Owoce i soczki to też posiłek. Ekspertka od żywienia: W diecie dzieci unikaj przekąsek

Przekąska - słowo, które wielu rodzicom kojarzy się z szybkim ratunkiem podczas zakupów, w aucie czy na placu zabaw. Ale czy na pewno niesie tylko korzyść w postaci szybkiego zaspokojenia głodu, a co za tym idzie - spokojniejszego dziecka Dr Agnieszka Święcicka-Ambroziak, ekspertka ds. żywienia dzieci z Fundacji Nutricia, przestrzega: "Pojadanie powoduje, że dziecko nie odczuwa głodu i może odmawiać zjedzenia wartościowych posiłków, które są głównym źródłem cennych składników pokarmowych potrzebnych do wzrostu i rozwoju".

Przekąski kontra zdrowe żywienie

W polskich domach królują "drobiazgi na szybko" - u jednych mniej zdrowo: chipsy, chrupki, żelki; u innych zdrowiej: pełnoziarniste herbatniki, batoniki "fit", czy bakalie. Jednak nawet one, jeśli podawane między głównymi posiłkami, mogą negatywnie wpływać na nawyki żywieniowe dzieci. 

- Nawet przekąski takie, jak bakalie, orzechy w dużych ilościach czy batony z ziarnami, nie powinny być codziennością - zauważa dr Święcicka-Ambroziak. To, co rodzicom często wydaje się bezpieczne lub "mniej szkodliwe", w rzeczywistości może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Reklama

- Rodziców myli przekonanie, że takie przekąski są neutralne lub korzystne dla zdrowia, podczas gdy eksperci wskazują, że każde przekąszanie między posiłkami zaburza naturalne mechanizmy regulacji głodu - wyjaśnia.

Co mówią badania?

Dane z najnowszego badania PITNUTS 2024, przeprowadzonego przez Instytut Matki i Dziecka oraz Fundację Nutricia, nie pozostawiają złudzeń. "83 proc. dzieci w wieku przedszkolnym regularnie spożywa przekąski, a ponad połowa dzieci ma swobodny dostęp do słodyczy. 75 proc. dzieci w wieku przedszkolnym spożywa nadmierne ilości cukru i słodyczy" - alarmuje raport.

Zbyt częste sięganie po przekąski przekłada się nie tylko na wzrost masy ciała, ale również na niedobory żywieniowe. - Podjadanie może prowadzić do odrzucania wartościowych posiłków, co skutkuje niedoborami błonnika, witaminy D, zdrowych tłuszczów i wapnia - zaznacza dr Święcicka-Ambroziak. A to może doprowadzić do niedoborów - we wspomnianym raporcie pojawia się też wynik badania poziomu wapnia -  w dietach 44 proc. dzieci po 1. roku życia występuje niedobór tego pierwiastka, który jest przecież budulcem kości.

Nie karm emocji

Rodzice często sięgają po jedzenie jako narzędzie uspokajające. Mała bułka w sklepie, chrupki w drodze do domu - znajome? - Jest to duży problem. Przekąski zaburzają mechanizm regulacji ośrodka głodu i sytości  - ostrzega ekspertka. Takie działanie nie tylko maskuje głód, ale uczy dzieci jedzenia pod wpływem emocji - zamiast zaspokajania rzeczywistego zapotrzebowania organizmu i zaspokojenia głodu.

Nie musisz podawać nic między posiłkami

Wielu rodziców zadaje sobie pytanie: "A co jeśli dziecko nie chce jeść między posiłkami?" Odpowiedź może być zaskakująco prosta.  - Tak, to jest zgodne z zaleceniami - dziecko nie powinno być zmuszane do jedzenia między posiłkami - mówi dr Święcicka-Ambroziak. Warunek? Główne posiłki powinny być dobrze zbilansowane.

Jeśli już musisz... wybieraj świadomie

Są sytuacje, kiedy "coś na szybko" wydaje się konieczne - przedłużająca się wizyta w przychodni, zepsuta komunikacja miejska. Wtedy warto sięgnąć po produkty oznaczone jako przeznaczone dla małych dzieci - mają one jasno określony skład i rygorystyczne normy bezpieczeństwa. To produkty, które muszą spełniać rygorystyczne normy jakości żywieniowej, odpowiednie dla wieku dziecka - zarówno pod względem składu, jak i struktury, dodatków czy ilości witamin i składników mineralnych.

Rytm i przerwy to podstawa

Co zrobić, by dziecko nie oczekiwało przekąsek i nie było głodne między posiłkami? Ekspertka podkreśla, że zachowanie odstępów między posiłkami - ok. 3-4 godziny - jest kluczowe. Dziecko powinno otrzymywać 4-5 posiłków dziennie. To pozwala uniknąć rozchwiania apetytu, przeciążeń cukrem i budowania niewłaściwych wzorców żywieniowych. Kluczem jest rytm i regularność.

CZYTAJ TAKŻE:

Pięć objawów, które zwiastują insulinooporność. Tak ciało daje znać o zaburzeniu

Stąd się bierze ochota na słodkie. Najczęściej problem dotyczy kobiet

Do soku dodaj dwie przyprawy. Spadnie waga i ciśnienie, wzrośnie odporność

"Złota ósemka" od lekarzy. To najlepsze, co możesz zrobić dla serca 

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: podjadanie | zdrowe przekąski
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL