Podnosi odporność, odchudza i odmładza. Zdrowotne właściwości białej herbaty
Biała herbata jest jedną z najbardziej naturalnych odmian herbat. Jej liście są mało przetworzone, dzięki czemu zawiera dużą ilość substancji aktywnych. Jakie właściwości ma biała herbata? Jak się okazuje, skutecznie może podnieść odporność organizmu, ale także pomóc w odchudzaniu. Poznaj właściwości zdrowotne białej herbaty i dowiedz się, ile można jej pić dziennie.
Biała herbata jest najbardziej naturalna i najmniej przetworzona ze wszystkich dostępnych rodzajów herbat. Do jej przygotowania zbiera się jedynie młode pąki herbaty, ewentualnie młode listki, które następnie się suszy. Liści nie poddaje się fermentacji jak w przypadku czarnej herbaty. Wszystko to przekłada się na większą zawartość cennych związków, które pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka.
Co ma w sobie biała herbata? Właściwości zdrowotne zawdzięcza przede wszystkim dużej ilości przeciwutleniaczy z grupy polifenoli, a szczególnie katechin. Dzięki nim biała herbata ma właściwości:
- przeciwzapalne,
- przeciwnowotworowe,
- przeciwwirusowe,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwgrzybicze,
- prewencyjne w stosunku do chorób układu krążenia i chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona,
- zmniejsza także insulinooporność.
Nie należy także zapominać o właściwościach przeciwutleniających i chroniących organizm przed stresem oksydacyjnym. Ponadto biała herbata jest źródłem cennych składników mineralnych. Już jednak szklanka pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na fluor.
Biała herbata jest polecana osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu. Dzięki dużej zawartości polifenoli zmienia się stosunek cholesterolu LDL do HDL. Cholesterol LDL mający wpływ na rozwój m.in. miażdżycy zostaje mocno obniżony na rzecz cholesterolu HDL.
Regularne picie białej herbaty może mieć także pozytywny wpływ na układ immunologiczny. Ponadto dzięki właściwościom przeciwdrobnoustrojowym biała herbata może znacząco podnieść odporność na choroby nie tylko te sezonowe.
Biała herbata zawiera znacznie więcej teiny (kofeiny) niż herbata zielona, dlatego wykazuje działanie pobudzające. Jej ilość waha się w zależności od gatunku herbaty i sposobu parzenia, jednak przyjmuje się, że jest jej dziesięciokrotnie mniej niż w kawie. Dzięki temu nie powoduje nagłych skoków ciśnienia ani chwilowego pobudzenia. Działa spokojniej, pobudzając organizm i zwiększając koncentrację.
Biała herbata zastosowanie znajduje także w kosmetyce. Ekstrakt z białej herbaty jest częstym składnikiem kosmetyków naturalnych o właściwościach przeciwstarzeniowych. Biała herbata hamuje działanie enzymów powodujących rozrywanie włókien kolagenu i elastyny. Sam napar można także stosować zewnętrznie na skórę. Działa odświeżająco i redukuje oznaki zmęczenia.
Z efektów picia herbaty będą zadowolone również osoby na diecie redukcyjnej. Biała herbata wykazuje właściwości odchudzające. Katechiny zawarte w naparze w połączeniu z teiną poprawiają i przyspieszają metabolizm. Ponadto redukują wchłanianie tłuszczów i przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Warto jednak pamiętać, aby na diecie redukcyjnej nie dosładzać napoju.
Nawet 3-4 filiżanki białej herbaty dziennie nie zaszkodzą, a mogą przynieść pozytywne efekty zdrowotne. Warto przy tym wiedzieć, jak parzyć białą herbatę. Najlepiej kupować dobrej jakości herbaty liściaste, a nie ekspresówki. Liście białej herbaty powinno zalewać się wodą o temperaturze 70-85 st. Celsjusza. Czas parzenia to zaledwie dwie minuty. Gotowy napar powinien mieć jasny, słomkowy kolor. Dobrą wiadomością jest to, że liście białej herbaty można parzyć wielokrotnie.
Czy każdy może pić białą herbatę? Przeciwwskazania do jej picia mogą dotyczyć jedynie osób wrażliwych na działanie teiny, czyli np. dzieci. Biała herbata w ciąży również powinna być spożywana z umiarem. Ponadto polifenole zmniejszają wchłanianie żelaza, dlatego osoby z anemią czy cierpiące na niski poziom tego składnika również powinny uważać na białą herbatę.
Źródła:
Czernicka M., Zaguła G., Puchalski C., Cebulak T., Kapusta I., Ocena wartości zdrowotnej naparów wysokogatunkowych herbat liściastych białych i zielonych w oparciu o analizę zawartości fluorków, kofeiny i składu mineralnego, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. - XLVIII, 2015, 4, str. 667-676.
CZYTAJ TAKŻE:
Odchudzające dodatki do herbaty. Co warto dodawać do ciepłego napoju?
Herbata z cytryną i ciasto drożdżowe? Takie połączenie może zaszkodzić
Wiosną pij zamiast herbaty. Napar z młodych pokrzyw to eliksir zdrowia