopień odkładania złogów wapnia w tętnicach (za pomocą obrazowania w badaniu TK).
Na podstawie obserwacji i badań ustalono, że osoby, które regularnie piły filiżankę herbaty, miały o 35 proc. niższe ryzyko wystąpienia m.in. zawału serca, niż osoby, które w ogóle nie piły herbaty. Spożywanie do 3 filiżanek herbaty dziennie wiązało się także z mniejszym wapnieniem ścianek tętnic wieńcowych.
Polifenole neutralizują wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia się organizmu i wspierając ochronę przed stresem oksydacyjnym. To jeden z powodów, dla których czarna herbata jest postrzegana jako napój prozdrowotny. Polifenole działają również przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Udowodniono, że wspierają też układ krążenia, poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego oraz mają korzystny wpływ na poziom cukru we krwi.
Zawarte w czarnej herbacie taniny mają korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego. To dlatego, w przypadku dolegliwości jelitowych, takich jak skurcze czy biegunka, zalecane jest picie czarnej herbaty.
Udowodniono także, że regularne picie naparu z liści czarnej herbaty ma dobry wpływ na mikrobiotę jelitową.
Czarna herbata zawiera kofeinę. Jej zawartość w filiżance herbaty może się różnić, ale zazwyczaj wynosi od 40 do 70 mg (w zależności od gatunku herbaty, długości parzenia, temperatury wody). Często wybierana jest jako pierwszy, poranny napój (zamiast kawy), ponieważ dodaje energii i pomaga się obudzić.
Zawarta w herbacie kofeina w połączeniu z L-teaniną poprawia również koncentrację i zdolności poznawcze, jednocześnie redukując stres.
Czarną herbatę warto pić regularnie, jeśli chcemy zadbać o prawidłowe ciśnienie tętnicze. Choć krótkotrwale napój ten może podnieść ciśnienie, to badania wskazują jasno, że regularne picie do 3 filiżanek herbaty dziennie pozwala utrzymać prawidłowe wartości ciśnienia i zmniejsza ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego krwi. Wszystko za sprawą polifenoli, które poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych.
Ponadto badania wykazują, że picie herbaty obniża poziom cholesterolu. Badania opublikowane w 2015 roku, w American Journal of Clinical Nutrition, wykazały, że picie 3-5 filiżanek czarnej herbaty dziennie może zmniejszyć poziom LDL o ok. 7-10 mg/dl.
Prawidłowe parzenie herbaty pozwoli wydobyć z niej maksymalny aromat i właściwości zdrowotne. Do parzenia naparów zawsze należy wybierać świeżą i najlepiej przefiltrowaną wodę, a herbatę kupować w sprawdzonych sklepach, najlepiej w formie liściastej.
Czarną herbatę parzy się w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza - nigdy nie chłodniejszej, bowiem nie dojdzie do pełnego zaparzenia - herbata będzie słaba, o niewyraźnym smaku. Herbatę należy parzyć od 3 do 5 minut.
Źródła:
- https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2012/3/659-664.pdf
CZYTAJ TAKŻE:
Podnosi odporność, odchudza i odmładza. Zdrowotne właściwości białej herbaty
Myślisz, że są zdrowe, a już dawno straciły wartości. Jak "zatrzymać" witaminę C w jedzeniu?